Naszód mellől oct. 12.

Full text search

Naszód mellől oct. 12.
Tegnap M. Vásárhelyt jártam. Tudatom a hazával, kik a hazáé az országút mellett.
M. Vásárhely lelkes fiai tegnap esküvének fel az új zászló alá mint rendezett nemzetőrség 1200-an. A mindenható áldja meg őket!
A várban M. Vásárhelyt voltak ezelőtt három héttel mintegy 80 Turszky-bakancsosok. Látta a schwarzgelb comendansuk, hogy magyar érzelműek s ezért egy csomó pólyánknak még szállást melléjök! Ezek a vár fokán azóta éjjel nappal 12-en őrködnek! A várban gyülést tartának a polyák tisztek, – meglehet, hogy nem igen kimélő szavakkal nyilatkozának a magyarokról. Egy tiszt közöttök magyar levén, bátor volt figyelmeztetni a magyarfalókat kiméletesebb kifejezésekre. „Ah! Sie sind ein Ungaaaar! Morgen früh reisen Sie nach Csernovicz.” Ez az egy jófajta volt köztök, ezt is elpusztították a várból. Ugyan tegnap a két orvos átjött önkényteseinkhez. A puskamívesnek megparancsolták, hogy az önkénytesek számára ne dolgozzék! Ez is átjött az önkénytesekhez.
Az éjjel a szemes ügyes portyázók elfogták Latour courirját. Nála tömérdek levelek a várparancsnokokhoz, mellyeket az agyagfalvi székely gyűlésen fog Gáál Sándor közhirré tenni, hogy lássák a székely atyafiak, hogy a dolog már csakugyan nem tréfa. A courir urat éji 11 órakor Udvarhelyre szállították. A polyákok reggel, midőn e hírt meghallották, megfélemlének az ő lelkökben!
A város vidor kinézésű. A cholera ugyan megérkezett, de úgy látszik, a nyúlszíveket keresi fel.
1.) M. Vásárhelyről felfelé Cs. Sz. György Urbán emberei.
2.) N. Ernyéből az oláhság Urbán embere; a magyarok Agyagfalvára mennek.
3.) Sáromberken éljen Garda Márton Sáromberke lelkes papja! Annyi csábítások daczára megtartotta embereit a hazának! S a faluban lakó gróf Teleki Samu is (ki 4 szem közt legyen mondva Jósika jobbágya volt) a nemzetőrök közé esküdt fel, és ők megválaszták kapitánynak! .... Helyesen gróf úr, a reactio nem ad kárporlást az elvesztett urb. javadalmakért, az ember esze után indúljon.
4.) Gernyeszeg! Óh isten ostora, hol késel? a felesküdt nemzetőrök mind Urbán emberei lettek!!! Átok reátok csábítók! – Kedves exhadnagy úr a pappal együtt roszúl pásztorolták a nyájat! – Ha Szászrégen Sodoma és Gomora sorsára nem jut, úgy nincs igazság a földön!
5.) Körtéfája mindannyi Urbán!
6.) Oldalvást Péterlaka! Üdv neked Benkő János Péterlaka papja, s lelkes nemzetőrkapitánya, ki rendületlenűl tartod népedet a nemzetnek!
– Következik Petele, Szászrégen; már eláll szavam! Magyarok istene, alszol?
Gernyeszegen az exhadnagy úr készíttetett 50 lándzsát vitézei (?) számára s átadta (miután vitézei monori-utbánfélék levének) Benkőnek, ki jobb hasznát veszi!
Gernyeszegen a tiszttől hallottam, hogy a vén majoros e szavakkal kéredzett Monorba:
„Uram én vén vagyok, sok ideje hogy szolgálatom után eszem kenyeremet, jó lenne, ha én is egy kevés földet kapnék.” Mondják, rosz választ kapott Monorban; a hadnagy úr Monorban azt mondta, hogy neki nincs földe, hanem van a császárnak. Ah so?
Egyébiránt hiteles száj után irhatom, hogy a hadnagy úr jó ember – csak a bujtogatók igérnek mennyet földet annak, a ki Ferdinánczra felesküszik! Ő nem igér semmit, sőt jóra oktatja az embereket: legyetek csendességben fiaim, mig a császárnak szüksége lesz reátok s addig is engedelmeskedjetek előljáróitoknak.”
A nép haza jő – és jámbor, engedelmes lesz!!
A mezőségen az oláhságot már saját körükből Balázsfalván választott dúlók dirigálják. ... A többek közt Jenei Jóska egy oláh collegáját 10-ed magával elcsípette Náznánfalván. Miért? Nem tudom.
Az egész oláh-szász összeesküvés ad normam Jellachichianam megy! Székelyek! ügyeljetek – mert ha most is együtt veszekedtek, úgy nem mentjük meg a hazát!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me