A KÖZLÖNY UTÁN.

Full text search

A KÖZLÖNY UTÁN.
Az országos honvédelmi bizottmány: a hatóságokhoz. Tapasztaltatván, hogy az ország több hatóságai a honvéd ujonczokat nemcsak negyedrészben, a mint rendelve volt, hanem ezen túl egész számban is kiállitják, ezen készségük a haza jelen körülményei közt szivesen fogadtatván ezennel útasitva vannak az illető hadfogadó kormányok, hogy a hatóságok által hozzájok bármi számmal utasítandó újonczokat elfogadván, azokból zászlóaljaikat megalakitsák, a feleslegről pedig a honvédelmi bizottmányhoz rögtön jelentést tegyenek; addig is elláttatásáról gondoskodván; önkint következvén, hogy azon feles szám is a honvédekre szabott feltételek szerint kell, hogy az illető hatóságok állal kiállittassék. Budapest, oct. 8-án 1848. a honvédelmi bizottmány nevében, Kossuth Lajos.
– Az országos honvédelmi bizottmány a hadfogadó kormányokhoz. Tapasztalván, hogy az ország több hatóságai a honvéd ujonczokat nemcsak negyedrészben, a mint rendelve volt, hanem ezentúl, sőt egész számban is kiállítják, s ezen készségük a haza jelen körülményei közt szivesen fogadtatván, ezennel oda utasitatnak az illető hadfogadó kormányok: hogy a hatóságok által hozzájok bármi számmal utasitandó ujonczokat elfogadván, azokból zászlóaljaikat megalakitsák, a feleslegről pedig a honvédelmi bizottmányhoz rögtön jelentést tegyenek, addig is ellátásukról gondoskodván, önként következvén, hogy azon feles szám is a többi honvédekre szabott feltételek szerint kell, hogy az illető hatóságok által kiállittassék. Pest, oct. 8-án 1848. a honvédelmi bizottmány nevében Kossuth Lajos, elnök.
– Rendelet. Ministerelnök távollétében a honvédelmi bizottmány által, utólagos jováhagyás reménye alatt, kineveztettek:
1. A honvédsereghez. A tizedik zászlóaljhoz századosokul: Pap Lajos, Ádám Ferencz. Főhadnagyokul: Györfi Imre, Komáromy György, Szúnyog Albert, Thurzó Miklós, Bonis Károly. A 8-ik zászlóaljhoz főhadnagyúl: Latkóczy Rezső. A honvéd 1-ső zászlóaljhoz hadnagyul: Nödl Károly. A 3-dik zászlóaljhoz hadnagyokul: Jankó Mihály, Wagner Ignácz, Kolmár Lajos. Az 5-dik zászlóaljhoz hadnagyul: Oldal Lajos. A 6-dik zászlóaljhoz hadnagyokul: Titting Antal, Horváth Gábor. A 7-dik zászlóaljhoz hadnagyokul: Házi Pál. A 8-dik zászlóaljhoz hadnagyokul: Skerlecz Károly, Spányi Antal. A 9-dik zászlóaljhoz hadnagyul: Abancourt Károly. A 10-dik zászlóaljhoz Hadnagyokul: Kaiser Ferencz, Szebenyi Lipót, Somossy Albert, Csépely Károly, Mikes Dániel.
II. A nemzetőrsereghez. Parancsnoki segédekül: Zemplén, Bereg, Ung megyei lovas n. őrségi őrnagy Vay Ferencz mellé: Zalay Imre Barsmegyei gy. n. ő. őrnagy Jeszenszky Sándor mellé: Simonyi Géza Torontálmegyei n. ő. őrnagy Derra Kálmán mellé: Friedrich Károly, Koczog Sándor szepesmegyei n. ő. őrnagy mellé Édeskuly Szilárd.
– Felszólitás. Minden zavarok elháritása tekintetéből figyelmeztetve felszólíttatnak a törvényhatóságok, hogy a honvédujonczok kiállitási, hova szállitási tárgyában szorosan a 4441 szám alatt sept. 26-án kelt ministerelnöki rendelethei, s ahoz csatolt kimutatási tábla értelméhez tartsák magukat.
