A Dráván túli kerületből.

Full text search

A Dráván túli kerületből.
Miután a lieber ban kedves Agramer Zeitungja szemtelen hazugságairól egy idő óta a lapok hallgatnak, azt kell gyanítanom, hogy ennek számai Budapestre nem juthatnak. Nem kellemetlen dolgot vélek tehát cselekedni, ha borzasztó hazudságaiból némellyeket kijegyezve, azokat e lapokban közlöm.
A fejérvári és páközdi táborozást a gyönyörű mákvirág következőleg írja le: Sept. 29. Velenczére indultunk, azonban az uton, Pókozd mellett az ellenség csaknem elfoglalhatlan helyzetben állt, mellyet mégis elfoglaltunk volna, ha a Kempen osztály velünk egyesülve működik s az ellenség jobb szárnyával nem foglalatoskodik, a Hartlieb osztály pedig későn meg nem érkezik. A sereg, vitézűl viselte magát (tudjuk!) kivált a szerezsánok. Az ütközetet a Kempen osztály kezdte reg. 9 órakor, s d. u. 6 óráig tartott, ekkor a tüzelés az ellenség kérelmére (!?!) megszüntetett. A Schmiedl osztálynál 26 sebesült, s 10 halott van, Oldenhausen főhadnagy a bán oldalán egy ágyugolyó által lelövetett. A Kempen-osztály 40 embert vesztett, köztök Klucsecz százados, Bogunovich százados a broodi ezredből, még más két tiszt s 15 közlegény elesett. 30-kán Szapári, Kiss és Milbach jövén a bánhoz s 3 napi fegyverszünet köttetett, melly alatt az ellenség Velenczére, mi pedig 1-jén Mórra vonultunk.
Oct. 14-ki számában „horvát-slavon csatatér” rovat alatt következőket ír: A Bécsben legközelebb magyar pénzzel, s tísztán magyar érdekben előidézett forradalom a monarchiához hű bánunkat arra határozta, hogy a csatatért Magyarországból osztrák földre tegye át,* ennek következtében seregünk f. h. 10-ke óta Bécs kapui előtt áll; a 80,000 főnyi sereg (hohó!) főparancsnoksága bánunkra fog biztatni.* Roth parancsnok, kinek a magyar lapok már megveretését hirdették, Bécs Ujhelyhez közeleg seregével.
Tehát az a gyönyörűséges fajankó hős, már sept. 30-án tudta, mi fog Bécsben oct. 6-án történni? oder was? Hiszen már akkor indúlt Bécs felé.
De már itt üresre kopant a dominusnak álla. Ő még az udvarnál is elvesztette hitelét. És ez sok, mert ott sok gazemberre van ám szükség!
Az Agr. Z. ez ábrándjaihoz még egy hozzá méltó czimborája, a „Slavenski Jug” hiteles tudósítását jegyezzük ki, melly szerint oct. 19-kén a világhódító báni excellenz előtt a bécsiek szent István tornyára kitűzték a fejér zászlót. Ugyan mikor, mikor szűntök már meg szemtelen hazugok, népeteket orránál fogva vezetni.
Tudósításaimat jövőben is folytatni szándékozom e vészmadarakról. * * *

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me