M. Szigetről, october 9-kén.

Full text search

M. Szigetről, october 9-kén.
Az előbbi tudósításomban foglalt határőrségi ezred kormrányától a borsai előljáróknak adott irat tartalmát, miután kézre keríttetett, itten küldöm*, hogy lássa a világ, minő szinbe öltözteti a reactio bujtogatásait. A szegény elámitott népnek szóval egészen mást mondanak, irásban pedig – mit a román nép nem ért – mást adnak ki. A borsaiak állítása szerint egészen máskép izgattattak – tehermentességgel ámíttattak, s a g. e. hit eltörlésével fenyegettetve lázíttattak fel.
Az irat eredetije német; magyar forditásban igy hangzik: Bizonyitvány. Miután Borsa Mármaros megyei község küldöttsége itt önkényt azon nyilatkozattal jelent meg: hogy a község ő felsége I. Ferdinánd császár iránti engedelmességét esküvel megerősítette, és fegyverfogható ifjuságát csak a cs. kir. hadseregbe akarja állítnai; annak tekintetbe vételével, hogy már Erdély román nemzetű legnagyobb része a cs. kir. zászlók alá esküdött és ezen mármarosiak kérelmök meghallgatását sürgetőleg kivánták, a megjelentektől nyilatkozatuk értelmében az eskü elfogadtatott. Naszódon, a cs. kir. 2-ik oláh, 17-ik gylaog végezred törzsállományán, oct. 1. 1848. (P. H.) Urbán m. p. alezredes, Morel m. p. törzshadügyész. Hatfaludy m. p. őrnagy, Donic m. p. főhadnagy.
Eddigelé még a bursaiak egészen le nem csillapodtak, de miután részükre, mint igértetett, az ezred segitséget nem adott, átlátva elámíttatásukat, biztosan hiszszük jó utrai visszatérésöket. Jöttek ugyan át a határszélre az ezredbeliek közől, de csak fenyegették a lakosokat, hogy ha követeiket nem küldik Naszódra, tüstént felgyujtják a szomszéd helységeket, hanem oda katonaság küldettevén, visszamentek.
424Az idevaló Hartman-ezredbeli őrnagy Piatolli Trewenstein igéretet tett, e megyét kül és bel ellenség ellen védeni.
Épen most tettünk rendelést, az állítólag Hartman-ezrednek Gallicziából küldött 20,000 kemény töltés átszállítása iránt, mellyet Beregh megyei nemzetőrök tartóztattak le, hihetőleg ezeket a camarilla Urbánnak akarta szállíttatni megyénken keresztül, mert az ezred kormánya nyilvánítá, hogy e szállításról semmit sem tud. Csak rajta, eljő a számolási idő! – Szőllősi Balázs.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me