Bácsból, october 2-án.

Full text search

Bácsból, october 2-án.
Különös időket élünk, mindenki feszült figyelemmel várja harczias körülményeinknek fejlődését. Sokan vannak, kik elszántan néznek a jövőbe, lelkesűlten várják az időt, a mikor ifjú szabadságunkat elleneink vérével megpecsételhessük; és kevesebben azon kis lelkűek, kik rettegve kisérik a perczeket, s önárnyékuktól is elrémülnek. – Hazánk beborult ege mindenikünket fegyverre int, hogy elárultatásunkat nemzetünkhez illőleg megboszuljuk, int, hogy őseink példáját követve férfiasan, híven, és sérthetlenül megőrizzük dicső szabadságunkat. Ez a teendőnk, ez hazánk jólléte iránti kötelességünk, ezt igényli tőlünk nemzetünk szellemi fejlődése, mellyet nem teljesítve létünknek örökös megsemmisülését idézzük elő. – Nem titok többé, kivel van dolgunk, az ármánykodó bécsi camarillával, ki gyalázatos cselszövéseit minden útak- és módokon gyakorolja ellenünk.
Mult napokban is a hegyesi jegyző egy egyént fogott el négy szekérrel, magát – ha bár külseje mást árult is el – pinczérnek vallotta; későbbi vizsgálat után azonban kisült, hogy az elfogott nem más, mint elleneinknek bérlettje volt, ki a rabló csorda számára huszasok- tallérok- aranyak- és német bankjegyekben nagyobb mennyiségű pénzt, s kétfejü sassal megbélyegzett zsákokban 30–35 pesti mérő borsót vitt. Megemlítendő: hogy a kocsisok újvidéki magyarok voltak.
Alattomos bujtogatókat most már ugyan nem igen tapasztalunk veszélyezett megénykben,
vagy azért, hogy félve a bitófától nem merik űzni, vagy igen titokban űzik alávaló mesterségöket.
Verbászi táborunkat ide nem értve, legnagyobb erőnk mostanában Palánkánál – közel a Dunához – fog összpontosíttatni, miután itt is gyanítható a zsivány-ráczok áttörése.
A táborok élelmezésére megkivántató mindennemű szereket mult hó 14-től egy hónapig a nemes birtokosok egészítik ki. Nemes-Militicsnek rácz lakói eleinte vonakodtak termesztményeket adni, azonban később, miután megtudák, mi következése lesz makacsságuknak, megigérék a bizottmánynak a kiszolgáltatást.
Halljuk: hogy a követválaszlási helyet ó Moroviczáról ide épen a kerület szélére, hol 700 egyéni szavazat választandja a képviselőt, áttették, és e szerint a köznépet új joga gyakorolhatásától elzárták. – Nemes-Militics olly helység, hova a volt jobbágy követet választani, soha sem menend, miért? azt mások ugy tudják mint mi. – Urak ne compromittálják már annyira Bácsmegyét, ugy is jót igen keveset tud az irás előmutatni e megyéről. Most nem a régi aristocraticus világban élünk. A szegény elnyomott népért is tegyenek valamit, melly három százados raboskodásából csak most szabadulhatott ki. – Ne tartsák önök főelvül: „mindent magunkért, és mit sem a népért.” – N...i.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me