Nagy-Szeben, oct. 23-kán.

Full text search

Nagy-Szeben, oct. 23-kán.
Az oláh-szász lázadók kihívó szemtelensége már semmi határt nem ismer. Az oláhok gyülésének küldöttei f. h. 16-kán az itteni General-Commandohoz egy kérelmet nyujtottak be, mellyben határozataik megerősítését kérik, mi, nagyon természetes, legszívesebben megadatott. Ezzel sem elégedtek még meg. A pártütő oláhok egy ideiglenes kormányt kivánván alakítani, ennek tagjaiúl Balasiescu Miklós, Barnutin Simon, Treb, Lauriani, Ciparin Timót, Mikes Florián, Branu János neveztettek. A távollevő szász gróf helyettese ezt is helybenhagyván, hozzájok a szászok részéről következő tagokat nevezett: Müller Károly segesvári, Langer Péter brassói tanácsos, és Roth mesei pap.
Tegnap Puchner famosus proclamatiója a vásártéren fölállított oláh határőrök előtt iszonyú kurjongások és zeneszó közt fölolvastatott.
Szinte tegnap kezdődött meg a lázadók részéről a feketesárga zászló alatti toborzás, igérvén minden belépőnek 3 pgő ft. foglalót s 8 kr. napi díjt. Foglalkozás idejéül 3 év van hirdetve. De ugy látszik nem igen nagy a kedv a belépésre.
A mai „Sicbenbürger Bote” jelenti, hogy ez lesz az üléseit folytonosan tartó biztossági választmány hivatalos közlönye. – Szebeni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me