Meggyógyulám

Full text search

Meggyógyulám
Kiugrottam a betegszoba földszintes ablakán, és tornaszereimhez siettem, mint azelőtt mindig, mikor ébredtem és még nem ismertem a „világot”. A nyújtó, a két ágas között a vékony, téli kalandokból, havakból, fagyokból itt maradott nyújtó olyant roppan, mint egy üvegdarab, mikor a két tenyeremmel megragadom. De már csak nevettem a nyújtó ropogásán, mert eszembe jutott, hogy a régi tavaszokon is mindig így szokott ravaszkodni, mielőtt a tornát elkezdeném. Innen lesz legkönnyebb újra elindulni az életben, gondoltam magamban, mikor minden tudományomat végigpróbálgatva: összefont karral üldögéltem a nyújtó közepén, és lábamat hetykén lógattam, mint a cirkuszi akrobata.
… Nagyatyám betegségem alatt egyszer meglátogatott, és rám nézett:
– Meg fog maradni a gazember – mondta, és ez láthatólag tetszett459 neki, pedig a városban mindenki azt beszélte, hogy „szerelmi bánat” miatt betegedtem meg, s ezért sokszor ráförmedt Sternnére is, kedvenc trafikosnéjára:
– Maga is azt mondja, Szerén, hogy az ilyen embernek szabad tovább élni? Mi az, hogy „szerelmi bánat”? Azt a betegséget mi, férfiak nem ismerjük!
De azért mégis örvendezett a Gróf, amikor hírül vitték neki, hogy talpra álltam. Csak atyám nézett komolyan:
– Azért mégse maradhatok a fiammal egy városban!
Így indultam neki az életnek, miután az érettségi bizonyítványt még azon a nyárelőn megszereztem. Félig-meddig kegyelemből viszontagságaimért. Most már beszélhetett a színész életéről szegény jó D. G. Gy. Aki először mutatta meg igazában a veszélyes életet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me