Pest városa tisztviselőinek fölemelt fizetése s a tisztviselők szaporítása.

Full text search

Pest városa tisztviselőinek fölemelt fizetése s a tisztviselők szaporítása.
Ezen s némelly más hírlapban kárhoztatólag emeltetett szó e hatósági tisztviselők fizetésének fölemelése ellen. – A köz- valamint a város kép- és tisztviselői érdeke igényli, hogy az olvasó közönség e tekintetben a valót ismerje.
Régibb s a tisztújítás alkalmával a városi ügyekben avatottabbak által nyilvánított vélemény volt, hogy a tisztviselők roszúl vannak fizetve.
Már a helytartó tanács idejében a választó polgárság hozzájárultával készítetett terv a fizetések javítása iránt; és bátran mondhatni, hogy a tisztviselő túlságos jövedelmet csak nem-becsületes úton s felek zsarolásával vont.
A közgyülés tisztújítás után elhatárzá a fizetések javítását s rendezését; s tervkészítéssel választmányt bízott meg.
A tisztviselő díja állott rendes fizetéséből s a törvényes tiszti díjakból.
Azon tisztviselők, kik gyökeresb reformot kivántak, a tiszti törvényes díjakat, mint visszaélések forrását, a tisztviselőknél tovább meg nem hagyatni óhajták; s elhatároztatott a díjszedő hivatal felállítása, hol jövendőre minden tiszti díjak a közpénztárba fizetendők. Ehhez kapcsolatban tehát a tisztviselőknek kárpótlást adni s a fizetéseket rendezni kellett. Az ügy hazánk s városunk súlyos körülményei miatt több hónapon át halogatva végre e hónap folytán számos közgyülésen tárgyaltatott. Az eredmény következő:
A város tulajdonképi tisztviselőinek, a polgármestertől az utósó irnokig, – ide értve az orvosi személyzetet is, – 148 egyénnek eddigi rendes fizetése volt51,391 frt.
jelenleg ugyan ezek fizetése megállapíttatott99,450 ftban.
és igy ezen tisztviselők fizetése emeltetett48,059 fttal.
A díjszedő hivatal, számítás alapjáúl véve a mult évi tiszti eljárásokat, miután azon oknál fogva, mert méltányos, hogy az, ki a tisztviselő munkáját igénybe veszi s használja, a tisztviselő fizetéséhez nagyobb mértékben járuljon, mint az, kinek arra kevesebb vagy épen semmi szüksége nincs; s azon oknál fogva is, hogy, ha egyik tiszti eljárásért tiszti díj fizettetik, méltányos, hogy a másikért is fizettessék, az eddigi díjak mérsékelt újakkal is szaporíttatván, övenként (ha az idők mostohasága miatt a hatósági ügyek forgalma a mult évinél kevesebb nem lesz) több, mint száz ezer frtot fognak behozni.
Az egyes tisztviselők fizetésének állítólagos javítása tehát ugy áll, hogy azzal azon tiszti díjak, mellyekben a tiztviselők eddig aránytalanúl részesültek, némellyeknél kárpótoltattak, némellyek a rendezéssel nyertek is, némellyek, kivált a főbb hivatalnokok közől, anyagilag vesztettek.
A tisztviselők szaporíttattak főleg következő okokból:
a.) Mert a számos évvel ezelőtt rendszeresített hivatalnokok elégtelensége a város növekedésével s az élénkebb forgalommal régóta érezhető volt; s e tekintetben már a választó polgárság hozzájárultával a helytartó tanács több év óta szorgalmaztatott.
b.) Mert az eddigi hiányos s tökéletlen rendszer javítása, a lassú igazság szolgáltatás gyorsítása s ehhez aránylag a tisztviselők szaporítása múlhatlanúl szükséges volt.
c.) Mert eddig tiszteletbeli hivatalnokok, azon biztos reménynyel, hogy egykor állandó kenyérhez jutnak, nagy számmal ingyen hivatalnokoskodtak; jövőre pedig az új választási rendszer e tekintetben biztosítékkal nem szolgálván, ingyen munka pedig senkitől nem igényeltethetvén, megszüntettek.
d.) Mert a város hatósága az 1848. évi törvények által a helybeli számos nemesek és honoratiorokra is kiterjesztetvén: teendői, valamint az ezek után befolyó adó által közjövedelmei szaporodtak.
