BARÁTKOZZUNK MEG A DEMOCRATIÁVAL!

Full text search

BARÁTKOZZUNK MEG A DEMOCRATIÁVAL!
Sokan vannak, kik új alkotmányunk által érdekeikben sértve érzik magokat. A kis nemes, ki adót, vámot, helypénzt nem fizetett, a közmunkákra nem állott ki, minden harmad évben a beálló tisztujitáskor ingyen vendégeskedett, sőt egy pár forintocskát is kapott, a katonaállítástól is felmentetett; a kastélyos nemes, ki a megyei hivatalokat, ha bár még olly csekély képzettséggel birt is, kiváltságosan űzte, s a zsinóros hajdú által magának tekintélyt, részrehajló itélete által költeni valót szerzett, s a mellett nyitva állt előtte a Parnassusra vezető lépcső t. i. egy kis királyi hivatal, vagy egy kis tanácsosi czim, de ezen fölűl néhány jobbágyok fölötti uralomtól s az úrbéri illetőségtől is – noha nem minden kárpótlás nélkül – el kellett állania; a pap, ki a mellett hogy minden nemesi előjogokkal birt, még azon fölűl a privilegium canonum és forira is támaszkodott; – a falvakkal és uradalmakkal biró nagy ur, ki robotjain, dézsmáin s a jobbágyokon gyakorlott vérhatalmon kivül még nimbusából is leszoríttatott az egyenlőség terére, s ki az aristocratia korában még a táblabirákat is antichambriroztatta, a democratiában pedig még a szűrös ember iránt is figyelemmel lenni tartozik. Ezek közt találtatnak itt ott az elégületlenek, kik az új alkotmányt nem szeretik, s a reactiónak barátai. Pedig ha jól megfontolják, noha tán egyénileg vesztettek is a jelenben, de jövendőre nyertesek.
A democratia nemzetünk felvilágosodottabb részének régi kedvencz eszméje, mellyel kisebb nagyobb terjedelemben majd mindegyik megbarátkozott. A megyei gyülések ezt eléggé tanusítják. „Szabad ember, szabad föld” ez volt a jelszó, mellyet mindenki elfogadott, s a vita csak a mikép legyen körűl folyt. Ezzel volt egy nemzeti nagy kérdés öszvefüzve t. i. az absolutismusnak hazánk szabadságát és függetlenségét sajtó ármányaitóli megmenekvés. A martiusi napok az absolutismust szétrombolták, s hogy az többé ne folyhasson össze, mint a szétfrecscsent kéneső, s ne alapíthassa magát a különvált érdekeken: a nemességnek – mert ebből állott a mult országgyülés képviselete – ki kellett mondania, hogy a nemzet minden tagja szabad és egyenlő, minden különbség nélkül, hogy megszünt minden hűbéri viszony, és minden kaszt. És mennyire volt az absolutismus fondorkodásai iránti sejtelem alapos, azt a következés mutatja. Nem találván fel a camarilla az egyenlőség által megsemmisült külön érdekekben a reactionalis alapot, azt a nyelvkülönbségben kereste és találta fel, és sikerült neki, a legaljasabb fanatizálás által csáb ingerekkel a magyar és német ellen minden más ajkút fellázítani, hogy a zavarban a mindenek közös szabadságát leölje.
