AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Bécs, oct. 17. A császár egész kiséretével 14-én érkezett Olmützbe. A feketesárga organumok erővel el akarják a világgal hitetni, hogy a nép páratlan lelkesedéssel fogadá őt; sőt Lazanski telegraphi tudósítása egészen lóvá teszi az ottani lakosokat, midőn azt mondja, hogy a lovakat kifogva, ők huzták volna bé a császári equipaget. Ez azonban mai világban legfölebb is csak énekes vagy tánczosnők kitüntetésére hagyatott fen, koronás fők semmi esetre sem részesülnek illy megtiszteltetésben. – Szemtanuk ellenben állítják, hogy az egész bemenetelt mély hallgatással ünneplék a város lakosai, csak a katonák ujjongtak elől és hátul. S miután a lelkesedést nem találták inyök szerint azonnal kicsapongásokra vetemültek, az ottani deákokat kezdvén minden módon insultalni és üldözni. A panaszkodók a parancsnokságtól semmi elégtételt nem nyertek; most az egyetemnek inneni elhelyezéseért szándékoznak folyamodni.
Windischgrätz is megérkezett. Seregét ugy látszik, apróbb csapatokban egész Bécsig kiterjeszté már. Ez mind igen szépen volna elrendezve; azonban épen most terjed el a hir, hogy Prágában a szabadelvűek egy kis forradalmat idéztek elő, minek következtében a nagy vezér oda kénytetik visszamenni.
A bécsi lakosságban aggodalmat gerjeszt, hogy a magyarok még mindig nem nyomúlnak elő, mig azalatt Jellachich seregei kényelmesen kinyugosszák magokat s tejjel élnek; mert leginkább a városba szállítandó téjhordókat támadják meg. A nyalánkok Messenhauser, az új parancsnok páratlan erélyességet fejt ki; az őrök kitűrése apadhatatlan.
Mondják, hogy a horvát sereg Laxenburgba vonult vissza ott akarván öszpontosúlni. Hm, talán nem tetszett Jellachichnak a schönbrunni hült tanya. Vagy a mint mondák a veszélyes huszárok ellen akarja magát a hegyek által biztosítani.
A Spinnerin am Kreuznál a katonaság sánczolni kezdi magát, valamint a st. marxi temetőt is barricadozza.
A lineánál két horvát tisztet csiptek el. Csak az isten és az academiai legio néhány tagja menté mc őket a nép dühétől szét akarták őket tépni. Most az aulában vannak. A Geissel és Zuschauer fekete-sárga lapok szerkesztői 6-ka óta eltüntek. Az Allgemeinét pedig számos kávéházakból kereken kitilták.
A 16-án este tartott országos ülésben az elnök örömmel jelente ki, hogy a sok elszököttek daczára is 221 tag levén jelen, érvényesen határozhatnak. Schuselka a császárnak telegraph által érkezett jelentesét olvassa föl, mellynek tartalma szerint az az országgyülés eddigi eljárásával teljesen megelégszik, sőt fölhívja munkálatát az austriai nép jólétére a szokot módon tovább folytatni, részéről mind annak teljesítését igérvén, mi az országgyülés nyugalma s fentartására megkivántatik.
Olvassa továbbá az állandó bizottmánynak jelentését, melly szerint az a várost ugy megerősíti, hogy a lakosság elszánt bátorsága mellett bevehetlenné válik. Mindamellett is arra szólítja föl a harczvágyókat, hogy a támadástól tartózkodjanak, s egyedül védelemre szorítkozzanak. – A mozgó nemzetőrségre nézve pedig a következő ideiglenes fegyelmi pontokat kéri az országgyülés által elfogadtatni: 1.) A mozgó nemzetőrség mindegyik tagja megesküszik, hogy a nép és alkotmányos trón jogait védeni fogja, s előljáróinak feltétlenűl engedelmeskedik. (Elfogadtatott.) 2.) Ki az ellenség előtt előljáróinak nem engedelmeskedik, vagy állomását elhagyja, hadi törvényileg itéltetik el. 3.) Az erőszakoskodók és rablók hasonlag. 4.) Ha az előljáró a vett parancsokat azonnal nem teljesíti, cassáltatik, ha pedig az ellenség előtt történnék ez, hadi törvény itél fölötte. 5. ) Csekélyebb vétségeket az őrségi parancsnok igazítandja el. (Elfogadtattak.) Borrosch ezen szabályokhoz még azt kivánta csatoltatni, hogy egy pártkülönbség nélküli haditörvényszék állíttassék. A bizottmányhoz utasíttatott. – Az ideiglenes kärnteni országgyülés bizalmi föliratot intézett az országgyüléshez. Polaczek a megszökött cseh követek lázításai által álnokul felingerlett cseh lakosok felvilágosítására fölhívja az országgyülést, hogy az octoberi eseményeket híven és teljesen terjessze elő s azt minden nyelvre átfordítva osztassa ki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me