Ezen felhivás közlésére szivesen kéretnek egyéb magyar hirlapok t. szerkesztői is; különösen a Királyhágón túl.
Ezen s több más tekintetekből a közgyülés 61 új tisztviselőnek szükségét ismerte el, s annyinak rendszeresítésében állapodott meg.
Később azonban, tekintve a jelen viszonyok mostohaságát, ez úttal csak 19-et rendszeresített, kiknek fizetése 14,250 ftra rúg. Ezenken kivűl van a szolga és városunkban tetemes számmal szükségelt közrendészeti (politialis) személyzet. Ennek fizetése – az eddigi 150 poroszló 50-el, 18 biztos 6-al sat. szaporíttatván, – az eddigi 36,596 ftról 73,068 ftra emelkedett.
Ezen száraz s a hatósági jegyzőkönyvekből igazolható adatok nyomán itélje meg az olvasó közönség azokat, mellyek e lap 104-ik számában, s a „Martius” czímű lapban e tárgyban mondattak.
Én ez úttal csak annyit jegyzek meg, hogy sajnos, midőn a sajtó a tárgyat nem ismerve, s hívatásával ellenkezőleg, ferde és félszeg előadásával a közönség véleményét tévútra akarja vezetni; sajnos, hogy azok, kiknek körükbe tartoznék, – nem használva fel Pest város közgyülésének azon figyelmét, miszerint a hírlapírók számára a tanácskozási teremben alkalmas helyről gondoskodott, – a hatóság jó szándékú s talán leggyakrabban helyes határozatait s intézkedéseit, a helyett, hogy a sajtó úján a tanácskozásokban kifejtett indokok ismertetésével gyámolítanák; a tudatlanság, szenvedély, önzés, vagy rosz akarat mozgalmainak fékezésében az értelmiségnek segédkezet nyujtanának, a város közügyeit figyelmökre kevéssé méltatják, vagy azoknak helytelen megrovásaikkal ártanak, s azzal a hatóságnak itt, és kivált jelenben annyira emelni szükséges tekintélyét csorbítják; s hivatalaikban lelkiismeretesen eljáró, s azt szívükön viselő tisztviselőket méltatlan bántalmakkal illetik, s különben is terhes állásukat súlyosbítják.* – Pest, 1848. oct. 30-kán. Horvát Károly, városi főjegyző.
Lapunk nem roszalá a tisztviselők fizetésének emelését, csak annyit mondott, hogy ezzel még várni lehetett volna. Egyébiránt ha az itt elmondottak mind igazak is – minthogy nincs is okunk ez adatok valóságán kétkedni – még akkor is lehetett fővárosi tudósítónknak tévednie, ha mindjárt használta volna is a közgyülésnek sajtó iránti intézkedéseit, mert valamit roszúl felfogni lehetséges még akkor is, ha az ember saját füleivel hallja, de a tévedést azonnal szándékos rosz akaratnak tulajdonítani, mint a fentebbi sorok mondani látszanak, nagy hiba. Mi ezen vádat lapunk részéről kereken visszautasitjuk, mert abból mit 104. számunk a fenforgó tárgyban monda, semmi ollyas szándék, „mintha a közönség véleményét tévútra akartuk volna vezetni” ki nem sül. A sajtó tévedéseit meg lehet és meg kell igazítani, de azt helyes ok nélkűl kihíni soha nem vezetett még czélhoz. – A szerk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me