NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A sept. 22-diki nemzeti gyülésben Duckvicz képviselő javaslatot terjesztett elő Németország kereskedelmi s vámszövetsége iránt. Alaprajza szerint a lehető legnagyobb szabadság uralkodnék a kereskedésben, s főczélúl a német gyáriparosság védelme állíttatik fel az idegen tartományok irányában. – Ez mindenesetre főfőtényezői közé sorozható a német egység nagy eszméje valósulásának, valamint a mostan több tartományok között néhány év óta fenálló vámszövetség nagy részben előmozdította a mai rokonszenvet és szükség érzetét Németország egysége iránt. – Azonban főleg a gyáriparűzés miként fog szerencsésen megoldatni, magok a német tartományok között, mellyek koránsem állanak a kifejlődés egyenlő fokán, ez főnehézség leszen. – Felolvastatott a német nemzethez intézendő nyilatkozvány javaslata is, s holnap tanácskozás alá kerülend. Ezután a baloldal egyik tagja Schaffrath inditványt tőn a város ostromállapotának mielébbi megszüntetése iránt. Némellyek tagadák a középponti kormánynak halalmát ezt tenni, mások pedig szükségét e rendszabálynak, mellyből könnyen egész Németország szabadságára vész következhetnék. – Az inditvány azonban sürgetősnek nem találtatván, a többség rendes utjára, vagyis bizottmányba utasítá.
– A sept. 23-ki ülésben a tegnap fölolvasott nyilatkozványt a gyülés 197 szóval 173 ellen elvetette, s napirendre tért által. Ugyanez ülésben határozat hozatott, „hogy az ideiglenes központi kormány haladék nélkül szólítsa föl Austriát, a nemes érczek kiviteli tilalmának tüsténti eltörlésére, hogy a német tartományok közti közlekedés teljesen helyreállíttassék.
Frankfurt, sept. 23. A mai gyülésben első tanácskozási tárgyul egy, a német néphez bocsátandó szózat volt kitűzve. Freudentheil az alapjogokat kivánja tovább tárgyaltatni, mert, ugymond, elég szót hallott már eddigelé a nép, most már ideje volna, hogy tettekben nyilvánuljon a rokonszenv iránta. Ő az alaptörvényeket kéri mielébb bevégeztetni, s azonnal kihirdettetni. Vogt a szózat szövegét vevé birálat alá, azt állítván, hogy ha a nemzeti gyülés a néphez akar szólani, szózata legyen tiszta és igaz. Hosszu és fényes beszédét azon kérdéssel fejezte be, hogy honnan támadnak a forradalmak? onnan, ugymond, hogy a törvényhozási többségek a nép akarata megett állanak. Mi (a baloldal) azt hiszszük, hogy a német nép nagy előmenetet tőn, s minthogy a választások egész Németországban nem voltak teljesen szabadok, új választást kivánunk. S mihelyt ezt nem akarják önök, a forradalmat épen ez által nyilváníták állandónak. – A szövegben az is mondatik: nem hagyunk fül szabadságod ótalmával. Hol van tehát az a szabadság, mellyet ótalmaznunk kell? Én a német szabadságot hiában keresem; a szabadságot ki kell előbb vívnunk, s ha a nép nem fog mellénk állani, akkor sokáig állhatunk mint egy ember, haszna pedig semmi sem lesz. – Vogt inditványa 197 szóval 173 ellen félrevettetvén, Freudentheil inditványára a napi kérdésre tértek át.
Venedey a belügyi ministert interpellálván, hogy meddig fog még a város ostrom állapotban tartatni, a minister úr gondolkozni akarván a feleletről, azt válaszolá, hogy majd csak hétfőn válaszol.
– Jelenthetjük, hogy Heckscher a frankfurti lázadáskor nem lövetett ugyan meg, hanem derekasan megczibáltatván, sikerült őt a tömeg kezei közől még jókor megszabadítni s megszöktetni.
Schleswig-Holsteinból irják, a Freimüthigének, hogy Dánia mindegyre büszkébb és dölyfösebb lesz, Németország irányában, vagyis inkább úgy bánik velünk, mint megérdemlettük: lábaival tapod s arczul csap. – Palmerston a dán királyhoz egy komoly notát intézett. Gyalázat, ugymond a czikk, ha Németország idegen diplomaták által védeti érdekeit! Az ideiglenes kormány az ország minden rendőri hivatalaihoz rendeletet bocsátott a végre, hogy Moltke, Johannsen és Hause urakat bárhol is befogják.
Berlin. Sept. 22-én. A gyülés 9 órakor nagy ingerültséggel kezdődik meg. Az uj ministerium a zöld asztalhoz ül, s a ministerelnök szószékre lépve biztatja a gyülést, miképen ezen állásra a király által hivatva társaival együtt hatalmasan fog az alkotmányos úton haladni, s a porosz népnek adott szabadságokat minden reactionalis törekvések ellen biztositani. Röviden, szóló biztositja a nemzetgyülést, hogy a népszabadság alapján indulnak ki mind a polgári, mind a katonai minden ügyekben. Hartman inditványozza, hogy hetenként 4 nap kizárólag az alkotmány tervének kidolgozására szenteltessék, minden más törvények, interpellatiók a más két nap végeztessenek. Otto pedig a hadügyministerhez intézett interpellatiot ohajtja tárgyaltatni. Tudják-e, ugymond, önök uraim, hogy kapuink előtt kartácscsal s ágyúval 45,000 katona áll, és épen a nemzetgyülés ellen, Berlin egy craterhez hasonlit; minden perczben fenyeget a kitörés. Figyelmeztetem önöket e régi szavakra „Hannibal ad portas” (kiállások a jobb oldalról: németül, németül!) Önök jól tudják, hogy e szavak ennyit tesznek: a katonai rémhatalom közeledik. Szóló figyelmezteti a gyülést a Wrangel által kibocsátott hadi parancsra, melly szemközt áll e gyülés sep. 7-diki határozataival, ha tehát a kormány az alkotmányos úton akar haladni, s nem fél egy kegyelemben álló férfival szembeszállani, adjon ez ügyről felvilágosítást. A hadügyminister válasza oda megy ki, miszerint a kérdéses cabineti rendelet az illető hadügyminister ellenjegyzése mellett van kiadva, és hogy Wrangel csak a jó rend végett van az összes seregek vezérévé kinevezve. Waldek inditványozza, hogy a ministerium szólíttassék fel a Wrangelleli értekezés iránt, hogy ő kibocsátott hadi parancsait visszavonja, melly inditvány azonban 202 szavazattal 139 ellert megbukott. Ezután Boem indítványozta, hogy a porosz kormány szólitassék fel a frankfurti gyülés ótalmazására. Végre a gyülés a napio rendre ment által.
Az ingerültség a gyülésen kivül is a város minden részeiben a legmagasabb fokra hágott, s az izgatottság mindenkik elemben nőttön nő. A kivülről érkező hirek s föl föltünő placátok a parlamenti vitatkozások tüzét még inkább növelik. A Wrangel ellen felszólaló placatok közől leginkább említésre méltó egy boroszlói datummal ellátott és sok példányokban kiosztott irat, mellyben a nemzeti gyülés felszólíttatik, hogy a kormány gyeplőit kezeibe ragadva permanensnek nyilvánitsa magát. Röviden a dynastia tekintélye, 366mint füstoszlop kezd lassanként elenyészni, s a nép kivánatai ár módjára terjednek el mindenütt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me