M. Szigethen, sept. 18.

Full text search

M. Szigethen, sept. 18.
A nemzeti mozgalmak között jól esik a kebelnek látni a régi barátság megifjodását. E napokban azon hiteles tudósítást vettük, hogy egy felfegyverzett lengyel önkénytes csapat az alvidéki táborunkba szándékozott menni segitségünkre, azonban a határszélen feltartóztatott. E tény után meggyőződhetnek elleneink, hogy minden panslavisticus izgatások daczára is szomszédunknál irányunkban rokonszenv uralkodik.
A jelen pillanatban megyénk állása nagy fontossággal bir, mind a közjövedelmek, mind a szomszéd rosz hangulatú határőrségi vidék miatt, azért is ennek elegendő erőveli ellátása tanácsos. A megye ez órában 500 önkénytes kiállitását és felszerelését rendelte meg, ennek egy részét, a szintén ajánlkozott lelkes fiatal megyei s kincstári tisztviselőkkel együtt itt hagyni kellene. A megye mindenesetre, hogy ágyúteleppel is magát elláthassa, 5 egyént, kik között négy mérnök van, Pestre a tüzérség megtanulására felküldött, kik haza jövén, az itteni vashámorban öntendő ágyúkat felszerelhessék s többeket tüzéreknek betanítsanak.
A bécsi események a kedélyeket végtelenűl felizgatták, s a kormány bizton számolhat arra, hogy megyénk a haza függetlenségének kivívásáért minden áldozatra kész.
Vay Ábrahám főispánunkat felhívtuk, hogy illy mozgalmas időszakban a kormány élére állva jőjön közénk, s ügyeljen fel a közügyekre, mert most erélyes elnökség a fő dolog. Szőllősi B.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me