A gyanús agár

Full text search

A gyanús agár
Coki és Pisztoly, X-i szomszédok és birtokos tekintetes urak agarai egyszerre kölykeztek, mindegyik persze a maga portáján, otthonában, a fáskamrába leterített szőnyegen. Coki szuka-agara négy agárkát hozott a világra, amelyek közül a gazda csak egyet tartott meg. Pisztolynál viszont csak egy agárka volt a termés, mert Cicke, a Derby-nyerő agár így szokta. Jó kutyából egy is elég. És ez az egyetlen agárkölyök is eltűnt egy éjszakán az anyakutya mellől. Hogyan, miképpen? Éppen ezt a nevezetes ügyet tárgyalja meg az alább következő történet.
– Csak a szomszéd lehetett az agártolvaj – mondta Pisztoly, amikor az agár-katasztrófáról az udvaros emberétől értesült.
A szomszéd, Coki szomszéd, akivel negyven esztendő óta a legjobb barátságban élt. Éppen ez a hosszú barátság állította meg Pisztoly urat bősz indulatában, amikor fegyvert akart ragadni, hogy betörjön a szomszéd udvarába. Mert az elborult ember előtt világosan látszott, hogy az a bizonyos egy agárkölyök, amelyet Coki a négy agárkölyök közül érdemesnek ítélt a felnevelésre: csak az ő Cickéjének a kölyke lehet. Negyvenesztendős barátságuk után is érhetik meglepetések az embert; lám, Pisztoly a szomszédjáról sohase tételezte volna fel, hogy az tolvaj legyen.
Pisztoly lecsillapodván: haditervet eszelt ki, hogyan intézze el praktikusan ezt a dolgot, hogy az agara is megmaradjon, a barátságon se essék csorba, pedig nehéz a két dolgot összeegyeztetni.
Pisztolynak anno dacumal, mint mondogatni szokta: halálosan édeskedves bariton hangja volt, amellyel minden kocsmároslányt meghódított a környéken. Talán éppen azért is maradt agglegénységben, mert nagyon sokszor tapasztalhatta a női gyengeségeket. Elővette tehát ezt a régi híres bariton hangot, és a sárból vert kerítés mellett, ahol a nagylevelű keserűlapu, valamint a tök szokott tartózkodni,365 különböző betyárnótákat kezdett énekelgetni, mint gondolá, ezzel felébresztheti a kutyatolvaj szomszéd lelkiismeretét. „Nem loptam én életemben – csak egy csikót Debrecenben…” hangzott az ismert nóta, amelyet aztán a különféle betyárnóták követtek, hogy az ember elámulhatott volna ennyi tudományon. Megindulhatott volna a szíve a szomszéd Cokinak is a dalok hallatára, de az a szív megkeményedett az élet viszontagságaiban. Nem lopta vissza a következő éjszakára az agarat – sőt még neki állott feljebb: ne csalogassa a nótákkal Pisztoly se a szolgálóját, se a feleségét.
Pisztoly másnapon Cickét vette elő, és azt kezdte verni agárostorával, hogy a kutya keserves üvöltésére mindenkiben megmozdult volna a lélek – csak Coki tette magát, mintha nem értené, hogy miért is veri Pisztoly az agarát. – Mindig mondtam, hogy istentelen fráter a szomszéd – mond Coki úr, de olyanformán, hogy az a szomszédba is áthallatsszon.
Harmadnap a falusi kisbírót bízta meg, hogy doboljon – leghosszabban a Coki-ház előtt –, hogy Pisztoly tekintetes úr a Rákóczi fokosát adja annak ajándékba, aki ellopott agárkölykét visszahozza. Coki gúnyolódva beszélgetett magában, de hangosan, a szomszédház tornácán.
– Úgy látszik, vénségére megbolondult a szomszéd. Egy fokost akar adni egy kutyakölyökért, amely még át sem esett a különböző kutyanyavalyákon. Még csak szopornyikás se volt.
Mert Coki úr sokszor kérte azt a Rákóczi-fokost Pisztolytól, vásott rá a foga, néha megszállott napokon a bundáját is odaadta volna a híres fokosért.
