A VAJDA

Full text search

A VAJDA
…Nem írja róla egyetlen lexikon sem, és mégis úgy nézem alakját a tőle mindinkább távolodó Magyarországból, mint az utolsó Háry Jánosét vagy a holdbéli Klímius Mikusét, akit utoljára elevenen láttunk a magyar mondavilág fantasztikus alakjai közül. Nem olyan szertelen, mint a németek Münchhausen bárója, nem is olyan diabolikus, mint a debreceni Hatvani professzor; nem forgószélben röpködő kóbor diák, még csak eszelős, spanyol Don Quijote sem: mégis valamennyinek atyafia szürke, bő pantallójában, mikor a Deák Ferenc-korabeli táblabírák véglegesen lehúzták már a lábukról a kuruckodó, sarkantyús csizmát, de a vitézkötést a cúgos cipőjük felett viselték. R. Eötvös Károly a messziségből mindinkább hasonlatossá leend ama régi magyar figurákhoz, akik Kossuth elmúlása után más híján mesemondásból, fantasztikumból, történelmi anekdotából, szép hazugságokból éltek. De az ő igazi kora már a század végére esik, amikor nem lehet többé vizitbe járni azzal a nesszel, hogy Türr István vagy Garibaldi ágyúinak dörgését hallották az elmúlt nedves éjszakán... Reálisabb alapra, közelebb a valósághoz kellett helyezni mondanivalóinkat, ha azt akartuk, hogy azok hitelre találjanak. R. Eötvös Károly mondanivalóiban, irodalmi munkáiban, ügyvédi és politikai működésében tartotta magát a realitások divatjához: mindig előkeresett a valóságból egy mustármagnyi igazságot, amelyhez hozzákötötte magyaros, táblabírós fantáziája pókfonalait – amelyek mind sűrűbbek lettek az élet őszi mezőin –, mindig kikeresett a történelemből (leginkább az ő élete közelmúltjából) egy valóban feltalálható – néha már a kamrában rozsdásodó – járomszöget, amelyhez dunántúli fantáziájával mesebeli kocsikat és a kocsikon ülő legendás utasokat épített, mint akár a garabonciás diák, aki azzal állított be a vendéglátó házakhoz, hogy a távoli szekérzörgés valóban tündérek utazását jelenti... Azt mondják, hogy az alföldi ember a maga délibábjai révén érti leginkább a fantasztikus mondanivalókat. R. Eötvös Károly191 bizonyságot tett arról, hogy a dunántúliak tudják jobban a legendák, mesemondások kicifrázását, kifaragását, kihímezését, mert álmodozó tájaikon több az olyan emlék, amelyhez hímzést lehet varrni.
A vajda, amint közönségesen nevezték őt társaságban azok a pestiek, akik már nem elégednek meg vala a Víg Cimbora című kalendárium százesztendős élceivel, sem a bolthajtásos pesti kiskocsmák fokhagymás rostélyoshoz való anekdotáival, akik már a kávéházi cikóriaszagért, valamint a kabanosz szivar füstjéért szívesebben töltik napjaikat a kávéfőző helyen: voltaképpen ezek a hiszékeny pestiek voltak az okozói annak, hogy R. Eötvös – a vajda – mindig kedvet kapjon a mesemondáshoz, amikor a kerekasztal közepén elfoglalta helyét. A vajda hallgatósága leginkább olyan emberekből tellett ki, akik a kávéházban, Eötvös Károly szájából akartak magyar történelmet tanulni, mert ez mindennél könnyebben ment ama anekdoták, történetkék, mesemondások révén, amelyekkel Eötvös Károlynak telve volt minden bő zsebe. Memorizált a vajda a kávéházi karosszékben, mint akár a régi magyarok az emlékezetes nagy fák alá helyezett ülőkéken, mikor családjuk körében visszaemlékeznek életük nevezetesebb eseményeire. Eötvös Károly mesemondásainak az volt a titka, hogy megszépítette a múlt időket, mint ahogyan egy öreg magyar tekintetes úr elgondolja, hogyan is kellett volna élnie.
Vén pesti kályhagyáros ült a jobb oldalán, és a vajda lappadó szempillái alól a Balaton tavát látta, amelynek regebeli tájain gyermekkorát töltötte. Itt, a kávéházban, persze, már úgy mondta el történetét, mintha Gyulai Pál, a híres kritikus is csak egész életében a Balaton körül utazgatott volna, mert Gyulai Pál híres goromba ember volt, és ezért bizonyos népszerűség övezte.
