Bonczhida, oct. 29.

Full text search

Bonczhida, oct. 29.
Folyó hó 24-kén – irja a Híradó – e helység határán barangoló a széki nemzetőrök által határukról visszaűzött 333 főnyi oláh csoportot fogott el az itteni mintegy 48 számból álló nemzetőrség, kik Borsa, Macskás és Kovácsiból valók voltak, s Urbánhoz akartak menni. Büntetésök főispáni eljárás következtében, nem vétkeikhez van mérve, hanem azon eszméből foly: hogy a magyar őket testvéreinek tekinti. Egy része föleskettetett a magyar alkotmányra s haza bocsáttatott, más része a honvédek közé leendő besorozás végett, N. Váradra küldetett. Ma egyik bonczhidai lelkes nemzetőr P. A. által ajándékozott zászló alá esküvének a bonczhidai s lónai románok is.
A pozsonyi német lap nov. 10-ki számában olvassuk, hogy a bécsi posta 9-kén ismét elmaradt, mintegy állítólag újra kiütött kravallal akarnak viszonyba hozni. Mint mondják, Lembergben és Prágában is fölkelés történt, úgy, hogy a Bécsnél volt sereg egy részét ezek elnyomására kényszerűltek küldeni. E két tudósítás még nem hiteles ugyan, de valószinű, mert a nevezett helyeken a forrongás régi, s a prágaiak és lembergiek használták a kedvező alkalmat, midőn csak kis seregtől őriztetnek, hogy a szabadság szent ügyeért fölkeljenek.
A sánczolások, mind a Morva felé, mind a tulsó parton bevégezvék. Borzasztó művek ezek, mellyek városunk bevételét mindkét oldalról lehetetlenné teszik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me