A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Folyt.)

Full text search

A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Folyt.)
Törvényjavaslat az adókivetésről és behajtásról. (Vége.)
A törvényhatósági házi adóra és községi adóra nézve.
53. §. A pénzügyminister által községenkint meg levén állapítva, hogy házi és községi adó ganánt, az országos adó minden forintjához mennyi krajczárnak kell toldatni, ezen arány az egyéni kivetésnél is megtartandó, s az ezen adó fejében járó illeték, minden egyes személyadó összegéhez hozzáadandó.
54. §. A kir. városi adóvető, s illetőleg községi jegyző, a direct adónak egyéni kivetését ekkint elvégezvén, a kivetésről két lajstromot készít, mellyben minden egyes személynek évi adója, ugy rovat szerint, mint összesítve beirva, egyszersmind az is bejegyezve legen, mennyit teszen egyénenkint az évi adónak egy havi részlete, – s az ekkint elkészített adólajstromnak egyik példányát a községi adószedőnek átadja; másik pédlányát pedig az illető törvényhatósági számvevőnek beküldi.
55. §. Az adóvető s illetőleg községi jegyző kötelességéhez tartozik még minden egyes adófizetőnek adókönyvecskéjébe azon év adóját, s annak egy havi illetőségét bejegyezni.
Mellékadókra nézve.
56. §. A közvetlen adó kivetése alkalmával, egyszersmind a következő mellékadók is egyénenkint kivettetnek s illetőleg összeiratnak, u. m.
a) Pálinkakazánadó.
b) Italmérési, s
c) Dohányárulási adó.
Ezen adókra nézve, minthogy a házi és községi adók kivetésénél alapúl nem szolgálnak, külön adólajstrom szintugy két példányban készítendő, s ezen adónemek az illetők adókönyvecskéjébe is külön beirandók.
És pedig a pálinkakazánadó minden változtatás nélkül a rónok összeirásából átiratik ellenben az ialmérési és dohányárulási adó összege különkülön az illet személyek közt szintazon módon osztályoztatik, mint ez a ház- és keresetadóra nézve az 50-ik és 51-ik §§-ban elrendeltetett.
57. §. A ki magát az egyéni kivetés által igazságtalanúl terheltetve érezni, okadatott panaszával vizsgálat végett, a kir. városi vagy más törvényhatóságokban a kerületi számvevőhöz folyamodhatik.
58. §. Ezen kerületi számvevők, megyékben és szabad kerületekben az ezennel megszüntetett adószedők helyébe lépnek, s tisztökhöz tartozik az egyéni kivetés ellen hozzájok adandó panaszokat, nem különben a községi adószedők számadásait megvizsgálni, melly utóbbiaknak elővizsgálata azonban megyébken és sz. kerületekben a községi tnaácsnak jegyző közbejöttével kötelességéhez tartozik.
59. §. Az adókivetés elleni panaszokat a számvevő megvizsgálván, a kérdés végeldöntése véget a törvényhatóságnak véleményes jelentést teszen.
60. §. A törvényhatóság határozata ellen, a meg nem elégedhő fél a pénzügyministerhez folyamodhatik, de ha panasza itt is alaptalannak bizonyodnék, az illető törvényhatóság által a vizsgálatban eljárt tisztviselő utazási költségeinek s napidíjainak megtérítésében fog elmarasztatni.
61. §. A kivetés elleni panasz ürügye alatt a kivetett adó fizetése fel nem függesztethetik. A panasz valósága esetében a határozat után kelletvén a beszámitásnak eszközöltetni.
62. §. Az egyéni kivetés szerint adószedés községi adószedők által történik, kiket a község maga választ; de az egyszer megválasztott hivatalát mindaddig folytatja, mig vagy hűtelen, avag rendetlen kezelés miatt el nem mozdíttatik, vagy pedig másokok miatt is adószedői hivatalra alkalmatlannak biróilag nem itéltetik.
63. §. Valamint egyéni kivetés tekintetében több községek egy jegyzőségbe egyesittethetnek, ugy ezen egyesités az adószedésre is kiterjesztethetik. Mit az illető törvényhatóságok határoznak meg, s az adószedő fizetésébeni részvétet is ugyanazon arányb an, melly a jegyzőjre nézve kiszabatott, megállapitandják.
64. §. Kisebb kir. városokban az országos adótárnok a községi adószedő tisztét is teljesítheti.