„Perl öcsém” tömögette a vajda csibukját, és az ördöngös Károlyi Gábor emlékiratairól mesélgetett, amelyeket a hagyomány szerint sohasem írt Károlyi Gábor.
Pesti városatyáknak Sobri Jóskáról, a bakonyi betyárról mondogatott történeteket, holott már régen csak hírből maradt meg ennek a romantikus alaknak az emléke. Nem, a csendőrség jöttével többé senki sem félt attól, hogy eleven betyárral találkozik, mégis hosszú téli éjszakák teltek el a poshadt kávéházi levegőben édesded mesemondással, amikor persze nem beszélt senki más, mint a vajda.192
…Azt lehetne mondani, hogy Eötvös Károly volt az utolsó kávéházi mesemondó, aki elvonatkoztatta magát a maga korától, kis báránysipkáját a fejére húzva, karosszékében elterülve, álmosan hunyorítva: még leeső éjjelen is azt tudta mondani, hogy hipp, hopp, ugorjunk vissza negyven-ötven esztendőt az időben... Hiába kezdte történeteit olyanformán, mintha veszprémi fiskus korában történtek volna.
Eötvös mesemondásaiban sok olyan legenda volt, amelyeket valaha ő is csak hallhatott a magához hasonlatos mesemondó régi magyaroktól, akik már fényesíteni kezdték a meséket. Mesekincstár volt a vajda memóriája, a fantáziája, az éjszakázó kedve révén. Az asztalnál üldögélő hallgató odaképzelte magát, ahová a vajda vitte magával a tarisznyájában: „csendillás” dunántúli szüretekre, bakonyi utazásokra, összeboruló erdei utakon, ahol őskori fekete ruhájában mutatkozik a disznópásztor, a balatoni partokra, amelyeken persze hiába kereste volna a jámbor utazó a megfelelő helyeket, ha Eötvös mesemondásai alapján útra kel. Mert talán éppen azért mesélgetett a pesti kávéházban R. Eötvös, nem pedig valahol egy várpalotai szüreten, ahol a vén szilvafák parazsát olyan emberek is körülülik, akik maguk is emlékeznek a múlt idők történeteire, mert itt, a kávéház dohányfüstjében senkinek se jutott eszébe kételkedni a céhmester külsejű, feketekávéval és borral táplálkozó öregember mesemondásaiban. Sohasem hallottam arról, hogy K. Eötvös valaha a veszprémieknek mondott volna mesét, holott regéléseiben csaknem minden embert felemlegetett Veszprémből. (Ámbátor egy írónál [ha nem éppen a maga memoárjait írja meg] nem is olyan nagyon fontos, hogy csupán igazat írjon azokról, akik amúgy is a temetőbe költöztek.)
Ám egyszer csak elhagyta a regék országútjaival behintett Dunántúlt, az ősrengeteg kiismerhetetlenségében zúgó Bakonyerdőt, halpikkely módjára fénylő Balatont a kávéházi mesemondó, és a Tisza mellé ereszkedett a fantáziájával, ama Eszlár környékére, amely kisközség a múlt század végén világhírű lett.
Nevezetes napok voltak azok, amikor a dunántúli vajda székhelyét a pesti kávéházból a nyíregyházi Betyár kávéházba tette át, holott az itten dívó lármás összejövetelek miatt nem nagyon lehetett szó békességes mesemondásokról. (R. Eötvös, a tiszaeszlári zsidók védője ezért inkább magánházaknál tartózkodott, ahol békességes családi lámpások alatt nyugodtabban lehetett diskurálni langyos múlt idők és forróságos jelenek felől.)193
Akkoriban láncokkal volt elkerítve a nyíregyházi piacon álló törvényház, mint a dogepalota Velencében. Erre bizony szükség is volt, mert izgatott tömegek kiáltoztak a láncokon túlról a megyei pandúrokra, akik Henter várnagy vezérletével még javában feszültek betyáros ruházataikban. A piactér közelében állott ama földszintes nádtetős vendégfogadó (amelyhez annyi legenda fűződött, mint valami Jókai-regénybeli fogadóhoz, itt folytak le ama híres kártyacsaták, amelyek az adásvételen kívül a nyírvidéki nemesurak alatt megmozgatták a földet – de itt csördültek el messzehangzó kongatásokkal a különböző megyei bálok, amelyeknek egyik tragikus eseménye volt ama Stadion gróf, az osztrák miniszter fiának az esete, akit