A bécsi ministerium emlékirata. (Vége.)

Full text search

A bécsi ministerium emlékirata. (Vége.)
Az előbocsátottak után a következő három kérdés megfejtendő:
1. Öszhangzásban vagy ellenkezésben vannak-e a pragmatica sanctióval azon változtatások, mellyeket a magyarországi kormány 1848-ki martius óta tett?
2. Hasznosak-e ezen változtatások az összes statusnak, vagy egyes részeinek?
3. Fel volt-e jogosítva az uralkodó azon engedményeket tenni az összes status egyik részének?
Mi az első kérdést illeti: magának az országgyülési törvénynek két határozatát a pragmatica sanctióval meg nem egyezhetőnek kell feltünni. Ez utóbbinak e kifejezése: „indivisibiliter et inseparabiliter“ az István főherczegnek hatáskörében tett engedmény által meg van sértve.
Mert a királynak az országból távolléte esetére gyakorlandó hatáskör a királyi hatalom tulajdonába vág, maga a király mellé egy második nem felelős személyt állít, mellynek rendeletei a királyéival könnyen összeütközhetnek.
Ez által a pragmatica sanctio indivisibile imperiuma meg levén sértve, az országgyülési törvény e határozata érvényesnek és állandónak nem tekinthető.
Nem kevésbbé kell az országgyülési törvény azon határozatának, melly az összes statushozi viszony meghatározása nélkül külön kereskedelmi, pénz- és hadügyi ministeriumot állít föl, a monarchiát körülövező kötél szétbomlására vezetni. A sereg, a nyilvános hitel, az erre vonatkozó nyilvános intézkedések elszakadása már el van kezdve, és az imperium inseparabile a külügyekre nézve is nem sokára valótlansággá válnék, ha azon nyilatkozatok, mellyek a magyar országgyülésen valának hallhatók, s mellyek a magyar korona külön külső politicáját tárgyazták, teljesedésbe mennének.
Mindazon intézkedések, mellyeket a magyar ministerium, a hadsereg fölötti főparancsnokság iránt, ő felségénél az osztrák-német ministerium tudta nélkül kieszközlött, mint már említve volt, eltérők a pragmatica sanctio szellemétől és czéljától. Még szánandóbbak azonban maga a magyar ministerium által választott rendszabályok a had- és pénzügy kezelésében, továbbá a kereskedésben, mint eltérések azon iránytól, mellyre a pragmatica sanctio kötelez. Azon kérdés feleletéről: valljon a magyar ministeriumnak 1848-iki martiustól követett ezen iránya áldásdús eredményt szült-e, vagy sem? alig lehet valakinek kétsége, ki az ország e szempillanatbani állását közelebbről vizsgálja.
Az osztrák-német tartományok csak örvendhetnének annak, ha Magyarország eddignél gyorsabban fölvirágoznék és külön felelős ministerium által minden remélt sükert elérne. De így a pragmatica sanctiótól és annak értelmétől eltérve, az új magyar kormány saját hazájában zavart, üzletpangást, pénzügyi bizonytalanságot, annak minden szomorú következményeivel, a vagyonosok és becsületes gondolkozásúak félelmét és bizalmatlanságát idézte elő. A leggyászosabb kép tűnik föl minden honbarát előtt az alsó Tisza és Duna mellékén történtekben. Ugyanazon zászlót viszik a magyar ministerium seregei és ellenségének sorai a csatába; itt is, amott is olly katonák küzdenek, kiknek esküjök szerint testvérekűl kellene egyesűlniök, különösen áll ez ugyanazon ezred osztályairól, mint péld. az 5-dik tüzérezred. Mit lehet jövőre az igy szétszakadozott sereg fegyelmétől, katonai szellemétől várni? És lehet-e ez iszonyokat, ez anarchicus zavarokat tűrni vagy védeni?
Illy módon nyitva áll a kilátás a császárság ellenségeinek, az ország hatalmának eloszlását, a polgárháború terjedését, a köz- és magánhitel zavarát mielőbb szemlélhetni. A magyar ministerium által választott utján az elkülönzésnek sem Magyarország, sem a vele testvéresűlt statusok számára üdv nem várható, és ha nem külellenség, belső harczok azon véres tanítást fogják nyujtani, hogy a pragmatica sanctio nem csupán pergamenre irt szó, mellyet önkény szerint lehet magyarázni és egyoldalúlag csaknem nullára visszavinni, nem! hanem, hogy a népek szivébe jegyzett, jólétök, békéjök, megelégedésök alapföltételeit magában foglaló törvény, melly ellen senkinek bűnös kezét büntetlenűl emelnie nem szabad. A korlátozott nézet, mellyből a magyar ministerium a pragmatica sanctio fölfogásánál és alkalmazásánál kiindúlni látszik, egyáltalában nem tekinthető állandónak és sikeresnek. A régi kk. és rr. s országképviselők e szent kötésében nemcsak annak biztosítéka rejlik, hogy Magyarország és Austria, Csehország stb. koronái egy és ugyanazon főn egyesülve nyugodjanak, és hogy a szövetkezett népek és statusok egymást belső és külső ellenségek ellen védjék és egymásnak fegyveres segítséget nyujtsanak; a régi szövetséget régi értelmében továbbra is oda kell magyarázni és nagyra becsülni, hogy egyik nép a másiknak jólét utáni törekvésében segítségül legyen, hogy az eddigi közös segédeszközöket szét ne dúlja, hanem tökéletesítse, s minden szakadást és a viszálkodásnak szinét is kerülje.
