Szarvas, oct. 22.

Full text search

Szarvas, oct. 22.
Megszállta megyénket is valahár a népszabadság szent geniusa. Ügyfiak kelnek az absolutismus-bérenczek nyomán, s közügyeink iránt kevesb az aggodalom. – A tömeges népfölkelés sikerrel jött eszközlésbe. Százezeren állnak már fegyverben Arad horizonja alatt. Mind ember a talpán! Magából Szarvas városából mintegy 5000 sietett a vészhelyre. Nőket, kis fiukat és őszbe borúlt aggastányokat kivéve, nincs férfi e nagy városban látható. Minden ép kézlábu, tenyeres-talpas oda van. – Mit végeztek eddig, még nem tudni; – de, mint a legszebb remény 482s biztos győzelem elbízottságával mentek oda, ugy bizonynyal sikerdús diadallal térnek vissza kedveseik ölelésére. – Ezenkivül 277 ujoncz indíttatik ma vagy holnap innen Vásárhely felé. –
Azonban a sok jó búza közt mindig akad konkoly is. Igy itt e megye keblében M.-Berény vonakodott ujonczokat adni és fölkelni, sőt a volt uraság jószágát vandalmódra dúlta, s a szépen díszlő fákat kiásta, széthasogatta. M.-Berény brachium alatt van. Szörnyű, bár igazságos. Ha a berényiek a felsőbb rendeletnek hódolnak: a rögtönítélő bíróság néhány izgatót fölmagasztaltat; ha nem: akkor őket a hevesi és kunsági karhatalom tönkre silányítja; gyökig kiirtja. Szörnyű, de igazságos boszú! – A berényiek most infamia-bélyegzettek, s egy léleknek is a faluból kimenni nem szabad. Minden közlekedés tilos. Ki vannak zárva mostanra a köztársaságból, kizárva a világból. Ez rettentő büntetés, de érdemlett! – S ez megyeszerte, még a templomi szószékekről is közhirré tétetett.
Azonban, midőn illy szégyen- és vérpadra állíttatott ezen évek előtt még Békesben legbékesebb és legiparosabb nép: tudjuk meg, ki hatott illy rákfenésen e nép erkölcsére? Ki volt bujtogatója? Ki volt ördöge? – A capite foetet itt is, polgártársak! A megyei tisztikar egy része, melly a nép közé az anarchia üszkét és Eris almáját maga dobta, esik itt a népátok súlya alá. Van közte, ki Pestbudán, Pozsonban, meg a pozsoni camarillai conferentián nagy hazafi volt; – de soha otthon! Jelszava volt: „Mindent az udvarért, semmita népért!” Ezek mindent elkövettek a népzavarok élesztésére, és titkon a fejetlenség parázsát szitogatták. Jeligéjök lehetett: „Éljen az anarchia, s élni fog a camarilla!” Az árva népet nyúzták és száz meg ezerszeri megcsalatása által a bizalmatlanság magvait hinték el. Tamás lett mindegyik. Nem hitt a fiu apjának, s a testvérek egymás iránt bizalmatlanokká lettenek. A legszentebb ügyet, a legigazíbb beszédet hazugságnak keresztelte a nép, mig végre vad lázadást szült a megölt bizalom. Ehhez járult még az, hogy a felsőség a bűnt vagy elnézte, vagy ignorálta. Továbbá: bizonyos aradi ügyész, és egy berényi német lakos, a berényieket folytonosan izgatták; a falu jegyzője pedig, – hogy egyéb érdemeit elhallgassam – a berényi gyógyárúst gyulai börtönnel fenyegette, azért, mert ez a balga népet fölvilágosítni, s az igazság ismeretéhez juttatni vasárnapi leczkék által akarta. Meglátjuk, ha valljon huhol-e majd ezentúl is szabadon?
Im! ezt akartam. Nem kiméltem a népet, nem a felsőséget. Suum cuique! Cato nem vagyok, Cato vagyok.
Végre interpellalom a gyoma kerületi képviselő polgártársat, meg tudja-e mondani, hány mértföld Pesthez M.-Berény? És, van-e tudomása Berény felől? Mert a berényiek róla többet nem tudnak, mint hogy követök, és azt, hogy tán keze, nyelve beteg, mert sem szólt, sem irt, vagy hogy tán meg is halt – szegény?! – Irtó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me