Az Ercsi melletti táborállomásból.

Full text search

Az Ercsi melletti táborállomásból.
Az Ercsi melletti táborállomásból, hová az Ercsivel szemközt a Csepel szigetben fekvő s az ellenségnek a Dunán való álkelését gátlandó ágyúk fedezésére voltunk rendeltetve, f. hó 2-kán este érkezett vissza a fűvárosba századunk, a pestmegyei IV. zászlóalj 3-dik százada hozván őrizete alatt Jellachich életének és halálának egyik legfőbb föltételét, t. i. a Bécsből számára küldött hadi pénztárt, melly állitólag igen nagy öszveget tesz.
E pénztárt, mellynek hollétéről a hazaáruló gr. Zichy Ödön elfogatásakor talált iratokból értesültek bajnokaink, Kálozdról, az emillett honáruló kastélyából, hol az a piczében befalazva elrejtetett, a Hunyady zászlóalj derék ifju hadnagya Vásárhelyi foglalta el 18 lelkes Hunyady-vitézzel. Találtak ugyanott e vitézek egy más szinte sulyos ládát, melly arany s ezüst készületekkel s drágaságokkal, a honáruló vagyonával, volt megterhelve, s melly a pénzzel telt vasládával s gr. Zichy néhány foglyúl elhozott cselédével együtt szinte Pestre szállíttatott. Találtak továbbá a padozat alatt 400 darab jóféle fegyvert, a horvát rablók számára elrejtve, 40 válogatott pisztolyt, s többféle fegyverszereket, mellyek közöl a pisztolyokat a vitézek magoknak kiválogatták, a többi fegyvert pedig az ottani nemzetőrségnek maga védelmére kioszták. – Ha még egy rövid fél óráig időznek, vagy rendkivül nem siettek volna, mind a pénz, mind ő magok a ellenség kezébe fogtak volna esni, kik számra 1,400-an távoztuk után nem sokára megérkeztek a pénzért, mellynek csak hűlt helyét találták.
Gyönyörű volt látni, a deli tekintetű, még ifjú, de annál lelkesebb és bátrabb főhadnagyot, Vásárhelyit, kihez emberei, majd mind vele együtt a Budán feküdt gránátosok és Turszkyak közől hazánk zászlója alá állott vitézek, a legőszintébb szeretettel ragaszkodnak, a mint Újfaluba, hol századunk szállásolva volt, gr. Zichy kocsiján, most már sajátján, a lovakat hajtva bevágtatott, az utána vonuló kocsikon a drága terhet és a foglyokat vitézei fedezete alatt hozatván, s az örvendetes hirt századunknak lelkes szavakban hirdetvén. Vállán Zichynek legszebb kétcsővű fegyvere, övében egy pár szép pisztoly, oldalán hadnagyi kardja, s Zichynek ősi több százados buzogánya csüggött. És szavaiban a honszerelem lelkesedettsége nyilvánult, s homlokán daliás büszkeség ült. Vásárhelyi a törzsökös magyar Debreczennek szülöttje, példája lelkesítse testben s lélekben ép erős ifju honfitársait! – Szabó Károly.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me