NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Sz. Pál templomában az utóbbi időkben nagyérdekű tárgy volt szőnyegen: a vallás tárgya. Mi, kik országgyüléseinken hasonlag sokat küzdöttünk e tárgygyal, figyelemmel kisértünk a discussiók folyamát, s őszinte örömmel valljuk be, hogy a német parlamentet e kérdés megvitatásánál s azon téren láttuk, hová utóbbi oszággyüléseinken nemzetünk jobbjai sikeretlen törekedtek a vitát átteni: a tisztán politicai téren. Tudjuk, mennyi keserűségeknek volt ez nálunk kútfeje! S csak isten tudhatja, mi van számunkra még fenntartva. Lehet, hogy a német parlament mostani küzdelméig mind, és fájdalom vegyesen fognak közöttünk megújulni, míg a vallásszabadság életfáján a testvéri szeretet képviselő zászlót láthatjuk lobogni, nem pedig a sectáknak egymás elleni jelképeit. – A frankfurti gyülésben e tárgy igen hosszúra nyult megvitatásánál fölmerült beszédekből hely szűke miatt csak a főbb nézeteket fogjuk közölni.
Az egész gyülés temészetesen két részre oszlott; az első a statusnak az egyház fölött eddigi felsőbbségét akart megtartani, olly felsőbbséget, melly organicus fokozatban s egésséges váltóhatás (Wechselwirkung) mellett bizonyára a leghelyesebb. Ezen nézetért vívók azonban korán sem egy illy organicus, hanem csupán bureaucraticus felsőbbséget kivánnak a status számára. Ezen szempontból indult ki az alkotmányozó bizottmány többsége, habár egy kisség virágosan s enyhébben is. – A gyül és második fele az egyháznak a statustóli tökéletes elkülönzéseért küzdött. Itt azonban már három részre oszoltak a vélemények, mellyek egymástól élesen elkülönülvén, csak eszközeik ugyanazok; a czél, mellyet mindegyik elérni törekszik, a másik két pártétól tökéletesen különböző. Első a clericus-politicai párt, vagy inkább a túlzó hegyi párt, melly a szabadság zászlója alatt nem egyébért küzd, mint egyenesen az egyháznak a status fölötti uralmáért. a második töredék, melly a statusnak az egyháztóli elkülönzését követeli, az egyház, s amennyiben lehetséges volna, az egész kereszténység megsemmisítését tűzte ki elvűl. Ezencynicus elv egyébiránt Németországban nem új; már 1843-ban fennhangon hirdettetett a Hallische Jahrbócher-ekben: „le a kereszténységgel, le vele porig.“ E párt élén Vogt állott. A harmadik párt végre, melly hasonlag az egyház függetlenségeért küzd, számra nézve ugy a legcsekélyebb, de elvei tán a legtiszteletreméltóbbak. Ők az egyháznak a status általi méltatlan leigázása ellen küzdenek; olly helyzet ellen, mellyben az egyház, a helyett, hogy a statusnak méltó társa lenne, szolgai alacsonyságra kárhozatik, s nem ritkán gyűlöletes rendőri–intézetként tekintetik; ők egy új, igazán vallásos életet igyekezne megalapítani; ők azok, kik utógondolat nélkül, szabadelvűleg kivánják, hogy a status, az egyház hanyag, közönbös s gyakran ellenséges indulata, s eddigelé csak kényszerített tagjainak, statuspolgári jogaik csonkítása nélkül megengedje, hogy ezen erőszakolt társulatból minden pillanatban kiépíthessenek; az önkénytesen vissza maradtakon azonban eddigi gyámságát ne gyakorolja. Ezen értelembeni szónokok közt legkitűnőbbek voltak a pénzügyminister Beckerath és Zittel.
– Az alkotmánykészítő bizottmány, Schodernak abbeli inditványára, hogy a német statusokban az uralkodók és családjoknak teljesítendő kiadások alább szállíttassanak, beadta jelentését. Az inditványozó fölmutatá,minő nehéz teherként fekszik a több mint harminczszoros honatyai áldás terhe a szegény német népen. Míg Francziaországban Lajos Filep alatt az uralkodó család fenntartására kivetett teher a tiszta jövedelmek 1 1/2%-ját tevé, Hessen gyermekinek honatyuskájok a tiszta jövedelem 12%, Szászorzságban 13%, Badenben 10%, Kurhessenben 16%-ját emészti föl. – S ez csak az uralkodó család fenntartására megkivántató kiadások, hová az ezernevű udvari czafrangok, mellyeket minden arasznyi német tartományocskának bőségben kell tartani, beszámítva még nincsenek. S minthogy ezen fényűzés, az élelem gondjaival küzdő nép erejével nincs arányban, inditványozza: hogy a nemzeti gyülés mondja ki határozottan abbeli meggyőződését, hogy azon országokban, hol a statusnak az uralkodó és családja számára kivetett költségei a nép erejéhez nincsenek helyes arányban: elkerülhetetlenűl szükséges, hogy az uralkodó és a családjához tartozók a status pénzárából őket, az eddigi törvények nyomán illetőjövedelem egy részéről lemondjanak. – A bizottmány, miként mondánk, beadta véleményt ezen inditványra; ime itt van az egész naivságában: halasztassék el ezen kérdés, mert a nemzeti gyülés nem tartja magához illőnek meggyőződését egyedűl csak kimondani, a nélkül, hogy annak érvényességet is szerezzen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me