A KÖZLÖNY UTÁN.

Full text search

A KÖZLÖNY UTÁN.
– Folytatólag közöltetnek a megsebesűltek részére fölállítandó kórház számára a pesti városháznál oct. 2-án tett ruhabeli adakozások.
– Utólagos jóváhagyás reményében kineveztettek: Alezredesűl: Máriássy János. A honvédsereghez áttétetik: Szilaveczky Ágoston. A honvédsereghez őrnagyokúl: Gróf Eszterházy Pál, Hrabovszky Róbert. A 15-ik sz. lovasezredhez: Pálfy Domonkos. A bocskai csapathoz: Gróf Almássy Erneszt. A táborkarhoz: Chonát Sándor. Kőszegh városa gyalognemzetőrségéhez: Bruckner Ferencz. Békesmegyei gyalognemzetőrséghez: Okolicsny István.
Inkey Eduárd, ki az ellenség táborában magyar hazája ellen harczolt és harczol, mint honárulót tekintve, minden ingó s ingatlan javait zár alá vétetni határozta a honvédelmi bizottmány; mellynek végrehajtására az illető megyei hatóság utasíttatván, a végrehajtásra kiküldetik. Pest, november 6. 1848. A honvédelmi bizottmány.
– Az országos honv. bizottmány gróf Nákó-Festetics Terézia asszonyt a képviselőháznak oct. 10-kén hozott határozata alól fölmenti.
– Mindazok, kik a honvédi bizottmányhoz bármi czélra, vagy szükségből pénzért folyamodnak, ezennel oda utasíttatnak hogy ne csak a kívánt összeget meghatározottan ki tegyék, de a czélnak és szükségnek egyes pontjait, s kimutatását is egyenként, s szoros szigorúsággal jelentsék ki.
– Az országos honvédelmi bizottmány meghagyásából, az eddig Pesten működött országos nemzetőrségi hadi tanács, összes személyzetével együtt, az ügykezelés könyebbítése tekintetéből Budára, a hadügyministeríum épületének azon részébe költözött át, mellyet azelőtt a hadügyministerium foglalt el, t. i. a városi német szinházzal határos oldalába, 1-ső emeletbe.
Minthogy azonban a jelen súlyos körülmények közt, bonyodalmak és zavarok beállása nélkül, a hadi tanács a hadügyministeriummal még tökéletesen össze nem olvadhat, felszólíttatnak mind azon egyének, kik a honvédsereghez tartozván, eddig egyenesen a hadi tanács hatásköre alatt állottak, miszerint ezentúl is további rendeletig közvetlen a leirt helyen levő országos nemzetőrségi hadi tanácshoz folyamodjanak. Budapesten, nov. 8. 1848. Mészáros Lázár, hadügyminister.
A kereskedési ministeriumtól. Bözödön, az udvarhelyi levelezés biztosítása tekintetéből, ideiglenes postahivatal állíttatott fel.
A postatávolság Bözöd és a nagykendi és szitáskeresztúri szomszéd postahivatalok között később fog közhirré tétetni.
– A makói ellenőri állomásra Mercz János verseczi ellenőr, ennek helyébe pedig Sterbczki István mozdíttattak elő. Selmeczi pénztárnoknak Fejesi Alajos neveztetett ki. Berzeviczy Miksa makói ellenőrködő mázsamester hason minőségben Poroszlóra áttétetett.
– Darvas Gedeonné növeldéjében levő növendékek a 9-dik zászlóalji önkénytesek számára 5 font tépést, 30 darab kötőt, 100 darab pólyát, 12 darab zsebkendőt és 10 pfrtot ajándékúl beküldöttek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me