Negyedik kísérlete az volt Pisztolynak agara visszaszerzésére, hogy ágynak dűlt, kenőasszonyt meg körorvost hívatott, elhíreszteltette a faluban, hogy az utolsókat rugdossa, meghal az ellopott agara után. Coki erre átballagott a szomszédhoz, hogy még egyszer kezet fogjon a haldoklóval, de Pisztoly nem nyújtotta a kezét… „Hát érdemes egy kutyáért meghalni?” – kérdezte a konok Coki, mintha észre sem akarná venni, hogy Pisztoly nem fogadja a kezét.
– Nem a kutyáról van szó, hanem az emberről, aki így megkeserítette az életemet – felelt a haldokló. Coki elbúcsúzott, mintha még ebből sem értette volna meg a magáét.
De Pisztoly nem halt meg. Coki is megmaradt langyos barátnak, aki a „jószomszédság kedvéért” – mint mondogatta – lenyelegette366 Pisztoly furcsaságait, szeszélyeit, bolondériáit. Sőt megmaradt az agárkölyök is, amelyből szép hatalmas kan lett, amelyet nem kell a nyúl után kergetni. Amikor őszi délutánokon két agarával kilovagolt Coki a mezőkre, bizony utánanézett mindenki a javakorbeli tekintetes úrnak: – csak éppen Pisztoly fordította el keserűen a fejét. „Aki kutyakölyket lop, hozzányúl az máshoz is!” – ordítozott az udvarán akkor is, ha csak egy rozsdás szeget nem talált helyén. Most már jóformán ügyet sem vetett a maga Derby-nyerő Cickéjére, belerúgott, ha a közelébe került, már a szobában sem tűrte meg, ahol helye van az agárnak emberemlékezet óta. Ellenben készítgetett mindenféle leskelődő lyukakat a kerítéseken, a háztető zsindelyein, az ólak deszkáján, ahonnan mindig azt az agarat nézte, amelyet kölyök korában lopott el tőle a szomszédja. Minél szebben növekedett az agár, annál szomorúbb lett Pisztoly. „Valami benső nyavalya gyötri” – mondogatta Coki úr, ha Pisztoly neve szóba került. – „Maholnap kiütésekkel lesz tele az arca, mint az ilyen gyötrődő embernek a vége szokott lenni”.
És azon az őszön, amikor éppen úgy sárgult a tök az udvarházaik tetőin, éppen úgy gyűjtögették a napraforgók fekete kóróját, hogy még a kerítés foltozásához is felhasználják ezt a derék növényt, éppen úgy állítgatták kupacokba a tengeriszárakat a két szomszéd házban, mint más esztendőkben: azon az őszön benevezte lopott agarát Coki uram a nagy őszi agárversenyre – Cicusnak nevezvén el Cicke fiát, hogy még ezzel is tetézze Pisztoly bánatát.
– Lelövöm! – kiáltozott elmeháborodottan Pisztoly uram az udvarán, és nem lehetett tudni, hogy kit akart lelőni: Cicust vagy Cokit.
És csak az utolsó napon határozta el, hogy elmegy a megyei székvárosba, ahol az agárversenyt tartani szokták. Emberkerülő, mogorva, búskomoly életmódjával szakít egy napra. Bágyadtan intett a Derby-nyertesnek, hogy elfoglalhatja helyét a kocsi farában, a szalmában. Máskor bezzeg a lábához ültette volna a jó kutyát. (De ha egyszer nem tudott vigyázni a kölykére!)
A megyei székvárosban akkorára már mindenfelől összegyülekeztek az agarászok, akik ölben, szekeren vagy pecérek pórázon hozták el különböző agaraikat – már a bevonulásnál is látszott, hogy ki mennyire tartja az agarát. A nagyvendéglő udvarán megkezdődtek az ilyenkor szokásos dicsekvések, mesemondások, tenyér-duzzasztások kíséretében kötötték meg a fogadásokat, frájjok, szobalányok367 futkostak keresztül-kasul a folyosókon, sütővasakat, cipőhúzó vasakat, utolsó percben elkészült női öltönydarabokat hordozván egyik szobából a másikba, ahol a hölgyek öltözködtek. Éppen akkor fogyott el a csapolt sör, amikor Pisztoly ócska bricskája befordult a nagyvendéglő udvarára – no, de hál’ istennek volt még néhány láda sörösüveg készenlétben.