főhadnagy létére a vendéglősné arcul ütött) – a vendégfogadóban a tiszaeszlári pör idején olyan tarkabarka társaság gyülekezett össze, amilyent még őszi nagyvásárkor sem láttak a meszelt falak. Pesti és külföldi hírlapírók tanyáztak itt, akik nem is voltak mindig olyan formájúak, amint a közönség a képes élclapokból elképzelte a skriblereket, sőt volt közöttük olyan tűrhető megjelenésű úriember is, akivel bátran lehetett volna négyest táncolni bármely vidéki kisasszonynak... De a nagyvendéglőben ütötték fel tanyájukat azok az urak, akiket a közvélemény a tiszaeszlári pör vezéreinek ismert. Őszi falevélszínű felöltőjében ide toppant be az ecetvirág arculatú Ónody Géza, akinek húgai (az egyik későbben Zathureczkyné lett) csaknem egész vagyonukat feláldozták azért, hogy a tiszaeszlári pört dűlőre vigyék. A férfias kisasszonyok lovaglóostorral jártak, és azzal fenyegetőztek, hogy ágy alá kergetik mindazokat az urakat, akik a tiszaeszlári pörben ellenük vannak – így R. Eötvös Károlyt is. Végeredményben azonban a felpaprikázott hölgyek nem követtek el semmi nevezeteset, csak a hozományukat költötték el a bátyjuk, Ónody Géza, Verhovay és a többiek segítségével. Öregségükre igen erős, fekete szivarokat szívtak, és csendes mosollyal beszélgettek akkori ismerősükről, a hebegő Tóth Béláról, akinek az anyja Majthényi baronesz volt.
Persze, az utcákon, ezeken a térdig poros, akácfákkal szegélyezett, nádfedelű házas, girbegurba, falusias utcákon, ahol még mindig aszerint építették a házakat, hogy ellenségének vagy komájának tekintette a gazda a tőszomszédját: az utcákon már mozgalmasabb világ volt, mikor a nagy szakállú zsidókat az úgynevezett „Kisbörtönből” (amelyből később finánckaszárnya lett) a börtönőrök reggelenként a törvényházba vezették. Lárma, káromkodás, jajveszékelés, imádkozás kísérte ezeknek a falusi vadlibáknak a lépteit aszerint, ki milyen párthoz tartozott194 az utcai járókelők közül. A legenda szerint jöttek még Amerikából is – ami akkor nem volt olyan mindennapi utazás – kíváncsiak, akik a Kisbörtön táján várták a rabok felvonulását, de voltak itt sokan Palesztinából és Galíciából is. A kis nyíregyházi könyvnyomdában, amelyet ezelőtt negyven esztendővel „Ébredjünk!”-nyomdának neveztek: Ónody Géza írta a röpiratait... A vármegyeháza felől Henter várnagy vezette kézen fogva a nagy pör koronatanúját, Scharff Móricot.
R. Eötvös Károly bármiként beszélt is későbben a pesti kávéházban: nemigen érezte jól magát a felfordult városban, ahová már a tanyai tirpákokat is behajtotta a kíváncsiság, anélkül hogy vasárnap lett volna, és nagy imakönyveiket magukkal hozták volna. A bokortanyákra is elszivárgott a híre Solymosi Eszter, az eszlári leányka eltűnésének, és a nyúlbőrt kereső utazók elől elbújtak a parasztleánykák. R. Eötvös, aki a tiszaeszlári bűnpör védelmezésében okkal vagy ok nélkül (mert a hagyomány szerint az igazságot egy Heumann nevű nyíregyházi ügyvéd nyomozta ki) világhírre tett szert, sokáig volt mutogatás tárgya a piacon, amikor régi ügyvéd módjára, felöltője zsebébe gyűrt irataival, egykedvűséget mutatva, félméteres léptekkel végigballagott. A legizgalmasabb tárgyalási napokon se hagyta el mesemondó kedve (amit becsületére kell írni ennek a Háry Jánosba ojtott mesélgetőnek), és a Magyar Koronához címzett gyógyszertár sarkán, ahol a városi intelligencia találkozni szokott, aznapon, amikor a kis Scharff Móric szemébe mondta az apjának, a nagy szakállú templomszolgának, hogy a kulcslyukon át látta, amikor Solymosi Eszter nyakát elvágták, R. Eötvös Károly belekapaszkodván a nagyapám kabátjának a gomblyukába, így kezdett beszélni:
– Veszprémi fiskus koromban történt...
(1926)195

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me