WINDISCHGRAETZ ÉS BÉCS.

Full text search

WINDISCHGRAETZ ÉS BÉCS.
Seregünk már másodszor nyomúlt Austriába és ismét visszahúzatott, mert az austriai országgyülés, mint hallom, 12 szavazattöbbséggel határozta el, hogy a magyar segitség nem kell.
Mit akarunk mi Austriában s mit a bécsiek? nem tudom hány, ki e tárgyról szól, fogta fel a kérdést tisztán.
Bécset akarjuk-e mi segíteni? Ez olly szándék, melly czélhoz soha sem vezethet. Emlékezzünk, Windischgrätz főparancsnoknak van nevezve az összes austriai sereg felett, az olaszországin kivűl; ez annyit tesz, hogy azt nemcsak csatába vezetendi, hanem újonczozása, szaporítása, organisatiója, gyakorlata is tőle függ. Már most tegyük fel, seregünk harmadszor nyomúl Austriába s a bécsiek segitségével megveri Windischgrätzet Bécs falai alatt. Megvan-e az által a camarilla semmisítve? Nem, mert Windischgrätznek az örökös tartományok minden kútforrásai nyitva maradandnak, vert seregét újonczokkal kiegészíti, begyakorolja, s megújult erővel áll másodszor Bécs falai alatt; és azt annyiszor ismételheti, a mennyiszer neki tetszik, ha tudniillik a politicai viszonyok Austriában olly lábon maradnak, mint most vannak. Bécs az összes örökös tartományok erejének torlaszaival huzamosan ellen nem állhat s el van veszve, ha politicai védeszközökhez nem nyúl.
És mellyek azok? Nem mások, mint a mellyeket Magyarország olly sikeresen Jellachich ellen használt. Neveztessék ki egy honvédelmi bizottmány. Ez szólítsa fel az austriai sereget honárulási büntetés alatt a haza védelmére, összeállítván a megtérőket fekete-veres-arany zászlók alatt, mellyeken tartományok szerint nemzeti színű szalagok lobogjanak, p. o. az austriaiak zászlóján fehér veres szalagok. Ha ezen felszólításra a nagy városok s a tartományok hódolnak, organizáltassék tüstént a nemzeti őrsereg, mobilizáltassák s kövesse ezt azután a népfelkelés. Az újonczokat pedig a honvédelmi bizottrmány rendezze zászlóaljakba, gyakoroltassa be s csatoltassa végre az összes austriai nemzeti sereghez, mellynek czélja leend Bécscsel karöltve a camarilla megsemmisítése. Igy Bécs és Austria czélt érhet, Windischgrätz ellen, de csak így. Mi is addig, mig féleszközökhez nyúltunk s diplomatizáltunk, örökös veszteségben éreztük magunkat. Tegyen Austria a camarilla legyőzésére csak fél annyit, mint Magyarország, s mi kezet nyujtunk Bécsnek s győzedelmünk kétségtelen leend. De ha Bécs egyebet nem tesz annál, hogy torlaszokat emel, Austria pedig népessége összes erejével Windischgrätz seregét nevelendi: akkor korábban, későbben el kell vesznie s ha mi roszul értett nagylelkűségből kezet nyujtunk neki, minket is bele sodorhat örvényébe.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me