NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Legközelebb azon hir kezdett terjengni, hogy ha a dán fegyverszünet a nemzeti gyülés által el nem fogadtatik, a birodalmi kormányzó hivataláról le fogna mondani. Ezen alaptalan hir meghazudtolására János főherczeg a legrövidebb s legegyenesebb utat választá. A baloldal egypár tekintélyesebb követét magához hivatá, s nekik kinyilatkoztatta, hogy az egész dologról biz ő mit sem tud, s esze ágában sincs a lemondás. – Igy la! ez aztán a nép embere, ki ugy s akkor szól, a mint s mikor kell. Beh szép dolog is az, mikor az ember a maga szájával eszik.
– Úgy látszik, Hermannak sem sikerül könnyen alakíthatni a ministeriumot. Sőt azt is rebesgetik, hogy megbizó levelét, mint Dahlmann, visszaadni szándékozik. Annyi bizonyos, hogy bár mennyire talált is a dán fegyverszünet elvetése egész Németországban rokonszenvre, a dolog uj fordultában a jobb férfiak is vonakodnak a kormány élére állani. S igy hihető, hogy az uj ministerium csak akkor s úgy fog megalakulhatni, ha s miként a nemzeti gyülés a dán kérdésben a bizottmányok javaslatai fölött határozand.
– Dresdai tudósitások szerint Chemnitzben folyó hó 11- és 12-kén a munkások, egy pár társaik befogatása miatt föllázadtak. Boszujok leginkább az ugynevezett communál-garde ellen volt irányozva, kik közől többeket részint agyonlőttek, részint tetemesen megsebesitettek. Követelésök egyelőre csak a nevezett őrség föloszlatása volt, mi nekik a hatóságtól meg is igértetett. 12-én azonban a sorkatonaság rendeltetvén ki, a mármár lecsillapult kedélyek ujra fölingereltettek. A munkások torlaszokat kezdének épiteni; a katonaság pedig csapatonként tüzelést kezdett. A szomszéd Freiberg- és Marienbergből lovasság szállítatott a városba; mind két részről folytonos lövöldözés; a lovasság a terv szerint épitett torlaszok és fölszaggatott kövek miatt nem igen működhetett. A fölkelés tökéletesen politicai jelleműnek s előre tervezettnek látszik. – Sept. 13ról Dresdából irják, hogy egy kapitány s mintegy 20 közember halva maradt. Dél tájban Radebergből lovas ágyuk szállitattak Chemnitzbe.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me