– Megkérettetnek egyszersmind, hogy hivatalos levelezéseikben minél rövidebben és világosabban nyilatkozni ne terheltetnének; mert hosszas szövegű iratokat átolvasni most e minden perczben fontos időben igen bajos, és sok idővesztegetéssel is jár. Pesten, oct. 7-én 1848. Nádosy alezredes.
– B. Bakonyi Sándorné a megsebesült és magokat kitüntető honvédek számára, Hont vármegyéken, 206 ft. 8 krt, tépetet, pólyákat stb. gyüjtött.
Utólagos jóváhagyás reményében, kineveztettek: I. A honvédsereghez. Ezredesül: Vetter Antal. Alezredesül: Csanádi Pál. Őrnagyúl: s egyszersmind a „Mészáros” gőzös parancsnokául: Palóczy László. A honvédsereg tábori karához: őrnagyúl: a tábori parancsnok mellé: Kollmann József 4-ik zászlóaljhoz: őrnagyúl: báró Meszena István. A 31-ik zászlóaljhoz: őrnagyul: Tóth Ágoston. II. A nemzetőrsereghez őrnagyokul: Bács megyében rendes őrnagyul, s parancsnokul: Bezerédy Miklós. Szabadka városban: Szárich Móricz. Bihar megyében: Marzsó Imre. Zólyom megyében: Kürthy László. Sáros megyében: Dessewfy Aristides. Küküllő megyében: 406Szentpály József. Torna megyében: Szouper János. A dunnáninneni mozgóvá tett nemzetőrsereg egyik zászlóalja őrnagyául s parancsnokául: Gosztonyi Imre. A baranyai népfelkeléshez parancsnokul: Nagy Ferencz. A baranyai népfelkelés vezére, gróf Batthyány Kázmér mellé segédül őrnagyi czímmel: Kolozsvári István. Budavárosi lovas nemzetőrség őrnagyául: Liszt Ferencz.
– Az országos nemzetőrségi tanács előterjesztésére a ministerelnök távollétében a hadügyminister Mészáros Lázár ur által hadbirákul (auditorok) kineveztettek, u. m. Mátyásy József az 1-ső. Fehér József a 2. Jászay Gábor a 3. Mészáros Ferencz a 4. Percz Antal az 5. Sárkány Józsa a 6. Tóth Elek a 7. Vojcsek Mihál a 8. Bajor István a 9. Saller István a 10. Székely Diénes a 11. Ferenczy Elek a 12. Than Sándor a 13. honvád zászlóaljakhoz. Vitkó József a honvédtüzérséghez, Dobsa János a tiszántúli önkénytes nemzetőrsereghez, Máriássy János őrnagy vezérlete alá. Mind ezen hadbiráknak hadnagyi ranguk van. Illetményük 1 octobertől kezdve havonként 50 p. frt.
A fentebb kinevezett hadbirák az eskületételre folyó hó oct. 11. reggeli 10 órakor a nemzeti őrseregi tanács teremében jelenjenek meg.
– Mindazok, kik a honvédzászlóaljaknál magokat besoroltatni, vagy altisztségért folyamodni kivánnak, ebbeli kérelmükkel ezentúl egyenesen Pándy Samu honvéd alezredes urhoz, mint a honvédsereg főparancsnokához, a rokkantak Károly kaszárnyájában, járuljanak. Nádosy, alezredes.
Menyhárt Antal, Csongrád megyei nemzetőrségi őrnagy az országos haditanácshoz tanácsosúl kineveztetvén: helyébe Czinege István pesti nemzetőrségi őrnagy, – ennek helyébe pedig Vukovics Mihály temesvári őrnagy, – Ferenczy Albert szabadkai nemzetőrségi őrnagy pedig a Lehelcsapathoz tétettek át.
– Minden közhatósági elnökök figyelmeztetnek, hogy ha a polgári erő elégtelensége miatt sorkatonaság kiállításának esete fordulna elő, gondosan mellőzzék mindazt, mi a nemzetőrség és rendes katonaság közt ingerültséget szülhetne, s ez által a magyar érzelmü katonaságnál is a szolgálati készséget s hazafias szellemet lehangolhatná.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me