Ki volt nagyatyám?

Full text search

Ki volt nagyatyám?
Nagyanyám, kinél nevelkedtem, hogy Béla fiának helyét betöltsem: igazában csak egyetlen embert tartott magához méltónak: az pedig tőle különváltan élő férje, a Szabolcs megyei 48/49-iki Honvédegylet elnöke volt. Nagyatyám volt a férfiideál, amit nem is győzött hangsúlyozni a „Gróf” távollétében.
Abban az időben, amikor nagyanyám menyasszony volt: a józanabb és „előkelő” hazafiak Kossuth Lajos ellenfelének Széchenyi István grófot jelölték. Valószínűleg innen eredt „idősebb Krúdy” haláláig emlegetett családi álneve. „A gróf”-nak nevezte őt minden teremtett lélek az atyafiságban, és ő ennek megfelelően viselkedett.
Említettem már, hogy különváltan élt nagyanyámtól. De csak abból a szempontból, hogy nem bírja azt a kicsinyes, kedélyeskedő polgári zamatú légkört, amely a régi, földszintes sárga házban, a Kállai utcában körülvette. „Levegő kell nekem, megöltök az aprólékos gondjaitokkal, kulináris mondanivalóitokkal, örökös bizalmatlanságtokkal, folytonos gyanúsításaitokkal és főleg az elviselhetetlen féltékenységeddel,414 Mari” – mondta nagyatyám méltatlankodó, sértődött hangon, mint akivel a legnagyobb igazságtalanság történt az életben. Éppen olyan elégedetlen volt a politikai helyzettel, mint a felesége (nagyanyám) magatartásával. Ugyanezért különös gráciának, sőt leereszkedésnek vélte, amikor bennünket a régi házban, főleg nagyanyám elkülönített lakosztályában felkeresett, ritkán és besötétedés után, talán titokban, mert hallomásunk szerint rendkívül féltékeny volt a cselédsorból felemelkedett szőke, fehérbőrű gazdasszony, aki vörös, forradalmi sapkában kontyán, könyökölt ki azoknak a házaknak az ablakaiból, ahol a „gróf” élete folyamán Nyíregyházán lakott. „Stuart Máriának” mondta a családi gyöngédség nagyatyámnak ezt a szeszélyét. De a szeszély évtizedekig tartott (és azzal végződött, hogy nagyatyám kilencven esztendős korában, a halálos ágyán polgári esküvőt kötött vele s ugyanezért nem akarta a helybeli plébános eltemetni).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me