Reactioi mozgalmak.

Full text search

Reactioi mozgalmak.
Legközelebb egy tisztelt egyéntől következő nevezetes tudósítás jutott hozzánk: a Belgrádban levő austriai ügynök, Mayerhofer, fáradhatlan szorgalommal működik a magyar minsterium elleni agitatio terén. Ha például Vinkovcze-ra a végett utazott, hogy a brodi és gradisky határőrvidéki ezredeket, kik eleddig a fölkelésben legkisebb része sem vőnek, és semmie ellenszegülést nem tanusítottak, a slavonia főhadi kormányszéktőli elpártolásra bírja, s hogy magokat a ……. parancsnoksága aláhelyezzék. S ezen müködésében a tisztelt striai ügynök nyíltan s kereken bevallá, hogy ő az udvar nevében és megbizásából cselekszik. Hasonlóképen mind azon helyzetet hol német és catholicus lakosok vannak, s az illyr lázadások ……. Ellen nyilatkoztak, személyesen meglátogatván, őket a császári herczegek nevében hitta föl a Magyarország elleni részvétre. Pancsován, a feloszlatott német bánsági ezredet, a bán érdekében újonnan szándékozott organizálni; azonban az ottani kormánynál nem talált kedvező fogadtatásra, miből nyiltan ki….., hogy a szerb lázadás és a bán pártütése egészen eltérő érdekeket követnek. Fehértemplom lakosait is fölhitta, hogy a támadóknak minden elleszegűlés nélkül adnák meg magokat; azonban, mint tudva van, innen is elutasíttatott ….–bánsági ezred letartóztatott tiszteit hasonlag felszóliták hogy csatlakoznának a lázadáshoz; azonban ők, egyátalán vonakodtak illy ügyben részt venni. Mindezekből az tűnik, hogy a nevezett consul minden munkásságát arra használja, hogy egy felsőbb tekintély szinte alatt a szerb és horvát lázadást: Magyarország ellenében szilárdítása és organizálja.
A catholicus népség, a német úgy, mint a szláv ajkú, merőben ellene van a lázadásnak, és a magyar ministeriumnak hódol, de a lázadóktól szoros felügyelés alatt tartatik.
Mind azon politicai concessiók és más jótéteményekről, mellyeket a magyar országgyülés a magyar birodalom minden lakóinak nemzetiségi különbség nélkül adott, a határvidéki lakosságnak mindeddig mi sem jutott tudomására; sőt mindent elkövettek alakosságot mindenféle hamis hírek által azonban véleményre csábítani, miszerint Magyarország zsarnokoskodni kiván fölötte. Iparkodnak kivált a görög pópák a népet vallásbeli eszközökkel fanatizálni.
Értekezett a levéliró a magyar pora belgrádi parancsnokaival is, és törekvésének sikerült némelly intéseknek birtokába jönni, a portának Magyarország irányában követni szándékozott politicáját illetőleg. De nem ismérvén kellőleg a nevezett két kormány közt fen forgó viszonyokat, határozott lépéseket nem tehetett. Egyelőre és ezen értekezés következtében a török parancsnok arra biratott, hogy sept. elsejétől kezdve a szabad közlekedést megszüntette, és Servia fejedelmét egy proclamatio kibocsátására birta, mellyben Serviából átköltözött ottani alattvalók a visszatérésre felhivatnak.
Báró Trebersburg, táborőrnagy és broodi várparancsnok, mindent elkövet a magyar ministerium gyanusítására s mind a katonaságot, mind polgárságot a bán érdekeinek megnyerni. Hasonló szelemben munkálódik Rajakovics táborőrnagy és ógradiskai várparancsnok is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me