Szeben vidékéről.

Full text search

Szeben vidékéről.
A bécsi kigyókövet fútt átkos camarillának elhintett konkolyai környékünkön is naponkint mind bujábban kezdenek csirázni. Hja a gyom és dudva mindenütt termő földre talál. Kivált elcsábitott népnél s fanatizált önző szívekben. Közelebből itt, Orláton, vasárnap, sept. 10-kén nagy oláh népgyülés volt. Orláth a 2-ik határőr oláh ezred fő helye, jelenleg a magyar önállóság elleni bujtogatók adyluma. E gyülés szinleg az érdekelt ezred petitionalis gyüléseül vala rendezve, főleg a rakoviczai, vesteni és orláthi unitus pópák által, de folyama közben merőben oláh convetté fajult, s mint illyen, a környék népét a lázas kitörés vészes pillanatának előküszöbéig csábítá. Elnökül e gyülésen a helybeli ezredes kéretett fel, de ki oláhul jól nem tudván, segédelnökűl egy kapitányt kapott. És folytak szebbnél szebb dolgok. Balázsfalva küldé ide is a főbb szóvivőket, kik milly szellemben beszéltek, csak onnan is képzelhető, hogy az ismert bujtogató Laurioni angyal volt hozzájok képest. Szebenből több szász urak is voltak jelen, jeléül, hogy a hol reactionalis ármány és magyar nemzetiség s köz honérdek elleni machinatio van, onnan szász el nem maradhat. Vigyázzanak jó sógorok, majd eljő a számolás napja, s akkor vicem pro viece reddemus bone vicine.”
E gyülés nyiltan kimondatott: miszerint ők magyar királyról, magyar ministeriumról mitsem akarnak tudni, hogy a belügyminister legközelebbi katonaállitás iránti rendeletét semmibe veszik, katonát nem adnak, sőt ha arra erőtetnének, erőszakkal is ellenszegülnek. De ha a császár maga parancsolja, ugy mindnyájan felkelnek nagy és kicsiny, öreg és ifju, a magyarok földbirtoka igértetvén. Igy állunk itt mi most egy vulkános kitörés előestvéjén, s mit fog a holnapi nap ránk hozni, isten tudja, jót vagy gonoszt. Szörnyüség, milly árulás szövetkezett a magyar ellen, mellynek élén hogy dynastiai tagok is állanak, az nem fog kételkedni, a ki tudja, mikép az 1784-beli Horavilág is a bécsi udvartól kapott első impulsust.
Vasárnap e hó 17-ikére az oláhok lándzsákkal, botokkal s más öldöklő fegyverekkel egy újabb gyülésre Balázsfalvára vannak rendelve. Meglátjuk, mi leend eredménye, s akkor tudatni fogjuk.
Mégis istentelenség mennyire fanatizálták lelketlen bujtogatók a boldogtalan népet, szerintök ennek a nemzet, a hongyülés, s a földbirtokos nem adott semmit, csak a császár. Ez a császári név előtte olly csudálatos tény, mellyhez ragaszkodás palástja alatt a magyar törvényes kormánytóli függést meg lehet tagadni. Illy jezsuitai értelmezés a szászok titkos, sőt nyilvános mesterkedéseiben bő tápanyagot lel. Igy az unio létezését is Szebenben, Brassóban, már megtagadták, mivel ugy mondják, hogy azon feltétek, miket ők előterjesztettek, a jelen hongyülés által elfogadva nincsenek, következőleg ők sem a magyar királytól, sem ministeriumától függeni nem fognak, csak az osztrák császártól. A magyar új pénzjegyeket Szebenbe nem akarják elfogadni, ellenben a bécsi 1 és 2 frtos bankjegyek nagy forgalmi kelettel birnak. Ha ez anarchicus állapot még mind igy megy, végre erdélyi kerületünkben azt sem fogjuk tudni, ki már tulajdonképen parancsolónk. Bezzeg tombolnak most fenn a reactiós urak, mert rácz, hovát, oláh, szász és a katonatisztek egy része mind a magyarok ellen vannak, s igy egy átalános zavar boldog kéjeit élvezhetik. Oh vajha torkukra forrna ördögi gúnyörömök s azon átok, melly ellenök sok sértett magyar kebelből felsóhajt, égő szénként száradna fejökre! – R. I.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me