Rendelet.

Full text search

Rendelet.
Ki levén mondva a magyar hadsereg egysége, ennek részletekben alkalmazására a hadügyministerium utasíttatván, több oldalról kérdések intéztetnek a kormányhoz, minő alapelven fog ezen rendelet végrehajtatni? valljon a sorezredek fognak-e zászlóaljakra felosztatni, vagy pedig az új honvéd zászlóaljak fognak ezredekké alakíttatni?
Nehogy az e részbeni kéltség bal magyarázatokra adjon alkalmat, a kormány ezennel kijelenti: hogy a kormány a sorezredeket ősi dicsőségükben fönkivánván tartani, nemcsak hogy a sorezredek zászlóaljakká fel nem oszlattatnak, sőt inkább az uj honvéd zászlóaljak is ezredekbe fognak egyesíttetni.
A gyalog sorezredek szerkezetében tehát semmi változás nem történik.
Mivel azonban vannak sorezredek, mellyeknek csak 3-dik zászlóalja van bent az országban, annálfogva kijelentetik, hogy ezen zászlóaljakbani előléptetésnek az ezred többi részeinek künléte semmi akadályt nem teszen.
Minélfogva az annyi hitszegéssel és olly igazságtalanúl megtámadott hazánk védelmében, életök és vérök feláldozásával híven működő sorezredekbeli zászlóaljak parancsnokságai ezennel felszólíttatnak, hogy a tiszti előléptetésre vonatkozó előterjesztéseiket kirekesztőleg az illető seregvezénylet útján, haladék nélkűl a hadügyministeriumnak beadják, miszerint az ország kormánya tettlegesen bebizonyíthassa, hogy semmit sem óhajt inkább, mint az ország alkotmányos jogait híven védelmező gyakorlott katonatiszteknek érdemlett előléptetésekkel számukra olly tért nyitni, a haza védelmére, melly érdemüknek tökéletesen megfeleljen.
És azért azon sorezredbeli tiszteket, mellyekben az előléptetés a sorozat miatt netalán hátramaradást szenvedett volna, ezennel fölszólítja, hogy ha az ország egyesűlt hadseregének más honvéd zászlóaljaiba előléptetéssel átlépni kivánna, eziránti kivánataikat a honvédelmi bizottmány elnökének bejelenteni sziveskedjenek. Egyébiránt ezennel közhirré tétetik, miként, a magyar hadsereg egységének kimondása következtében, a sorezredek eddigi szerkezetökben maradnak, az új honvéd zászlóaljak pedig a sorezredek mintájára ezredekké fognak összeolvasztatni.
Mire nézve az összeszerkesztés a hadügyministerium által már munkába vétetett, és munka végeztével ki fog hirdettetni.
A 200,000 főre emelt hadsereg ezen alapszerinti organisatiójára a hadügyministerium bizatván meg. Kelt Pesten 1848. évi december 13-án. a honvédelmi bizottmány nevében Kossuth Lajos, elnök.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me