Történelmi reggel

Full text search

Történelmi reggel
1918. október 16.
Az őszi csend a Dunán és a messzire rengő magyar mezőkön – a tavaszillatú ősz, amely reánk köszöntött – és az emberek furcsa imádkozása, amely a Borzalmak ötödik évének fordulóján halkan kopogtatja az égboltozatot: október hónapjának közepén valószínűleg a magyar históriában találja meg feljegyzését, mint ama napnak emléke, amelyről a Kossuth névvel kapcsolatban olvashatunk.
Bocsánat a tartózkodásért, amellyel a mindennapi krónikás az október tizenhatodiki eseményeket tárgyalja: egypár órával a vöröslő, harsogó őszi nap felkölte előtt.
Könnyű a krónikaírás napszálltakor, midőn a nagylángú elhatározásoknak, országgyújtó gondolatoknak, szívvel és érzelemmel élesztgetett tűzvészeknek hamujában turkál a penna.
De még most előttünk a shakespeare-i nap, a déli szél harsog a sárga falombok között, az „esernyő-forradalomra” emlékeztető nyárspolgárias esőzés csendesít, a küzdelemben ellankult Magyarország alussza reggeli álmát: – vajon mit jósolhatunk a napról, amelynek a kalendáriumban eddig szürke, őszies neve volt, valamely szentről vagy vértanúról – míg most, ma dermedt figyelemmel nézünk bele a homokórába?
Az éjszaka korán ellapult, mint fáradt varjú.
A nyitott, vigyázó és sanda szemek pihenni tértek, hogy jobban lássanak holnap. Az úgynevezett politikus Magyarország teszi le utolsó vizsgáját, mielőtt végleg rágurítanák a történelem sírkövét a következő nemzedékek. A nemzet áll, hallgat, botjára támaszkodik, amíg sorsa felett határoznak. Messze még a dél, messze még a nap, amidőn ennek a nemzetnek a valódi akaratát megtudják a bolond fülek.
A tornyok ködbe borulnak, mint a történelmi regényekben; a tájak, mezők, országrészek mélyet hallgatnak, mint ébredés előtt az579 álmodók; a fenyőfa hallgatagon áll, megesett asszony szoknyájában, az özvegy nyírfa lehajtja fejét: Magyarország olyan csöndes, mint az elátkozottak országa. Vajon jön hang e jeges némaságból, amely szinte századok súlyos fekete szárnyával takarja hajdan vidult virányainkat? Eljön-e az a kürtszó, amelyre a hétalvók megrázkódnak? Mátyás lustái talpra állanak? Nagybetegek élni vágynak? Haldoklók egy napot kérnek? A siralomháziak megvigasztalódnak? Eljön a független, dacos Magyarország napja!
Csend és hajnal van. Történelmi nap reggele. Az élők csendesen nyújtózkodnak, de a régi, gyönyörű, szabadságharcos Magyarország halottai ébren ülnek sírjaik szélén.
Az őszi szél csörög, s emlékezésre tanít.
(1918)580

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me