PEST, OCT. 2.

Full text search

PEST, OCT. 2.
Ennyire jutottunk! Ide erőtette dolgainkat ármány s ocsmány árulás, hogy fegyverrel kézben kénytetünk vívni szabadságunkért, életünkért. A hónapokig ellenünk forralt undok bűnök pohara immár színig telt, s ki kell azt ellenünk kezéből csapni, ha meggyilkoltatni nem akarunk. – A camarilla rég elásott sárkány-tojása végre feltörött, s most szemben állunk azon szörnynyel, ki hurkot akar vetni életünknek, s leszelni a magyar nemzet jobb karját, hogy soha többé kardot nem foghatva, ne követelje vissza elorzott szabadságát és függetlenségét.
Már most derülni kezd előttünk a velünk hónapuk óta űzött bécsi vakításnak homálya; s lassanként kitekergőznek az ármánynak egyes szálai, mellyekből e nemzet nyakára gyalázatos kötelet akart fonni a camarilla. Tudjuk imár mit értett ő az osztrák birodalmi egység java alatt – Magyarország megsemmisíttését! Tudjuk, mennyit ér Latour minister (ha ugyan még az) becsületszava, hogy nincs semmi köze Jellachichchal – együtt akartátok a nemzetet megölni. S ismerjük immár az osztrák ministerium törvényes szellemét – szerettetek volna Lambergből egy uj Ampringet csinálni, s nádort választani, a nemzet meghallgatása nélkül?!
Ellenünk lázítottátok a ráczokat, megparancsoltátok hóditatásunkat Jellachichnak, lázítónak fogadtátok Urbánt, s fölbujtottátok a szegény tótságot – mind csupa birodalmi egység szempontjából, s csupa becsületes törvényszeretetből? Ó hogy az emberi nyelv gyenge megátkozni titeket, kik e hazára annyi vészt, e becsületes nemzetre annyi véres áldozatot hoztatok!
De a nemzet jókorán megismerte az álnokságot. Megismerte a camarilla szőrös kezeit, a jó, de elgyengült király békitő szavai alatt; s látta a szivére szegzett gyilkot minden asszonyi ravaszság, s udvari ármány palástolásai ellenére.
És fölkelt a nemzet, győzni szabadsága mellett, vagy elveszni hősiesen szolgasága miatt.
Fölkelt, nem egyenként, százanként, vagy ezrenként, hanem fölkelt tömegestől ugy mint isten és becsület parancsolja, midőn hűségét a királyhoz kijátszatva, ezeréves életét megtámadva, s ősi szabadságát letipratni látja! Fölkelt nem a király ellen, mint némelly gaz árulók mondják, de mellette, mert csak azt akarja vélni megtartani, mire Ferdinánd király isten és a nemzet előtt kétszer Pozsonyban megesküdött „hogy a magyar nemzet szabad és független.” – – Fölkelt, hogy a népben nyugvó végetlen erővel szétzúzza elleneit, kik országát elosztani, népét kiirtani, szabadságát elvenni akarják! Fölkelt, hogy a királyt kiszabaditsa rosz tanácsnokai kezéből az esküszegéstűl megmentse, és atyai szivéhez szorithassa e nemzetet, melly őt szereti, a nevében ellene űzött sok ármány daczára is!
És ha a nép fölkel, és viv nem idegen szabadság vagy nemzet s valamellyik testvérnép java ellen; hanem viv saját életéért, s a vele együtt lakó nemzetségek szabadsága mellett, isten e munkától áldását meg nem vonja; s a nép győzni fog, győznie kell, mert igazságos ügyet isten sose hagy elveszni.
Jellacsich félnapi járatra áll városunk előtt. De közelebb van ő sirjához, mint hozzánk. A martonvásári tábor mérkőzött vele egyszer, s érezteté hogy a magyar vér nem satnyult el, Bécsnek minden ügyekezete mellett sem, és a hősök unokája nem gyáva verébnemzedék! – Az ütközet utáni nap maga elismerte megveretését, s fegyverszünetet kért.
A fegyverszünet alatt táborunk számatlan erővel növekszik s holnapután – ha isten is ugy akarja, mint a derék vitéz magyar tábor – Jellacsichnak vérrel lesz megirva útlevele Zágrábba!
Midőn e sorokat irjuk az egész főváros tábor képét viseli. Százanként, ezrenként tódul a fiatalság, a kaszával fegyverkezett földnépe, az iparűzők és polgárok részt venni mind a haza megmentése nagy dicsőségében!
Az egész Duna-mente és a horvátvidéki magyar megyék fegyverben állnak. Isten megvilágosítá a nép értelmét, hogy Jellacsich antikrisztus, ki a szabadságot csak száján hordja, nem szivében s szolgaságot ad, midőn szabadságot igér jutalmul!
Azonban a vész nem mult el, még csak most kezdődik. Ha Jellachich verve lesz is, még a hazának sok ellensége van, kit le kell győzni mielőtt leoldva kardját azt mondhassa: „megmentettem a hazát, most nyugodjunk.”
Isten a jutalmakat nem osztja ingyen, s nem olcsón a nagyokat. Ha birni akarjuk a valódi szabadságot, s nemzetünk függetlenségét biztositni nem csak rongyos papiron, ugy még sokat kell küzdenünk, mert sok ellenségeink vannak, kiket meg kell semmítenünk!
Azért hát föl fegyverre! ez most a jelszó, erről lehet az igaz hazafit gaztól vagy szájhőstől megkülönböztetni. Pest városa magasztos példáját adja naponként a hazafi buzgóságnak; vegyen róla példát az egész haza. És ha a nép kezében fegyverrel akar valamit, akarja azt mit isten és becsület parancsol „hogy e hazát ellenségeitől megtisztitva szabaddá, s függetlenné tegyék”; a nép akarata előtt nincs semmi lehetetlenség!! – – Á. E.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me