Önök, kik a reactiót titkon elősegítik, vagy legalább titkon annak szerencsét ohajtanak, vegyék fontolóra, hogy veszteségöket a jövendő bőven kipótolja; mert 1-ször önök és gyemekeik önállókká lettek, s nem kényteleníttetnek gonosz vagy lealázó útakon kegyek után csúszni mászni, mi a becsületes férfias jellemet megszégyeníti. Ész és munkásság leend jövendőben a jóllét és tiszta érdem alapja. 2-szor. Az egyenlőség önöket a feszültség és fényüzés kellemetlenségeitől felmenti. Önök a kasztakör helyett egy nagy emberi körbe jőnek, nem fogja önöket unalom emészteni, hanem ösztönt kapnak a munkásságra, melly jutalmazni szokott. Nem kell önöknek a sok ácsorgó cselédeket tartani, pazar ebédeket adni, erszényt nem biró kiadásokat tenni. Mert vallják meg igazán azok, kik eladósodva vannak, hogy őket nem martius, hanem a martius előtti aristocratiai világ s annak ferde kifolyásai, a fényüzés és hibás számolás tette tönkre. 3-or. Önök, kik eladósodva vannak, a földnek a fiscus, ősiség stb. kötelékeitől felszabadítása által azt nyerték, hogy mig az előtt adósság fejében javaiktól bitangúl fosztattak meg, midőn uzsorával terhelt uradalmi birtokuk holdjától a szép épületekkel együtt 30–40 fton kellett megválniok, most azokat bárkinek kisebb részletekben eladhatják, és pedig jó pénzen, s igy az adósság is tisztázva leend, s még elég birtokuk is maradand, mellyre önök magok fognak letelepedni, s nem bizzák gazdálkodásukat valami teljeshatalmú prókátor kormányzóra, ki önök mellett meggazdagodott, mig önök tönkre jutottak. 4-szer. Megszünvén a kasztok, nem fogja önöket az álszemérem átka nyomni. Eddig a gróf és birtokosabb nemes nem tudott fiából mást nevelni, mint nagyságos és tekintetes úrfit, s az úrfi, habár az atyai birtok hat részre oszlott is, mégis ugy akart élni, mint az öreg méltsás úr, igy időnek előtte elszegényedett: most nem lesz szégyen az úrfit real tudományokra, ismeretekre tanittatni, s a kiképzett ifjú 10 ezer forintjának sokkal több hasznát veendi, mint vette előbb a 200 ezernek; mert ennek, vagy ennyit érő birtoknak kamatjából nem tudott előitélet alatt álló rangja szerint megélni, holott most majd a 10 ezeret olly vállalatra fordítja, melly neki százszorozva fog kamatozni. És már maga a real tudományokbani kiképzettség elegendő tőke arra, hogy ipara által magát jó karba helyeztethesse. Országunknak anyagi jóllétre kell emelkednie, s ekkor a csekélyebb érték, de több képzeltség olly előnyt adand, minőt a császári convictusok adni nem tudtak.
Minthogy a papságot is megemlítettem, szólok rólok itt is bővebben. A lelkészpapok, ugy látszik, a reactióba nem igen keveredtek. Az a privilegium canonum et fori, a mit elvesztettek, nem ő reájok, inkább csapás a hierarchiára nézve. A jó ember egy sem vette hasznát soha: a roszra nézve pedig mindegy, akár hol itélik el. De maga a hierarchia is csupán azon tekintélyt vesztette, melly rá nézve kellemetlen lehetett, ha megfontolja, hogy statust képezett a statusban, miért eddig is sok keserű tusát kellett kiállania. A lelkészpapok sorsa állatában az eddiginél alábbvaló nem lehet, mert eltartásukról, mig vallás lesz a világon, gondoskodni is fognak. A főparoknak, kivált azoknak, kik eddig fényüzésre, családalkotásra fordíták gazdag jövedelmeiket, meghiszem, hogy nem igen tetszik a martiusi alkotmány s annak következményei; de azért jut nekik annyi, hogy gond nélkül megélhetnek, s ha szegény rokonaikat segíteni akarják, neveljenek belőlök hasznos polgárokat, ne nagyságos urakat. Őket a martiusi törvény visszaadta az egyháznak.
Még a köznemesekről is egy két szót. A szegény nemes nem sokat vesztett, mert hol levés van, ott sokat veszteni nem lehet. Ő most is szabad polgár, mint volt előbb, s nem lett belőle jobbágy, hanem inkább a jobbágyból is szabad ember lett, a mi neki nem baj. Igaz, hogy fizetni fog mindentől, mitől más ember is fizet; de a kevésből csak aránylag szinte keveset fog adózni, ezt pedig a hazáért szivesen megteheti. A magyar nemes nem szokott fukarkodni, hol hazájáról van szó, ott életét sem veszi számba, a mit meg is mutat azzal, hogy önkényt, szivesen, és lelkesülten harczol, pedig az embernek legdrágább kincse az élet. Azért félre bármilly szinű reactióval, nekünk a tiszta democratiával kell megbarátkoznunk, mert csak ebben lelhetjük fel jövendő nagyságunkat. – M.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me