A Lajta melletti táborból. Oct. 24.

Full text search

A Lajta melletti táborból. Oct. 24.
Sajnálom, hogy táborunk egész működését tiz sorba tökéletesen beszorithatom.
A Móga vezérlete alatt álló tábor előcsapatai Bruckban és környékén állnak; a derék sereg Parndorfnál tanyázik.
October 16-kán délután végrevalahára átlépte a sereg az osztrák határt, és Bécs felé vonúlt, de akkor éjjel gyors parancs által, miért – miért nem? visszavonatott; 17-én éjjel az ellenség előcsapata, német lovasság, tartotta ébren és fegyverben a brucki zászlóaljakat; az előőrködő gömöriek négy izben tüzeltek, s egyet lovastul elejtettek. Két óra tájban éjfél után tüzéreink tettek hát ágyú lövést kartácscsal a vaspályáról, s a setétség daczára elég jó sükerrel, mert a németek közől egy főhadnagy lovastól, 5 közember halott, 10–15 sebesűlt lőn az eredmény. 18kán elbontottuk, felégettük, lőporral elhányattuk a Lajtán álló hidakat, a bécs-brucki vaspályát feltéptük, s vártuk a megrohanást, melly hír szerint akkor éjjel hatezer emberrel akart történni, de senki sem jött. Akkornap három fegyvertelen gömöri legényt fogtak el a németek, egy árúló brucki ember utasítása után; mi történt velök, nem tudjuk; hanem másnap mi is visszaadtuk a kölcsönt, mert német Bruckot megszállván: 10–15 vadászt kerítettünk kézre, később pedig lovasokat is fogtak el huszárjaink. A megcsípett vadászok egyike felfedezte az ellenség raktárát Bruckban, hol 50–60 ezer forint árú holmit találtunk és foglaltunk el.
October 21-ikén ismét elindúlt a tábor Bécs felé, s mintegy két mérföldet nyomúlt előre, amikor az ellenség előcsapataival találkozott, vagy jobban mondva, utólérte őket; részünkről 31, részökről 6 ágyúszó történt, kevés sükerrel. Itt felszólítá Görgei ezredes a gömöri sokat tűrő zászlóaljat, kész volna-e: egy falut megrohanni, s az ellenséget kiverni belőle? a gömöriek öröm-ujjongatva vállalkoztak, de később nem volt az előnyomulásra szükség, mivel az ellenség elszökött.
Ekkor ránk jött az este, s mindnyájan reményltük, hogy csak egyszer kell még megviradni, s meglátjuk a szent István tornyát, s érünk valami elhatározót, de másnap hajnalban az egész tábor ismét visszahúzatott előbbi állomására. Móga, sőt Csányi és Bónis is azt állíták: hogy eszélytelenség lett volna tovább menni. Ezt a szép népet, melly leendő hadseregünknek mintegy magvát képezi jelenleg, veszélyeztetni nem szabad, úgy mondának. Én elhiszem, ámbár nem tagadhatni, hogy az esemény a nép lelkesedését leebb hangolá.
Ma 24-ik van. Kossuthot várjuk. Hátra-e vagy előre? senki sem tudja. – Tompa.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me