FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Pénteken este a radical kör, a lengyel szabadságharczosok tiszteletére lakomát rendezett. Ünnepet kell vala mondanom, mert a népek testvériségének volt ez, egyszerű bár, de annál magasztosabb ünnepe; mert e sors-üldözte két nemzetnek volt ez kézfogója, mellyen fogadást tettünk egymásnak: együtt vívni ki az elnyomott népszabadság győzelmét, vagy együtt vérzeni el a szent harcz mezején; csakhogy, ha ennek kellend megtörténni: „exoriatur tandem nostris ex ossibus ultor” miként Jelskowszki, a lengyel democrata egylet elnöke, egyik szép toastjában mondá. Kedélyeink hangulata, a zene, lengyel vendégeink, s átalában minden de minden olly komoly színezetű volt, minő illett azon keserű tudathoz, hogy e két nép fiai most sírjok szélén ölelkeznek egymással. Csak Gaal József elmés pohárköszöntései ráztak föl ollykor búskomolyságunkból, s indítottak jó ízű kaczagásra. Mert hiszen, hogy a toastoknak vége hossza nem volt, azt mondanom sem kell; ezek valódi fűszerei a magyar vendégségnek. Kozniczki ivott a m. szabadság győzelmeért. Vörösmarti egyik köszöntésében hasonlítá a lengyel nemzetet a gyöngyhez, mellyet a fájdalom vihara sodort föl a szláv népek tengeréből. Károlyi István nevelő, francziáúl köszönté lengyel testvérinket, kik az üdvözlést „vive la liberté” fölkiáltással fogadák. Erre megzendűlt a Marseillese, mellynek lelket rázó hangjai önkénytelenűl nyiták meg ajkainkat, s mindannyian éneklők a zenével: Allons enfants de la patrie! Gaal ivott a huszárok, Vörösmarti a gyalog katonaságért, mindketten az altábori hős Damjanicsért, ki, mint szinte a vitéz Lenkei, és több magyar tisztek, jelenlétökkel emelék az est érdekességét. A lakoma végén Visovszki, a lengyel legio vezére, Károlyi István által tolmácsoltatá, ügyünkért élni halni kész seregének elszántságát; hosszú életet kivánt Kossuthnak, kit „Magyarország megváltójának” nevezett; s meghítta a közönséget, hadi zászlójok fölszentelésénél megjelenni, melly ünnepély ma vasárnap, délelőtt 11 órakor fog a múzeumtéren végbe menni; tudatá egyszersmind velünk, mikép e lakoma búcsu lakománk volt, mert a jövő hétfőn távoznak tőlünk, az aradi vár ostromlására. Isten és a jó szerencse fegyvereikkel!
– A hadorvosi tanfolyam megnyitásának halasztgatásaért minap nyilvánított roszalásunkat illetőleg, Balassa egyetemi tanár urtól a következő felvilágosítást vettük. Hogy a nov. 1-re hirdetett tanfolyam a kitűzött napon meg nem kezdetett, annak oka nem a tanárok hanyagsága volt, mert a leczkék megnyitását a közoktatási ministerium halasztotta 15-kére, azon okból, hogy olly fiatalok is, kiket e hó elejére megjelenni még a táborozás nem engedett, nov. közepe felé, mint a téli szállásokra vonúlás gyanított idején, könyebben fognak e tanfolyamokban részt vehetni. Egyébiránt a tábori sebészet tanítása már 20-kán megkezdetett, s a 160-at eddig is meghaladó hallgatók sorába, naponkint újabbak iratják be magukat.
– Figyelmeztetjük olvasóinkat a dec. elejétől Ábrányi Emil szerkesztése alatt megjelenő politicai hírlapra. A szerkesztőt fölösleges ajánlanunk, ajánlotta ő magát e lapokban közlött czikkei által; mi ezúttal csak a közönségnek jó „Jővőt” s a Jövőnek jó közönséget akartunk kivánni.
– A szabolcsi önkénytesek, tegnap d.u., e lapok szerkesztőhivatali szállásának kapuja alatt kapták kenyeröket. Őrmesterök névszerint szólítá őket sorban maga elé, s egy jámbor fiú, nem értvén jól a nevét, hozzá ment midőn mást szólított. De kapott is ám őrmester úrtól prófont helyett ollyan pofont, hogy orrán száján bugyogott tőle a vér. A szegénynek védelmére egy idegen közbeszólt; mire a legénység el kezdett panaszkodni, minő czudar ember ez az ő tisztjök, ki alig csapta be maga után a kállai tömlöcz ajtaját s őrmester lett stb. stb.; őrmester úr pedig mindezeket egy szó ellenmondás nélkül halgatta, mi a legények igazságát bizonyítá. Az esemény nem valami nagy fontosságú, de sokat húzhat ki belőle, a ki a hegedűszót is megérti. – Szathmári K.
– Biztos kútfőből arról tudósíttatunk, hogy a pesti egyetem melletti ideiglenes hadi tanfolyamra nov. 24-dikéig összesen 365 növendékek közt szembetünő a héber vallásúak buzgósága, kik is, csaknem mindnyájan, a tüzérségre iratták be magokat. Ők mintegy ötödrészét képezik az összes hallgatóságnak. Az oktatás erélyesen foly – nem is várhattunk egyebet az ismeretes tanárok buzgóságától. Szünnap van ugyan, de nem a tanárok miatt, mint hibásan állíták hasábjaink, hanem a tanulók kedveért; hogy ezek rajz- és vívás tanúlásra nyerjenek több időt. De mit is mondánk: szűnnap volt, mert a csütörtök is oktatásra fordíttatik, hogy helyette a szombati délután az annyira szükséges vívtanra fordíttathassék. Ne ütközzék meg azon senki, hogy némi súlyt helyzünk a vívásban – mert főleg szuronyvívást értünk, minőt Chappon tanít. Végűl megjegyzendőnek tartjuk, hogy az elsőben beírt növendék egy nyugalmazott cath. lelkész, ki hazafiúságból a tüzérség közé állott be. Uraim, elismerést a deréknek!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me