A Naphoz

Full text search

A Naphoz
Az úgynevezett uralkodó bolygó ez évben a Nap, és a százesztendős naptár havas, esős, változó időjárást jósol márciusra; csak a hónap vége felé derült és enyhe.
Száz esztendő előtt még a mindent tudó naptárcsináló sem ismerhette a dolgok mostani állapotát. Főként nem tudhatta, hogy az ezeresztendős Magyarország történetében még nem következett el a mainál fontosabb március. Magyarország jövendője függ e márciustól, a tavaszi munkától, a kikeleti vetéstől, a földmívelő ország erőfeszítésétől.
Arról van szó, hogy lesz-e mit enni a minden oldalról körülzárt, határain belül megszállott, végsőkre elszánt Magyarországnak?
Néhány esztendő előtt – jobb meg nem számolni a háborús éveket – az volt a kérdés: megállja-e a helyét a császári és királyi parancsolat alatt harcoló magyar néphadsereg a Kárpátoknál; elözönli-e a tengernyinek látszó muszka országunkat? Az 1919-ik tavaszon az a kérdés, hogy még az imént fegyverrel védekező nép kezébe veszi-e az eke szarvát? Ettől függ Magyarország jövője.
Bárányszelíden indul a március; a jövendőmondónak komor fellegeit hiába keressük a mindennap újonnan reánk mosolygó égboltozaton. A Föld, amely a Napnak fia, most osztódik szét azok között, akik azt legjobban megérdemlik. Az ország legokosabb koponyái törik a fejüket éjjel és nappal, hogy valamely zökkenés, rendzavarás, váratlan hiba fel ne borítsa az osztozkodás békéjét. A nép közé kiszálló bizottságok, az úgynevezett földosztó küldöttségek manapság nem a nyíllövés terjedelmétől teszik függővé a bíráskodást, mint a rege szerint honfoglaló eleink idejében. Magyarországon a második honfoglalás647 idejében az igazságosság és a jog, a szegény népnek a joga irányítja a földosztó bíróság elméjét.
Folyik a munka szakadatlan, amely kezdődött Kápolnán, amikor is Buza Barna, a földosztó miniszter levett kalappal állott a fellegek közül kiragyogó tavaszi nap alatt, a nincstelen szegény nép között. „Még a természet is segíteni fog nekünk munkánkban. A legszebb tavasz jön Magyarországra!”
Így jósolt a földosztó, mikor fedetlen fejét az ég felé, imára emelte. A Napba nézett ő is, a Napba, amely ezentúl egyedüli királya a drága, szép magyar földeknek; egyedüli istene a földeken lakó népeknek, akihez ezen a tavaszon kitárt karral imádkozunk valamennyien, magyarok, napimádók kései maradékai. A Naptól, földjeink apjától és urától várjuk a segítséget hazánk megmentésére. Ő adja a bő termést, ő adja felszabadulásunkat mai börtönünkből. Ő teheti gazdaggá, hatalmassá Magyarországot, hogy a poklok kapui sem, az ellenséges ördögök ezrei sem győzedelmeskedhetnek felette. Ha Magyarországon jó termés lesz ebben az esztendőben – ha a földmívelő magyar nép úgy teljesíti kötelességét, mint pár esztendő előtt a Kárpátoknál az idegen császár mundérjában –, ha dolgozik ez a nép szurony helyett kapával, kézigránát helyett ásóval: Magyarországot nem veheti be az egész világ se.
A Nap már küldött olyan tavaszt Magyarországra, amilyenre az öregemberek is alig emlékeznek. A Nap elindította sugarait, áldásos, termő, földet mosolyra gerjesztő, a fekete barázdákból életet nyitó sugarait országunkba. A nép pedig munkába áll.
(1919)648

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me