Pápán, sept. 11.

Full text search

Pápán, sept. 11.
Csak tegnap este jutánk a bécsi hírek tudtára, s feszűlt türelmetlenséggel nézünk a pesti hírek elébe. Elszánt akarattal készen vagyunk mindenre. Szemeink előtt ragyognak s kebleinket havítik Kölcseynk szavai: „Küzdeni s győzni tanulj, kell küzdeni s győzni hazádért.”
A mobilizált dunántúli nemzetőrök apránként seregelnek össze városunkban. Megyénkből már számosan itt vannak a komáromiak (a városiak) tegnapelőtt érkezének meg. A gyakorlatok folyóban vannak, s teljes reménynyel föltehetni, miként harczias hazánkfiai között a lelkesedés a fegyelemmel párosúland.
A mobilizált sereg körüli czélirányos intézkedésre megyénk középponti választmányának részéről s a hadügyministerium helyeslése mellett egy teljes hatalmú bizottmány küldetett ki. Elnöke: Bezerédj Mihály, alelnök: Eőri Gábor, tollvivő: Timár Elek.
A beszállítási s élelmezési intézkedéseken kivül a bizottmány főképen a tisztek kinvezeésével bibelődött. Megyénk őrnagyai leköszötek, és őrségüónk tiszteinek egyike – Fülöp – ideiglenesen elvállalta az őrnagyságot. A ministerium részérőli kinevezés még váratik, és szinte a ministerium utólagos jóváhagyásáig kapitányoknak választattak: Kun Géza, Kajári László, gr. Festetics Béla, Strausz Antal.
Azonban ügyeink legujabb fordulata nyomán alkalmasint egészen más intézkedések lesznek szükségesek. Mindenesetre s mindenekelőtt gondoskodjunk arról, hogy a nép a dolgok valódi állásáról kellőképen felvilágosíttassék, hogy igazi barátait álbarátaitól s ellenségeitől megkülönböztetni képes legyen. R. I.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me