Hivatásunk és kötelességünk.

Full text search

Hivatásunk és kötelességünk.
Az idő megnehezűlve borúl vállainkra. Békés haladásunk rövid ösvényén harczczal találkozunk. Nemzetiségünk ellen intézett irtó háborúval, s a letiprott zsarnokság visszagörnyedt kigyójának mérges fogaival.
Vagy el kell tipranunk őt, vagy mi tiportatunk el általa. Kiegyenlítésnek nincs helye. Győzelmünk a magyar nemzet életét biztosítja, s a közszabadság örömünnepe lesz. Ha vesztünk – a magyar megszűnik nemzet lenni, s szolgaság közös járma alá kerűlünk.
Jellacsichnak zászlóján a kétfejű sas nem a közös fejedelem czímere többé, mellynek egyaránti becsülettel kellene védnie az osztrák tartományok épségét, s törvényesen biztosított szabadságát.
Egyik fejével a magyar nemzetiséget akarja fölfalni, másikkal szabadságunk csirázó fáját leharapni. – Ő a közös fejedelem nevét csak ugy hordja ajkán, mint Krisztusét hordák a farizeusok; nem hogy tisztelje, de hogy csúfot űzzön belőle.
Hóditó sereg jő osztrák pénzzel segítve, s osztrák tábornokok vezérlete alatt ellenünk, – mintha lázadók volnánk, kik boszúra ingerlik a hatalmat; vagy alacsony népcsoport, ki megcsókolja a kinzó ostort, s porba borúlva nem mer szemébe nézni az igazságtalan önkénynek.
Pedig egyik sem vagyunk. Hívek Austria irányában a túlságig; becsületes nemzet saját hasznunkon túl; de bátrak is egyszersmind, az igazságért meghalni inkább, mint azt elárulni.
Ez jelleme egész történetirásunknak, s ez fővonása Ausztriávali három százados balsorsú szövetségünknek.
E nemzet csupa hűségből elhagyta harczban és vérpadon vérzeni saját nemesb fiait: Zápolyát, Tökölit s a Rákóczyakat. I. Leopold kegyetlenségeiért – a habsburgi ház javára lemondott szabad király választási jogáról. III. Károly törvénytelen zsarolásaiért elfogadta a sanctio pragmaticát. Mária Terezia egyetlen szavára megmenté végveszélytől az egész osztrák birodalmat, s Napoleon fölhivására, feledve II. József törvénytelen hatalmaskodását, egyetemes fölkelés helyett, hű maradt I. Ferenczhez, s ez által ismét megmenté a birodalmat végső szétromlásától.
S gondoljátok, ennyi áldozat, illy hűség elismerést vagy talán jutalmat is nyert?
Ott van Jellacsich tábora. Ő meghozza – vagy meghozná, ha isten illy igazságtalanságot megengedne történni – itéletünket: halált háromszázados hűségünkért. Szolgaságot, annyi esküvel szentesített szabadságunk helyett. S nemzetiségünk megsemmítését három századon át pazarolt, szórt jóságunk fejében.
Ébredj nemzetem! Nézz vissza multadra, melly ködös homályban fekszik immár hátad megett. S nézz előre – hogy saját szemeiddel lássad az ellened támadt vésznek tornyosúltát! Ébredned kell, ha élni akarsz; másként ez álom szemfödele lesz halálodnak.
E harcz, melly előttünk áll, nem személyek vagy múló érdekek miatti tusa. Elvek harcza, a régi szolgaság s az ujabb szabadság között. Eldöntő tusája annak: legyen-e tovább is magyar nemzet e földön? vagy veszszen el, s legyen földönfutóvá mint a zsidó?
Szabadság és nemzetiség! – Ez lesz bére a győzelemnek; szolgaság és kiirtás – ennyi lesz veszteségünk!
Egész Europa ránk függeszti szemeit. Bizik bennünk s elvárja tőlünk, hogy mint egykor védtük őt, Ázsia vadsága ellen, megmentsük őt a nyugoti szabadság ellen föllázadt reactio déli táborától. – A magyar, régi sülyedése bűnei miatt, rég nem tőn semmi szolgálatot Europa javára. Most itt a percz, mellyben egyszerre jóvá tehetjük hossúz tétlenségünk vétkeit. Ismét europai hatalommá lehetünk, ha győzünk, mert egész Europa hálás leszen a szabadsága ellen intézett halálos csapás elhárítása miatt.
Ha mi gyávák leszünk, meg nem küzdni az osztrák camarilla szabadsága ellen zsoldba vett táborával – utálva fordul el tőlünk egész Europa. Ha erőtlenek legyőzésére, nem fogja sajnálni senki halálunkat, mert valódi nemzet szabadságért küzdve nem veszhet el.
Bennünk első bástyája omlik össze a nyugoti szabadságnak, s a bécsi alkotmányosság egyik külvárosa vész el Pestbudában. Keresztül rajtunk a régi zsarnokság akar visszautazni Németországba, s talán Parisra is gondol, midőn a magyar nemzet nyakát régi jármába nyügözi vissza.
Elvesztjük nemzetiségünket, mellyet olly nagyon szerettünk; elvesztjük nem rég ujból alkotott ősi szabadságunkat, mellyre olly büszkék valánk. És leszünk helyette szolgák, megbélyegzettek, utáltak Europában, és korcs ivadéka a hajdani híres magyarnak!
Ébredj nemzetem! Isten szól hozzád az események homályából, alkalmat nyújtani neked, szabaddá s nagygyá lenni egy csatá által, minő egyszer valál, s minőnek lenni érdemeid vannak.
A franczia nemzet hivatásának ismeri, egész Europa szabadságának zászlóját előlhordani. – Ismerd te hivatásodnak első bástyája lenni, az osztrák pokoli camarillának délről jövő seregét megsemmisítni, nehogy szivéig hasson a nyugoti szabadságnak. Ekkor bajnoktestvére leszesz a dicső franczia nemzetnek, s élni fogsz egész Europa áldásai között. – De ezt kötelességed is tenned, máskép elvesz saját nemzetiséged, kiirtják fajodat, szolgaságba hajtják büszke nyakadat – s az egész világ megvetéssel mondandja rólad: „hodd vesszen, ha saját nemzetiségeért, s a közös szabadságért küzdeni s győzni nem tudott vagy nem akart.“
Ábrányi Emil.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me