Szászváros, sept. 29-kén.

Full text search

Szászváros, sept. 29-kén.
Pattogó csárdás után ismét toborzók vonulnak utczáinkon; tizennégy a bevett ujoncz; pályájokon hír, dicsőség várakozik. A nemzeti lobogót egy román viszi, újoncznak csapott fel, pedig még mint kis fiúnak apja ujját vágta el, hogy katonának kötéllel el ne vigyék. „Viszony és körülmény teszi az embert” – mondá Napoleon. – A szászok óvást tettek a k. birónál, hogy ők honvédeket adni nem fognak, mert a magyar el akar szakadni az osztrák császártól (?), s a ministerium nem parancsolhat. – Az itt felcsapott ujonczok felszerelési költségeit örömmel kiállítja a város, de elhatározta felvilágositást kérni a ministeriumtól, hogy a nem itten született, de itt felcsapott önkénytes, a várostól is nyerve a felszerelési keltségeket, ő mint honvéd az e város által adandók sorába beszámíttatik-e? Gondolom minden esetre. Még ezelőtt tíz nappal szökött itt át a camarilla által felbujtogatott 6 országgyülési szászkövet. E szerint jóval nyilatkozatjaik előtt. Szerintük a bankjegyek kiadásával ment a törvényességről el a képviselőház. Igy gerjeszt pártolást, rokonszenvet a szász. A szabadság, egyenlőség uj épülete mögött illy egyének nem foglalhatnak helyet.
A „Közlöny” a maga programmjában igy ir: „A postai visszaélések elháritására a kellő intézkedések meg vannak téve.” De hogy? hiszen a község itt öt példányra előfizetett, s azokból julius végétől még egyetlen számot sem látott.
Balázsfalván ismét oláhgyülés volt, s az onnan visszatértek közől egy pap templomban azt szónokolta, hogy mindenki fegyvert és lándzsát vásároljon, ha nincs más módja, adja el marháit is hogy a kiálló parancskor készületlen ne legyen.
A hátszegi őrnagynál – Ribel – két megyei románajkú falu jelentkezett, mint kik bujtogatás következtében magokat határörző katonáknak, a császárt védeni, besoroztatni kivánák. Nem fogadtattak el (?)
E napokban ezüst essö hullt országutunkon. Valakinek kiszakadt pénzzsákja s az utat félmértföldnyire hintette el huszas és tallérokkal. Pásztorok és utasok sapkával szedték.
Algyógyon a Maros jobb partján két hét óta pusztit a cholera. Naponkint 2–7 a holtak száma. Tőlünk órányi út. Remélik, hogy nem jő erre, mert az idő igen hűs, s a minket körül gyürüző hegyek tetőit hó hintette be, a retyezáti hegylánczozatot pedig a tél szemfedele talpig elborította. Hosszú lesz az ősz.
Eltemetők egy ősz polgártársunkat, Gyurmán Lajost, a „közlöny” szerkesztője édes apját. Nyugodjék csendesen a szelid férfi. – Brúz Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me