TÁROGATÓ.

Full text search

TÁROGATÓ.
A Kolosvárott szállásozó sorkatonaság f. h. 1-jén föleskettetett az alkotmányra.
Élesden (Bihar vármegyében) az Ellenőr szerint a szolgabiró négy rácz küldöttet fogott el, kik kikindaiaknak adták ki magokat. Mindnégyen az oláh népet bujtogatták. Reméljük, hogy eddig elvették megérdemlett büntetésöket.
– A famosus tót pap Hurban, ki József keresztnevét Miloslavra változtatta, jelenleg Belgrádban tartózkodik, hol a szerb kormánytól húz fizetést Prágából elillant Kampelik czimborájával együtt.
– A mult hónap utósó napjaiban Liptó sz. Miklóson ismét komolyabb szinű mozgalmak voltak, mellyeknek forrása az ottani evang. segédlelkész panslavisticus irányú izgatásai. A jó madár hűsre tétetett; főnöke, a pap, már előbb elszökött a nyomozás elől.
– F. h. 10-kén reggel új élénkséget kölcsönöztek városunknak az előbbi éjjel Verbászról megérkezett pestmegyei nemzetőrök, kiknek nagyobb része kaszákkal van fölfegyverkezve. Némellyek puskadurrogásokkal háborgaták – kivált a külvárosokban – az alvókat; pedig jobb lett volna fegyvereiket aug. 19-én sz. Tamásnál durrogtatni.
– A királyhágón túli lapok szerint már Nagy-Szebenben és Beszterczén is fordúltak elő cholera-esetek.
– Az „Ungar,” mellynek szerkesztője minden üldözések daczára akkor is híven pártolta a magyar érdeket, midőn az valamivel bajosabb volt, mint a legújabb időkben, e hó végével megszünik. Előfizetőiknek a Zerffi által megindítandó „Allgemeine deutsche Zeitung”ot fogja küldeni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me