Pénzverők

Full text search

Pénzverők
Miután a városház tornyában az óra elkongatta az éjfélt, a tiszteletre méltó, öreg zarándok útjára engedte a fejetlen lovagot és a fehér ruhás asszonyt, ő maga pedig szokásos mesterségét űzte, jófajta Zsigmond-aranyakat és lengyel krakovinákat sajtolt a pincében. Az egykori borsajtóból sűrűn potyogtak a hamis Zsigmondok, és a jámbor férfiú megelégedetten dörmögött szakállába.
Még messzire volt a kakaskukorikolás ideje, midőn a kísérteteknek haza kellett érkezni, és íme máris nehéz, döngő lépések hallatszanak a pincegádor felől.
– Mi az ördög! – riadt fel a zarándok, és a csuhája szárnyával elfojtotta a mécses lángját.
– Én vagyok, cimbora – szólalt meg a sötétben a fejetlen lovag. – Valami kis baj van a ház körül. Segítségedre van szükségünk.
– Mindig mondtam, hogy ostobák vagytok… Mi történt? – morgott a zarándok.
– Valami elkeseredett lovag már negyedórája üldözi Johannát.
– A fehér kísértetét?
– Természetesen. Más kísértetek nincsenek a városban kívülünk. Johanna most a régi barátkolostor romjai közé rejtőzött, a lovag oda is utána nyomult.
A jámbor zarándok olyant káromkodott, hogy becsületére válott volna egy kivénült zsoldos katonának is.
– Micsoda ördögfajzat lehet az, aki manapság a kísértettől sem fél? Meg aztán hol járt neked a szemed, Simon? Miért tanultál Mantuában háromféle tőrdöfést is, amellyel hátulról és zajtalanul el lehet némítani bárkit? Az ember már nyugodtan sem végezheti kötelességét, nem tudtok a nyugalmamra vigyázni. Új kísértetek után kell néznem…
Amíg a jámbor szerzetes így dörmögött, a földről szorgalmasan takarítgatta félre a lehullott zsigmondokat.55
– Ugyan, szentatyám – szólalt meg a fejetlen lovag, és hangja remegett –, attól félek, hogy most az egyszer igazi kísértettel akadtunk össze.
A jámbor zarándok meghökkenve hallgatott egy percig. Aztán haragosan felkiáltott:
– Az ellen is kell tudnod az orvoslást igazhitű keresztény létedre. Különben gyerünk utána. Ne feledj el egy keresztet magaddal hozni a kamarából.
A jámbor zarándok még egy háromélű tőrt dugott a csuhája alá, aztán elhagyták a régi épületet, ahol hónapok óta zavartalanul űzték mesterségüket.
Az égboltozat felleges volt, és a szél ezer hangon beszélt a zegzugos középkori városkában. A hold csak pillanatokra bukkant ki a magasban, mintha szilaj paripák száguldnának egy halott emberrel az éjszakában. A lovag elöl ballagott, és szokás szerint jobbjában vitte a világító csontkoponyát.
– Dobd el azt a szamárságot – dörmögött rá a zarándok. – Inkább a keresztet vedd a kezedbe.
A házak fala mellé lapulva suhantak tova, és a zarándok figyelmesen tekingetett jobbra-balra. A polgárok mélyen aludtak házaikban, és sehol teremtett lélek nem mutatkozott. De mégis. Egy mély kapu alatt éppen abban a percben ébredt fel a városka éjjeliőre, amikor az éjszakai kóborlók a kapu előtt elhaladtak. Az alabárdos ember rémülten kiáltott Jézus-Máriát, és futásnak eredt. De nem messzire juthatott. A zarándok egy-két ugrással utolérte, és a jobb kezével a nyakához sújtott. Az őr hangtalanul zuhant arccal előre a földre.
– Mester vagy – örvendezett a lovag, amikor tovább siettek a sötét utcán.
– Nem szeretem az éjjeliőröket – dörmögött a zarándok, és vállat vont.
A régi kolostor romjai egy nagy térségen sötétlettek. A vörös barátok, akik valaha itt lakoztak, csínytevésben találódtak, és a pápa parancsára felégették a kolostort. Elátkozott hely volt ez. Polgárember még nappal sem ment el itt keresztvetés nélkül. Hát még éjszaka!… De ilyesmiről jobb nem beszélni.
A zarándok óvatosan haladt előre a romba dőlt falak között. A szél sikoltozva futott el a kolostor felett, és bagoly huhogott, mint az már ilyen helyen szokás. A lovag csaknem belezuhant a barátok nyitott kriptájába, ahol egyszer vállalkozó szellemű ismeretlenek némi kutatást tartottak56 a koporsók között. Fáradozásuk aligha járt sikerrel, mert még csak azt sem tartották érdemesnek, hogy látogatásuk nyomait elrejtsék. Nyitott, szétvert koporsók hevertek szerteszét, és koponyák gurultak el lábaik alatt. A jámbor zarándok magában fontolgatta a hely előnyeit, és csakhamar arra a megállapodásra jutott, hogy e hely sokkal kedvezőbb fekvésű, mint mostani szállása.
– Ide fogunk költözni, Simon – dörmögte –, itt zavartalanul dolgozhatunk.
– És a kísértet? – kérdé fogvacogva a fejetlen lovag.
– Igaz, a kísértet – mormogta fázósan a zarándok.
– Mintha látnám Johannát – súgja a fejetlen lovag. – Az a fehérség ott…
A hold egy másodpercre megállani látszott száguldásában, és a romba dőlt kolostortemplom karzatán megjelent a fehér ruhás asszony alakja. Arca kísértetiesen világított, és fehér köntöse a levegőben látszott lebegni. Egy sötét férfialak ballagott a nyomában, akinek tollbokrétás fövege volt és kerek köpönyege. Az oldalán kard volt, és fehér fodros karjait esengve nyújtogatta a libegő asszonyi alak után…
A zarándoknak mintha földbe gyökeredzett volna a lába.
– Imádkozzál, Simon – susogta –, itt valóban kísértettel van dolgunk.
A fehér ruhás nőalak tovasuhant a karzat árkádjai alatt, mint valami látomány, a tollbokrétás lovag mindenütt nyomában. Egy fordulónál még látszott, hogy a fehér asszony arcát hátrafordítja, de az arcot hirtelen elfödte a lovag széles karimájú kalapja… Mintha megcsókolta volna a kísértet a fehér asszonyt.
Aztán eltűntek mindketten a karzat oszlopai alatt, és a szél süvöltve csapott el a falak felett.
A zarándok egész testében remegve kapaszkodott Simon vállába.
Percek múltak el, avagy negyedórák? A két férfi megdöbbenve, mozdulatlanul állott helyén, és a szívük szinte hallhatóan dobogott.
E percben lépések csikorogtak a hátuk mögött, és a tollbokrétás kísértet csaknem egy ölnyire sietett el mellettük. Hosszú lépéseit sarkantyúpengés kísérte, és a kardja megcsörrent a kőkockákon.
– Emeld fel a keresztet – kiáltotta társának a hamispénzverő szíve szakadtából.
A kereszt felemelkedett, és a kísértet futva menekült el a romokból.
A fehér ruhás asszony e percben kilépett a karzat árnyékából.
– Johanna, te élsz? – kiáltott fel örvendve a zarándok.57
– Élek – felelte a fehér asszony kedvetlen hangon –, de miattatok akár magával is hurcolhatott volna a kísértet.
Olyanformán mondta ezt, mint aki egy kicsit sajnálta is, hogy nem hurcolta el a kísértet.
(1909)58

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me