Ki volt atyám a mesemondásban

Full text search

Ki volt atyám a mesemondásban
Atyám a cigánymuzsikát szerette, és ilyenformán a Benczi Gyula zenekarához tartozó művészek szürke, gyöngyházgombos télikabátot viseltek a nyíregyházi esti korzón, a városháza előtt, ahol legelőször volt aszfaltburkolat. A cimbalmosnak, Fátyolnak szürke, kemény, úgynevezett „pincs”-kalapja volt, amelyet néhány hónappal ezelőtt hozott magával atyám egy pesti kirándulásából. (Csak tenyérnyi fekete szalagot varratott Fátyol Károly a kalapra, amikor az ő tulajdonába került.) Az ezerforintos bankók akkoriban még ritkábbak voltak Szabolcs vármegye területén, ugyanezért a nyíregyházi takarékpénztár ravaszdi pénztárosa számszerint ismerte a környéken forgalomban lévő ezreseket. Nyomban felkiáltott tehát M. bácsi, a takarékpénztár fülkéjében, mikor Benczi Gyula cigányprímás megjelent egy ezer forintos bankóval, hogy a bankót tegyük a Benczi-vagyonhoz:
– Hogyan került magához ez a bankó, Gyula, amikor ezt a múlt héten adtuk ki a fiatal Krúdynak?
– Én is a fiatal Krúdytól kaptam, amikor Kállay András főispáni installációján harmadik napja muzsikáltam a Sóstón.
…Akkoriban én Podolinban, a kegyesrendi atyáknál diákoskodtam, és tizenegyesztendős voltam. A második esztendőben már annyira tudtam a lengyel határszélre vezető utat, hogy a nagyanyám csupán a nyíregyházi vasúti állomásig kísért, hogy felültessen az esti vonatra, amelynek reggel Poprádfelkán kell lenni, ahol az állomásnál kocsival várnak. Nagyanyám nemigen volt ismerős Nyíregyházán, többnyire csak otthon élt a házában, a régi szalonjában, a ház mögött elterülő és magas palánkkal elkerített kertjében, mert szívében mindvégig megmaradt várpalotainak, és a Bakony zúgását szerette volna hallani. Ugyanezért a nyíregyházi vasúti állomáson, ahol a vonatot vártuk a restaurációban, szeptemberben, mialatt nagyanyám utolsó tanácsait adta, hogyan viselkedjem a hosszú éjszakai úton, ne ismerkedjem meg idegenekkel,409 Miskolcon ne feledkezzek el a kassai vonatra átszállni éjfélkor, Kassán az oderbergi vonatra hajnalban, mondom, amíg így üldögéltünk: a szomszéd asztalnál nyíregyházi urak söröztek, és egy Horovic nevű, jókedvű úriember, aki ötletességénél fogva közkedvelt volt a helybeli társaságban, így szólt:
– Szegény „fiatal Krúdy” se ád többet ezerforintost Benczi Gyulának. Az elmúlt éjszaka, az „Európá”-ban az egész vagyonát elkártyázta.
Debrecen felől megérkezett a személyvonat, és nagyanyámmal a peronra léptünk. Nagyanyám felültetett a vonatra, és még egyszer figyelmeztetett a zsebemben lévő vasúti jegyre, a szállítójegyre (amelynek ellenében majd Poprádfelkán a nagy ládámat, egész esztendőre való ruhával a vonatról kiadják), a mindig fekete ruhában járó, délceg, öreg dáma a zsebkendőjét még egy darab ideig lobogtatta a vonat után, aztán elhelyezkedtem ablak melletti helyemen, és gondolkoztam azokon a dolgokon, amelyeket a nyári vakáció alatt atyámról, „ifjabb Krúdy”-ról másoktól hallottam.
Hát annyi bizonyos, hogy nemcsak a szűk látókörű gyermekkorban, de később, a tágabb szemhatárú férfikorban sem találkoztam olyan férfival, amilyen atyám volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me