Szombathely, nov. 9-én.

Full text search

Szombathely, nov. 9-én.
El merjük mondani, hogy Vasmegye értelmi többségének rendíthetlen hazafiúi szelleme miatt mindig azon megyék közé tartozott, mellyek jog s törvényes ösvény határi közt bárkivel szemközt állva a szabadságon esett sérvekért boszúért kiáltának. Vasmegye fiai voltak többek közt az elsők, kik egy évnegyednyi határidőre a Drávapartra vándoroltak; ottlétök bár sokba kerűlt, eredményét csak az elfogúltak fogják tagadni. Mert ezek s más hasonérzelműek környezetének tulajdoníthatni azt, hogy Jellachich, a bűnhalmozásban kifáradt szökevények főnöke, addig be nem tört szegény hazánkba, míg készületlenebbek valánk. Nem azt illeti egyedűl a dicsőség, ki a tüzet elnyomja, hanem mind azokat is, kik a védeszközök kiállításában vagy a lángok fölfogásában hősies elszántsággal fáradozának.
Szerintünk tehát, habár Vasmegye jelenleg a harcztéren nincs úgy képviselve, mint óhajtnók; azért mégis a hon szabadsága s függetlenségének megmentése körűli rendeletei nem hiányzanak. A honvéd-újonczok naponként szaporodnak; egy zászlóaljat itt helyben alakítandnak. Laktanyáúl most a lyceum szolgál. Eddigelé többnyire önkénytesek szállíttattak be; de már most, hol fogni nem sikerűle, a rendes huzáshoz folyamodtak. Igen kivánatos volna, ha minden illy gyűlhelyen egy pár tiszt eleve kijelöltetnék, kiknek feladatok lenne, az ifjakat legott rendbe szedni s a hadi ismeretek legszükségesbjeivel megismerkedtetni.
Városunkban a nemzetőrök száma a 400-at meghaladja, kik többnyire mind ellátvák szuronyos puskával. A lelkesedés átalános; kár, hogy a gyakorlat többször nem ismételtetik. – Középtanodánkban a leczkék holnap kezdetnek; az ifjuság gyéren gyülekszik – Gabona-, takarmány- és bortermésünk kielégítő. A burgonyavész eltünt. Téli gyümölcs semmi. Az egészség állapota kedvező. Holnap nagyszerű bizottmányi ülés leend, az eredményt közleni fogjuk.
A Vasmegyében october 12-kén történt csata előtti azon jelenetet nem tartjuk érdektelennek közrebocsátani, melly levelezőnk szerint, kizárólagos oka volt, hogy elleneink a csatát ki nem kerülheték, négy Miklós-huszár, (név szerint csak Vécsey István tizedes, Vas István és Szabó van megemlítve) a Vis és Salamonfa közti térségen puhatolásra levén kiküldve, elegendők voltak gátúl szolgálni arra, hogy az ellentábor reggeli 10 órára Kőszeg alá nem érkezhetett; 11 óra tájban azonban egy vezérkapitány lóháton, gyalog segédével átszökött, s legnagyobb csendességben bement Vis helységbe azon ravasz ürügy alatt, mintha sok lovai közől az inasa által vezetett kettőt nyugtatvány mellett a helybeli birónak akarná átadni, de midőn a templom mellé ért, honnét megelégedetten nézdegélt le a völgybe, kitudandó seregünk mennyiségét, kémlelésében akadályoztatott, mert a fenemlített négy huszár a fraterek után lest vetve, mihelyt olly pontra értek, honnét az ellentábor látásától mentve voltak, kapitány urat embereivel együtt lefegyverezték s Hegyfalu felé, hol még akkor Vidos serege tartózkodott, hurczolák. És ezen jelenetnek tulajdonítható leginkább, hogy közbejött katonaságunk ekkor az ördögnek megtestesült czimboráit szétverte. – S. V.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me