65. §. A községi adószedő, a naplón kivül, mellybe minden bevételeket napról napra bejegyez, még egy különös adóbehajtási lajstromot (incassatorium) is köteles tartani; mellybe minden adózó neve, évi adója s havonkénti illetősége külön frovatokban beirva, s az adóvető által aláirva legen. Ezen lajstromnak ezenkivül még az év tizenkét hónapjának megfelelő tizenkét rovattal kell elláttatniok, s minden adózó neve után az illető havi rovatba, az általa befizetett adómennyiségnek az adószedő kezével be kell egyénenkint iratni. Azonfelül pedig minden adófizetésnek az illető adózó könyvecskéjébe is be kell jegyeztetni. – Ezen három oklevélnek t.i. a naplónak, havi lajstromnak és adókönyvecskének tökéletesen össze kell hangzani; különben az adószedő, mint rendetlen kezelő hivatalából azonnal elmozdítandó; s csempészet esetében az okozott károk megtérítésén felül még mint tolvaj is büntetendő.
66. §. A küzségeket, adószedőket s egyes adózókat az illető adólajstromok s könyvecskék nyomtatott példányaival az illető törvényhatóságok látják el.
67. §. A községi adószedő a beszedett összegből semmi eseten, senki utalványára semmi kiadást nem tehet; hanem a beszedett egész összeget minden hiány avagy levoás nélkül tartozik az illető országos adótárnoknak, ki e végett havonkin egyszer a községben megjelenik beszolgáltatni.
68. §. Az országos adótárnok, aközségek havi adójának átvételében akkint járt el, mint ez fentebb a 15, 16. 17. szakaszokban rendelve van.
69. §. Az adótárnok köteles a községi adószedő naplóját, a havi lajstrommal (incassatorium) egybehasonlítani, s az egybehasonlítás eredményét, mindkettőn, aláirásával bizonyítani: az átvett adómennyiséget magában a naplóban nyugtatványozni: magát pedig az átvételről ellennyugtatványozni, s ezt a 16. §. szrint láttamoztatni.
70. §. Miszerint pedig az adószedőnek kezelési hűsége folytonosan ellenőrizve legyen, az adótárnok köteles minden havi bevételkor a közsgébeli adózók közől többeknek adókönyvecskéjét előkivánni, s azt az adószedő havi lajstromával (incassatorium) egybehasonlitani, különbség esetében a 17. §-bani eljárásnak levén helye.
71. §. A behajtott adóból a törvényhatóságnak házi adó fejében s a községnek községi adó fejben járuló részt, az adótárnok az illető pénztárnoknak előttemezett nyugtatvány mellett kiszolgáltatja, s arról ellennyugtatványt ad.
72. §. Az adótárnok irányábani számvétel tisztjét a rónok teljesíti, s a számadásokat felvizsgálat végett a pénzügyministerhez 288beküldi. A községi adószedő számadásait pedig megyékben és szabad kerületekben a községi jegyző közbejöttével a törvényhatósági számvevő vizsgálja meg, s vizsgálatáról az előforduló nehézségek iránti végelhatározás végett a törvényhatósági számvevő-széknek jelentést teszen.
73. §. A rónok és adótárnok fizetéseit a pénzügyminister határozza meg, s az illető törvényhatóságok házi pénztárai fizetik; valamitn szintúgy a királyi városokbani adóvetők s adószedők fizetését is: – a községi jegyzők s adószedők fizetéseit pedig, a megyék s illetőleg sz. kerületek határozzák meg, s a községek fizetik, melly fizetéseknek tehát, a törvényhatóságok s illetőleg községek házi költségvetésében számba kell vétetni.
74. §. Ezen fizetéseken kivűl a rónok az általa összeirt adónak 1%-jét, az adóvető s illetőleg jegyző az általa kivetett adónak szintugy 1%-jét, az adótárnok az általa községenkint átvett adónak hasonlóan 1%-jét, s a községi adószedő, az egyénenkint behajtott adónak szintúgy 1%-jét veendik jutalmul. – A róok és adótárnok százalékai az országos pénztárának, az adószedőé pedig , a községi péztárnak esvn terhére, Melly végett a pénzügyminister, a törvényhatóság összes országos, házi, és községi adójának 1%-jét a házi költségvetéshez, a község összes adójának 1%-jét pedig, a községek saját költségvetéséhez hozzá számitandja, s az illetőséget ekkint fogja meghatározni.
75. §. Ezen törvény végrehajtásával a pénzügyminister bizatik meg, ki egyszersmind felhatalmaztatik ezen törvény értelmében kötelező utasításokat ksézíteni, az előfordulható kétségeket eldönteni, s törvénynyel el nem látott egyes eseteket ideiglenesen elhatározni. Minden e részbeni eljárásáról a törvényhozásnak időnkint jelentést teni köteleztetvén. (Vége köv.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me