Munkács, dec. 10.

Full text search

Munkács, dec. 10.
A duklai betörés híre vételével kormánybiztosunk a 21-dik honvéd-zászlóalj 4 és a munkácsi nemzetőrség 1 századával a vereczkei sorosokat rakta meg; ő maga is jelenleg a hely szinén van. Eddig semmi betörési kisérletről, az ellenfél részéről, nem értesűltünk.
A katonaujonczokat alvidéki magyar helységeink most már sorshúzás útján állítják s hozzák naponként Munkácsra. A haza iránti szolgálatkészség nálok bámulatos. Szinte orosz népünk is a legjobb szellemtől van lelkesűlve; ezért a köszönet leginkább lelkészeiket illeti, mert megyei tisztet az egész nyáron s őszön alig láttak.
Dmitraszinovich politicai statusfogoly folyó hó 4-én bocsáttatott szabadon a honvéd. bizottmány parancsára, a munkácsi várból, hová 1846. telén 20 esztendőre záratott el. Többi tizenkét társai (a 1840-ben a Mazuchelli ezrednél felfedezett katonai – ugynevezett – összeesküvés részesei) még mult majus és julius hónapokban amnestiáltattak. Ez azonban, azon okon vétetett ki a kegyelem alól, mert politicai vétségén kivűl, egyéb bűntényekkel is vádoltatott. Azonban e bűntények, mellyek itéletében foglaltatnak, koránsem olly súlyosak, hogy 8 évi rabság és kínzás, érettök elegendő büntetés ne lehetett volna. – E szerencsétlen áldozatja a väterliche Regierungnak, már ide hozatásakor tébolyodott volt s olly állapotban jött ki is. Reménylettük, hogy a szabadság levegőjében kevés idő alatt visszanyerendi elméje épségét: azonban eddigi tapasztalásunk után e remény aligha meg nem hiúsúland.
A borsodi kaszás honvédek egy csapata tegnap ment keresztűl városunkon Sziget felé, ma és holnap várjuk a többieket. Falusi köznépünk örömmel szolgáltatja részökre ökrös előfogatait. – Uraim! én e megye népét nem vagyok képes méltókép magasztalni. Az a szolgálatkészség, kitörés, áldozat, mellyet e nép – szintúgy a magyar, mint az orosz ajkú – eddig tanusított, becsületére válnék a legműveltebb főváros népességének is. –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me