– Ki fogad velem, hogy Cicke megint megnyeri az ezüstbillikomot? – kiáltotta Pisztoly a régi hangon, a régi vállalkozással, mintha nem is élt volna idáig bús emberkerülő életet.
– Miben akarsz fogadni? – kérdezte csendes gúnyolódással Coki szomszéd, aki már korábban megérkezett az agaraival.
– Akár a bundámban, akár a Rákóczi-fokosban, akár váltóban – ordított Pisztoly. – Egyszer már ki kell derülni az igazságnak is!
– Jól van. Én felteszem Cicust, az agaramat a Rákóczi-fokos ellenében – felelt Coki, és még mindig úgy színlelte, hogy nem érti a szomszédja gyanúsítását.
Az ilyen fogadásoknak rendszerint szem- és fültanúik szoktak lenni, akik nyomban mérték alá veszik a szóban forgó agarakat. Még az öreg Gencsy Berti, az agarászok elnöke is előkerült a fogadás hírére, és Cicust és Cickét szemügyre véve, az immár Derby-nyertes agárnak jósolta a győzedelmet. Pisztoly köszönettel, felhevülten a hűvösödő októberi napon és izzadságtól csurgó homlokkal fogadta a nyolcvanesztendős agarász-elnök biztatását; láthatólag oly izgalom fogta el, amelyet senki se tételezett volna fel a komolykodó, mogorva, remetéskedő Pisztolytól. Tucatjával puffantotta kifelé a sörös palackokat, mintha még a cselédség között is híveket akart volna szerezni az ő Cickéjének. Majd elszaladt Fáncsikához, a trafikosnéhoz, és egy doboz szivart vásárolt, amellyel fűt-fát megkínált. Később egy kosár krizantémumot hozatott a virágosboltból, és az agarászat hölgyvendégeit díszítette a szép virágokkal. Azt mondják, hogy Pisztoly még akkor sem volt ilyen izgatott, amikor először nyerte meg Cickéjével az ezüstbillikomot.
Coki, az elhidegült szomszéd csak különös mosollyal állott a helyén, és visszautasította a fülespoharakat, amelyeknek keserű levével a pincér minduntalan megkínálta. Végre felszakadt az októberi köd, és az agarász-társaság hosszú kocsisorban, amelyben nem voltak ritkák a négyesfogatok sem, a verseny színhelyére, a Sizna-pusztára vonult.368
Tollamat gyengének érzem arra nézve, hogy leírjam az agárverseny lefolyását, a lelkes hölgyközönséget (Pisztoly virágaival díszítve), az izgalmakat, amelyek kipirosították még a hervadtabb férfiak arcvonásait is, az öreg Gencsyt, aki úgy ült a lovon, mintha odanőtt volna, az agarakat, amelyek szokatlan intelligenciáról tettek bizonyítékot a felvert nyúl üldözésében. Két agár versenyzett voltaképpen egymással, a verseny vége felé, Cicus és Cicke, mert a többiek kifáradva elmaradoztak. Végül az idősebb, a már Derby-nyertes Cicke lett a győztes. Pisztoly csak ennyit mondott kutyája győzelmére:
– Kiderült az igazság!
A nyert agárban, Coki tekintetes uram Cicuskájában, nem sokáig gyönyörködött Pisztoly. A kocsisával nyomban megfojtatta az agarat, amint hazaérkezett házába., és a döglött kutyát átdobta a kerítésen a szomszédja udvarába. Talán országos háború lett a dologból, kérdezné a nyájas olvasó. Dehogyis. A gyanús agár halála után a régi szomszédok kibékültek, és tán még manapság is a legjobb barátságban élnek, ha meg nem haltak.
1927369

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me