FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

443FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A szegedi foglyok ugyan használják az olly sokáig nélkülözött szabadságot! Egész nap járnak kelnek a városban föl és al. Bámulnak, és bámultatnak. Kiváló öltözetük, a fehér szűrposztóból készült újjas, nadrág és hegyes süveg, s a 17 éves börtönlégben összeaszott fakó arcz, föltünővé teszi őket az utczák népe előtt. Kucsmáikra a magyar három szint tűzték föl; s föveg levéve köszöntenek nyájas „servo humillimoval” minden embert. Nagyon örülnek, ha valaki szóba ered velök; és ekkor élénken beszélnek a 17 évi várfogság nyomorairól, mellyben magok sem tudják miért kerültek, s hálaérzettől sugárzó arczczal szólnak egy férfiúról, kit ők „il liberadore” (megváltó) néven neveznek, s a magyar nemzetről, melly őket ismét visszaadta az életnek és hazájoknak. Szegény emberek! Én láttam őket, milly örömmel fáradoztak a szegedi vár kivilágításán, Ferdinánd koronázásakor, mert amnestiát hirdetett a politicai foglyoknak; de a bűnbocsátó kegyelem nem érkezett el hozzájok, a királyi igéret teljesitetlenűl maradt. – V. Ferdinánd trónra lépésekor sem tartotta meg igéretét.
– A legközelebb múlt pár nap alatt, egész erejében tört ki Budán a cholera. Eddigelé leginkább, a tisztátalanságáról ismeretes vízivárosban pusztított; a Gellért felőli részen és a várban, tudtunkra még nem igen voltak áldozatai. – A városnak tegnap tartott közgyülése, leginkább a cholera iránti intézkedésekkel foglalkodott. A polgármester jelentvén, miszerint a rendes kórházban a betegek nem férnek: az Aszalai féle kaszárnyának kórházzá alakitása elhatároztatott. Szegényebb betegeknek a városi gyógyszertár ingyen áll nyitva. Orvosok számára, hogy a segély vitelben annál gyorsabban járhassanak el, éjjel nappal bérkocsik állanak készen.
Az idő alatt, hogy e sorokat írjuk, Budapest orvosai gyülést tartanak, Stáhly, ország főorvosának elnöklete alatt, a cholera tárgyában. A betegség elhárítására szükséges óvszereket, s az ezekkeli bánásmódot, falragaszokban adandják tudtára a főváros közönségének, mi pedig kötelességünknek ismerjük, azt a vidék népének is azonnal tudomására juttatni, ha t. i. a cholera addig a más világra nem parancsol bennünket. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me