Gardedámi állást nyerek

Full text search

Gardedámi állást nyerek
A szolgabíró, akinél laktam podolini diákkoromban, három gyönyörűséges kisasszonyt nevelgetett a piactéri ódon házában. Talán sohase éreztem a sors kedvezését és könnyítését életpályámon, mint akkor, mikor a Duchon kisasszonyok gondjaira bízott. (A szolgabíró úr nem sokat törődött velem, nagy szakállába csibukot dugott, és a hivatalában az ügyes-bajos tótokat hallgatta oroszlán-szemeivel.) A Duchon kisasszonyok420 azonban mindig velem voltak, Anna, a legidősebb a latintudományhoz értett, és deáknyelven kellett vele beszélnem. Janka, a középső, a matematikának volt a mestere, de a földrajzot is kifogástalanul értette. Ilonka, a legkisebb, állandó őrségen volt, hogy el ne csavarogjak a háztól, és este lámpásom mellett üljek és tanuljak. Mindezen műveleteket olyan felejthetetlenül kedves modorban cselekedték, mintha voltaképpen én lettem volna az emeleten az ő védelmező lovagjuk s egyben apródjuk is, aki a legkülsőbb szobában aludt, a belső szoba hölgyeinek védelmére. A kisasszonyokat csak az én szobámon át lehetett megközelíteni. A lefüggönyözött üvegajtó mögül néha éjfélig is hallatszott varrógépüknek pörgése. „Gardedám”-juk voltam tízesztendős koromban, mint vidéki szokás szerint mondták, és esti sétájukra, a piactérre vagy vacsora utáni vizitjeikre, a rokoni házakhoz, de a karácsonyi éjféli misére is mindig magukkal hurcoltak. Egy kisfiú három felnőtt kisasszony között, és a kisasszonyok mindig szerelmesek voltak. Hol csak regényhősökbe, akikről a könyvekből éjszaka egymásnak felolvastak és a márkit, a vicomte-ot vagy a herceget mindjárt magukénak tekintették, amikor az első hőstettet elkövette. Hol meg eleven fiatalemberekbe, akik néha Podolinban megfordultak, átutaztak, mint a középkori futárok és a kovácsműhely előtt ábrándos tekintettel várták, amíg a kovács a kocsijukat vagy a szánjukat megigazítja. Néha csak egy diákba, aki a négygimnáziumos Podolinba Lőcséről vagy Késmárkról került haza a karácsonyi vakációra, de hogy megváltozott szeptember óta, mennyit mélyült a hangja, mily nagyvilágias lett a magatartása e távoli gyönyörű városokban!
Emlékszem a fiatal Budeuszra ebből az időből, aki csak tanítóképzőbe ment Iglóra, ám a legközelebbi karácsonyi vakáción Podolinban, az éjféli misén már csaknem az összes kisasszonyok titkon csókolóztak a preparandisták gácsi posztójába öltözött kamasszal, holott addig észre sem vették. (Feltettem magamban, hogy egyszer majd kék reverendás kispapként megyek hetykén haza Nyíregyházára, hogy meghódíthassam a célba vett hölgyeket.)
Emlékezhetünk mindnyájan ezekre a fájdalmas, soha valósággá nem válott kamaszszerelmekre, amikor az a legfájdalmasabb, hogy a hölgyek csapodárok.
Mennyi bajom volt a Duchon kisasszonyokkal, amíg megint magam köré tudtam őket gyűjteni egy-egy húsvéti vakáció után, mikor meg a kékfestő fiába szerettek bele, aki Iglóról, a masinisztaiskolából421 mozdonyvezetői sapkában és kék zubbonyban jött haza. Félixnek hívták, és míg Podolinban lakott, senki se vette észre a foghíjas, kacsafarkhajú fiút, de masinisztafiú korában feléje repdestek a leánymosolyok. Katonaság nem volt ezen a tájon, és egy gépészsipka elegendő volt a nyugalom felborításához.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me