MAGYAR LOYALITÁS ÉS HISZÉKENYSÉG.

Full text search

MAGYAR LOYALITÁS ÉS HISZÉKENYSÉG.
Am Ende werden wir es ihnen doch gnädigst befehlen
müssen, dass sie frei sein sollen. – Forster G.
Annak a mi úgy nevezett atyáskodó uralkodó házunknak néhány tagja gyönyörű hínárba taszított bennünket, honnan hogy megmeneküljünk, ugyancsak össze kell szednie nemzetünknek férfierejét.
A széléken köröskörűl megtámadtattunk, s ezenkivűl hazánk szivében belűl is tápláltuk a pokoli ármányok zsoldos ördögeit. De az ügy igazsága meggyőz bennünket arról, hogy e bíboros galádok minden fondorkodásai daczára is a szabadság tricolorja győzni fog az absolitismus feketesárga zászlóin, és be fog követtezni a leszámolások napja.
A bölcs a történtekből szed tanulságot, hogy bírjon iránytűvel a jövőben. Szükséges tehát nekünk is vizsgálni, mikép sükerülhetett az absolitismus camarillájának annyira vinni a dolgot, hogy szabadságunk veszélyezve legyen. Ez okot felfölözve, ki kell azt irtanunk gyökerestűl, hogy jövőre következményeit is lehetetlenekké tegyük.
Minden bajaink forrása túlzó hiszékenységünk és loyalitásunk.
Ebből eredtek a magyar nemzetnek minden, de minden bajai, nem csak most, de a multban is. Ez nyitott utat az absolutismusnak a régibb időkben, ez teremté a sanctio pragmaticát, ez volt oka, hogy midőn Napoleon a magyar nemzetet annak bilincsei széttörésére fölhívta, mi nem tettünk egyebet, mint hogy maradtunk a réginél.
Ez volt a magyarnak, ellenségeinek aljas gazsága mellett, legnagyobb ellensége. A ferde nevelés által belénk vert imádása mind annak, mi fölűl van, legyen bár jó vagy rosz, legyen arany vagy sár, a hatalom előtt letérdepeltetett bennünket, mindamellett, hogy általa zsarnokilag lábbal tapodtattunk.
És e szánandó alázatosság érzetében eltévesztők szemeink elől, hogy nem a nép van az uralkodóért, de ő a népért, hogy ő csak eszköz, a nemzet boldogsága a czél. És ez alázatosság érzetében koldúltunk, hol követelni, könyörögtünk, hol parancsolni kellett volna, s ha hosszas kunyorálásunk csak egy részben is teljesíttetett, hálálkodtunk végtelenig, mintha mindaz egy embernek kegyelmétől függne, ki mert történetesen bíborágyon született, a hasa első tisztviselője.
És ez alázatosság érzetében minden iparkodásunkat oda fordítottuk, hogy az istenért valahogy a kegyelemből ki ne essünk, és arról még csak álmodni sem mertünk, hogy az ország tisztviselői a nép kegyelmét elveszthetik, mihelyt elég együgyűek, vagy elég roszlelkűek a magok érdekét a nemzetével fölcserélni.
A magyarnak ez önmegvetése annyira ment, hogy a legeslegújabb napokig még akkor is, midőn legszentebb jogai könnyelműen vagy gazúl csonkíttattak, előterjesztéseit „mély alázatossággal s jobbágyi hódolattal” tette. Az ármány pedig nem késett e jólelkűséget fölhasználni, hogy reánk az absolitismus békóit kovácsoltassa.
De ez tovább így nem maradhat. Szemünk előtt kell tartanunk, hogy mi nemzet vagyunk, hogy a nép jogait semmiféle tetszésnek vagy nem-tetszésnek föláldozni nem szabad; mert a nép szava isten szava, s ezt megmásítani még az úgy nevezett „isten kegyelméből” azokká lett tisztviselőknek sem lehet, ha a nép kegyét elveszteni, és haragját s büntetését elnyerni nem akarják. Loyalitás csak ott erény, hol az más részről is megtartatik; de hol egy rész mindig törvénytelenségeket követ el, ott nemcsak nem erény, ott bűn.
A melly nép jogokat kér (mintha jogokat adni és elvenni lehetne) az gyermek, melly apai hatalom alatt van; a férfi nem engedi elvétetni, mi őt illeti, s ki azt mégis tenni akarná, azzal hatalmas karjának súlyát érezteti.
Ne mondjátok, hogy ez alázatos, hogy ne mondjam, alacsony farkcsóválás csak forma; mert az magában foglalja a szellemet; vegyétek el a formát, s a szellem is szét fog porlani; valamint szét kell porlani azon hatalomnak is, melly a népek akaratával konokúl akar daczolni.
A népek valahára fölébredtek, elmúlt az absolutismusnak azon boldog (!?) kora, midőn ezeket egymásra uszítva egymás által a közszabadságot meg lehetett gyilkolni. És a katonában is föléledt az előbb elfojtott ember és polgár; a katonaság sem lesz többé holt gyilok a zsarnokok kezében, mellyel a nemzeteket orúl meg lehetne semmisíteni.
A népek együtt, kezet fogva fogvak küzdeni a szabadság szent ügyéért, annak elnyomói ellen; és a fejedelmek, ha roskadózó trónjaikat még egy kis időre fön akarják tartani, ezt csak úgy tehetik, ha érdekeiket a népekéivel azonosítják. A nép tenger, mellyen a trónok hajója leng. Ha ők, – midőn amaz dagad – a leeresztett horgony lánczát megereszteni vonakodnak, el kell sülyedniök a mélységben.
De nekünk nemzethez illően kell magunkat viselnünk. Félre tehát a gyáva kunyorálásokkal. A nemzet, melly valami jogért könyörög, maga magát becsteleníti meg, és aztán nem csoda, ha azok, kiknek kezében a hatalom, magok is elhiszik, hogy ők a népek urai, s a nemzet biztosítására szánt erőt annak szabadsága ellen fordítják.
Még egyszer tehát félre a tulzó loyalitással! – Sz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me