A magyar kormány 1848-iki martiustól beállt változtatásainak jogi alapja iránti fontos kérdést illetőleg az osztrák-német ministerium csak némelly főpontok megemlítésére szorítkozhatik. Változtatása azon főviszonyoknak, mellyekbe az osztrák-német országok a pragmatica sanctio által Magyarországhoz helyezve valának, az 1848-diki martiusi események előtt maga az osztrák császár által sem volt az egyes tartományok rendeinek a számításból kihagyásával eszközölhető. Az előbbi korlátlan császári hatalom soha sem gyakoroltatott olly kiterjedésben, hogy ünnepélyesen kötött alkul és rendi határozatok pusztán megváltoztathatók vagy felfüggeszthetők lettek volna. A legfontosabb közjogokhoz tartozott pedig az örökösödés rendének megállapítása. A pragmatica sanctio amaz alaptörvény, melly szerint az uralkodó az összes monarchia trónjához jutott. E törvény törhetlen föntartása és nem tetszés szerinti megváltoztatása a status fő hivatásában fekszik. Ez még sokkal határozottabban áll az 1848-iki martius 15-ike utáni időben.
Az 1848-diki mart. 15-kei patens által ugyanis ő felsége kimondta az alkotmány megadását minden német, szláv és olasz tartományok számára. A törvényhozó hatalom nem volt többé, mint előbb, az uralkodónál. A pragmatica sanctiónak, a német-osztrák tartományoknak jogi és alapviszonyának Magyarországhoz megváltoztatása ez idő óta nem tekinthető többé határozottan érvényes szabálynak, és Magyarország rendeinek a többi osztrák országokhozi statusjogi viszony iránti kérdések közt az 1848-ki mart. 15-kei patens folytán bekövetkezett e fontos változást tekintetbe kellett venniök, annál inkább, mivel – mint a tények idősora mutatja – az osztrák-német ministerium előbb állíttatott föl, s a statusadósság felosztása iránti igény előbb lépett életbe, mig a pozsoni országgyülési törvény csak később jutott királyi szentesítéshez. E megjegyzések elegendők annak megmutatására, hogy a magyar ministerium intézkedéseinek az osztrák-német népek jogait sérteniök, és hogy a császárságnak a monarchia egy részének határozatai által szétszakgattatni vagy eloszlásra juttatni nem szabad.
Az osztrák császárságtól elvált Magyarország fönállása politicaila lehetetlennek tekintendő; a két országtömeg és az azokat lakó népek viszonyai sokkal bensőbbek és nagyobb számúak, évszázadok a belső társas élet számtalan szálaival sokkal közelebb vonták a lakosokat egymáshoz, semhogy valamelly szakadás veszedelmes rázkódások nélkül történhetnék. Az egyesülés, és pedig az előbbeninél bensőbb, ismételve, sőt erőszakkal is megkisértetnék, s illy harczok csak alkalmúl szolgálnának arra, hogy idegen foglalás vágy, vagy ipari versenyzés az osztrák és magyar országokra károkat hárítanának. Austria győngítése, külön útakat követő két statusra elosztása által mind a császárság, mind Magyarország bensőleg és kifelé a gyöngeség olly fokára sülyedne, hogy abból szükségkép az egyensuly megzavarásának kellene Európában bekövetkezni, és hogy az idegen hatalmasságok, mellyeknek épen ez egyensúly föntartása érdekében fekszik, Austria gyöngítését nem tűrhetnék.
E szerint föltétlen szükségkép következik, hogy az 1848-ki martius óta a magyar kormány által tett intézkedések az összes monarchia szükségeihez és a pragmatica sanctio szavaihoz és értelméhez képest változtatandók, s az osztrák-német ministeriummal egyetértőleg olly készületek teendők, mellyek által a monarchia egysége biztosíttassék, a pragmatica sanctio czéljai eléressenek, s egyesűlt felső statusigazgatás újra fölállíttassék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me