Bártfa dec. 2.

Full text search

Bártfa dec. 2.
Édes kötelességemnek tartom nyilvánítani, hogy e vidéki mindhárom vallású lelkészek, a nép felvilágosításában és buzdításában versenyeznek egymással és megérdemlik, hogy a haza nevében hálás köszönet szavaztassék számukra. Azon g. e. lelkész is, ki bujtogatás gyanújából elfogatott, a rögtön itélő biróság által fölmentetett, a nyomozásból kiderülvén, hogy a király, haza, és magyar ministerium iránti engedelmességre buzdítá és minden jóra inté mindig a népet. Nem ártana azonban mindemellett sem, ha az eperjesi püspök úr is megalázná magát a határszéleken lakó népei közé, vagy legalább kiküldené a tekintélyesebb kanonok urakat a népet buzdítani; ugyanezt várnók a kassai káptalan részéről is.
Városi népünk hazafiui szellemű, a democratiai eszmék fölfogására érett, és a törvényhatóság tagjai semmi pacificatióra nem hajlók. A vidéki nép jó, csendes, csak vezérei és buzdítói legyenek.
Legedics még ekkorig nem nyomúlt be Magyarhonunkba. Duklán több mint 2 század gyalogság nincs is. A hír ugyan kering, hogy 4 zászlóalj be fog ütni, de mikor és merre, nem tudni.
E napokban nemzetőreink a határszélekre mentek, de egy csapat a grábi állomást oda hagyván, haza sietett; melly botrányos tett bejelentetvén a közgyülésnek, méltó roszalás mellett meghagyatott az illető parancsnoknak, hogy rendeltetési helyére nyomban térjen viszsza, mi meg is történt. Nem hagyhatom érintetlenűl itt azt, hogy e nemzetőrök kérdőre vonatván, azzal menték magokat, hogy Semsey Ferdinánd alszolgabiró tanácsából cselekedtek. Bizony bizony szolgabiró úr! ha a becsületére bizott népét is igy buzdítja, úgy jobb lesz távoznia járásából; ezen tette be is van már jelentve kormánybiztosunknak. E pillanatban érkezett Kassáról 6 ágyú, lelkes és harczias tekintetű abaujmegyei lovas honfiak kiséretében. – Egy bártfai.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me