NAGYBRITANNIA.

Full text search

NAGYBRITANNIA.
A lapok tele vannak a párisi választások feletti okoskodásokkal és lord Bentinek meghalálozásával. A napi sajtó conservativ része dicséretekkel akarja öt elhalmozni, negativ érdemein kivül azonban mit sem tud róla felhozni.
Az Examiner a continensre forditván figyelmét, ekkép szól Frankfurtról. E város népe úgymond, tapasztalatlan minden tekintetben. Ujoncz a birodalmi kormányzó, ki a szállása előtti torlaszok szétrombolására austriai ágyukat volt kénytelen használni, újonczok a ministerek, a polgárok s az egész néptömeg. Frankfurt változtatni akarja Európa territoriumait, itten németesíteni, ottan tótosítani, s Lombardiát olasztalanítani. A helyett, hogy az aristocratia hatalmát megtörni igyekeznének, a királyok s fejedelmek hatalma nyirbálása körül működnek, pedig e tekintetben a néptömegre nem igen lehet számitaniok. Schleswiget minden áron németesítni akarnák, elfelejtve, hogy ez nem egyéb, mint a teutoni liberalismus nádparipája. A párisi gyülés szinte nem dicsekedhetik a legjobb politicával, azon különbséggel azonban, hogy ott a gáncs csak a belpoliticát illeti, mig Frankfurt a keblébeni szakadásokra akarva figyelmezni, s Európábani túlsulyra törekedve küldolgait elrontja, beldolgait pedig végkép elhanyagolja.
– A jamaikai lapok szerint Sz. Domingóban lázadás ütött ki a feketék és mulattok közt, minek folytán az angol consul Thompson megöletett.
– Cubában sok kereskedő elfogatott, azért, mivel róluk azon hír terjedt el, mintha a spanyol királyné ellen összeesküdve, ezen szigetet az amerikai hatalom kezébe akarnák játszani.
– Yukatában szinte nagy összeütközés volt a fejérek és feketék közt, mellyben a fehérek voltak a győztesek Muna várát is kezökre kerítve.
– Lord Brougham Landsownhoz intézendő levelekben szándékozik a franczia forradalmat leírni. Várva várjuk az egyszerre lord és pair lenni akaró férfi nézeteit.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me