BUDAPEST, OCTOBER 30.

Full text search

BUDAPEST, OCTOBER 30.
A császárnak népeihez s Windischgräitzhez intézett nyilatkozatai f. hó 24-ikén az alsó házban már tárgyalás alá kerültek. Volt egy a képviselők közől, ki e dicsőséges manifestumok tárgyalását a ház hivatalos körén s cselekvőségén kivülinek állitva, azokat minden tudomás nélkül, egyenesen csak félretétetni kivánta. Az indítvány nem rosz czélból történt, de minden politica nélkül, s elannyira hibásan, miszerint, ha elfogadtatik, kiszámíthatlan rosz következményeket szülhet.
Mi nem hiszszük, hogy a camarilla, melly e manifestum létrehozásában csak pokolművei gyártmányának újabb merénynyeli folytatását tanúsítja, az indítványhoz hasonló okoskodásokra ne számított legyen.
A camarilla e manifestumot épen azért intézteté átalánosan a népekhez, az országok és tartományok minden specilicus megnevezése nélkül, hogy Magyarország lesz az első, melly e hozzá nem egyenesen intézett manifestum tárgyalását méltóságán alólinak tartandja, hideg megvetéssel csak ad acta teendi, s így e manifestum minden akadály nélkül özönli el a népeket, s óvatos előlépések hiányában sikeresen fogja ezeket a Bécsből menekült császár személye mellett fellázítani.
A camarilla azonban e boldog számításában rettenetesen csalódott. Mert íme a manifestum tárgyaltatott, s az annak engedelmeskedők honárulóknak fognak tekintetni.
A reactio gaz kovácsai végerejökben az istentelenségek legfertelmesebbjének kizsákmányolását kísértik immár meg; de okoskodjanak bár a tébolyodásig, minek már is nyilvános jeleit tanúsítják, s vért izzadjanak bár ármányuk tovább koholásában: a nemzetek éber lelkét el nem altatják soha s gonoszságuk minden újabb kisérlete csak edzi s erősíti a szabadság szívgyökerét, mellyet Windischgrätzféle zsarnokok fegyvere kimetszeni soha és semmi időben képes nem leszen.
Az idézett manifestum a birodalmi összes népség nagy köpenyébe takartatott, s hogy Magyarország osztrák birodalmi függése diplomatiai adatba foglaltassék, szemtelenségében a camarilla annyira veteműl, miszerint czélszerűnek látná a birodalmi népekhez intézett e manifestumot osztrák ministerrel ellenjegyeztetni.
Nem gyanúsítunk, de sejtjük, hogy az osztrák országgyülés – ismerve annak jelen alkotó elemeit – habár e manifestum minden pontjai iránt alkotmányos nehezteléssel viseltetik, egyet még is titkos öröm- s mosolylyal olvasott, t. i. az osztrák minister ellenjegyzését olly irat alatt, melly a császár minden népéhez intéztetett.
Magyarország alkotmánya s függetlenségének egyébként ez irat nyilt ignorálása, s minden esetre olly tény, melly ministereink lemondása után, az ország törvényhozásának újabban constituált kormányhatalmát még inkább szükségessé teszi. S ne feledje az olmützi camarilla, hogy bármikép ignoráltassék is Magyarország függetlensége s önálló kormányhatalma: e nemzet az utósó magyarig fogja tudni törvényeit, ismeri alkotmányát, mellynek őt nem leiratokon függő kegyelmek, de önmaga tette még ezred év előtt tulajdonosává.
Ébren találta így e manifestum a nemzetet, s nem feledkezett meg intézkedni arról, hogy kivegye annak fulánkját, mielőtt az a népet megmérgezné.
Értesíttetni s felvilágosíttatni fog a nép Magyarország állásáról, s a nemzetgyülés által meghatalmazott azon honvédi bizottmány működéséről, melly semmi egyebet nem akar, mint az 1848-iki törvények által nyert szabadságnak biztosítását.
A nemzetgyülés e proclarnatiója bizonynyal megteendi hatását, s megóvandja a kedélyeket mind azon mérges impressióktól, mellyekre a camarilla tébolyodott agya számított akkor, midőn a beteg királylyal ama manifestumot aláiratni nem irtózott. – Beöthy Zsigmond.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me