NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt, Sept. 20-án tartott ülésben az ideigl. igazságügyi minister Mohl a nemzeti gyülés tagjai védelmét illető törvényjavaslatot terjesztett elő, melly következőleg hangzik: 1) A nemzeti gyülésnek olly szándékkali erőszakos megtámadása, hogy az szétveressék, bármellyik tagot onnan eltávolítani, vagy a határozat fölötti szavazástól erővel visszatartani, felségsértéskép büntettetik. 2) Kik a gyülési hely körül összecsoportosulnak, s az első felhivásra szét nem oszlanak, 3 hónaptól 1 évig tartó börtönnel fenyíttetnek. 3) A gyülés helyétől 5 mérföldnyi területen szabad ég alatt népgyülést nem szabad tartani; ezen rendeletet átlépők 6 hónapi börtönnel lakolnak. 4) A gyülés teremébei erőszakos benyomulás, vagy a gyülekezet megsértése 6 hónaptól 1 évig tartó bebörtönzést von maga után. 5) Ha valamelly tag, munkásságát illetőleg a gyülésben fenyegettetik, vagy meggyaláztatik, az illető vétkes 3 hónapi börtönnel fenyegettetik.
Hermann csakugyan nem tudott ministeriumot alakítani. Ennek folytán a birodalmi kormányzó az előbbeni ministeriumnak helyben levő tagjait bízta meg az uj ministerium alakításaig az ügyek kezelésével.
Berlin, sept. 21-kén. Poroszország fővárosa nem a divatos krawallok, hanem a forradalom komoly előcsarnokában van. Nyomasztó légként nehezedik ezen meggyőződés a lakosokra; mindenki érezni látszik, hogy nagyszerű eseményeknek kell bekövetkezni. Az emberek önmagokkal látszanak számot vetni; mert meglehet, holnap, holnapután vérpatakok fogják Berlin utczaköveit áztatni, kiontva azon ember által, ki magát hivatottnak mondá a nagy német nemzet elsőszülöttévé lenni.
A leendő ministerium néhány tagjainak neve már tudatik, vagyis inkább már kitétetett a pelengérre; mert mellyik jó hazafi nem tartaná gyalázatnak Pfuelnek, Fridrik Vilmos egyik pallosának ministeriumában részt venni. – Itt mindenki meg van arról győződve, hogy az uj premier legelső beléptekor a kamarákba azt fogja mondani, hogy a ministerium, vagyis inkább a király nem szándékozik a Stein inditványa következtében hozott határozatát a háznak teljesíteni. Mi lesz ennek következése? Daczára a számos szolgalelkű jobboldaliaknak, többségben lesz a baloldal, s kész a bizalmatlanság megszavazása. Mit von ez maga után? azt, mit az úgynevezett „wohlunterrichtete” személyek egymás között suttognak, – a kamarák feloszlatását. Igen, de valljon azt hiszik-e azon magas paripán ülő urak, hogy a baloldal férfiai még tovább is bábként hagynak magokkal paczkázni? Nem, ők nem fognak eléggé gyávák lenni ezen királyi parancsnak engedelmeskedni; ők állandónak fogják a kamarát nyilatkoztatni, őket csak szuronyokkal foghatja Németország első embere szétverni, – s ekkor kész a forradalom. De vigyázzon Fridrik Vilhelm, s óvakodjék ezen catastrophát előidézni, óvakodjék a polgárvért csupa félreértésből kiontani, mert igen könnyen meglehet, hogy azon szuronyok, mellyekkel trónját támogatni véli, koronáját ütik le homlokáról, a korona után pedig a fő is porba hullhat ám! Annyi bizonyos, hogy a nép, mellyet ő féregként eltiporni akar mérges, mellynek harapása halálos.
Berlin fölé most sátort kellene vonni, hogy csak egy katonalaktanya legyen. Az egész város hemzseg a katonaságtól, kik csak egy bálványt látszanak imádni, s ez a Princz von Preussen. A Schleswig-Holsteinból visszaszállitott ágyúk unalmokban csakúgy ásitoznak Berlinre. A vidék hasonlag katonasággal van megrakva, úgy annyira, hogy egy páróra alatt 70–80 ezer ember teremhet a főváros utczáin.
Még csak pár szót a nemzeti gyülésről. Az égó kanócz, úgy látszik, már elvettetett Kirchmannak mai interpellatiojában, melly szerint a hadügyministertől fölvilágosítás kivántatik: 1. Hogy valljon a király Wrangel vezér kinevezését cabineti rendeletben mondá-e ki, s ki által ellenjegyeztetett? 2. Kapott-e a nevezett vezér külön megbizást? 3. Terjesztessenek elő azon okok, mellyeknél fogva ama rendszabályokhoz kelleték nyulni? 4. Mi czélból vétetik Berlin annyi katonasággal körül? S végre 5. Valljon a hadügyminister beleegyezik-e ezen rendszabályokba? – Jacta alea est!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me