Kardos kisasszonyok

Full text search

Kardos kisasszonyok
Milyen a kard a nő kezében?
Én azt hiszem, hogy kecses, ügyes, bájos, csak ne nézzük őt gonosz tekintettel. A mindenható sport, amely a mai és legközelebbi társadalmat úgy átalakítja, hogy egy évtized múlva valóban új világot találunk itt: a nő kezében már régen látja a kardot, belvárosi vívótermeinkben gyakori jelenség a rövidnadrágos, plasztronos, fejkosaras kisasszony és menyecske, aki a hét bizonyos napjain ambícióval csattogtatta pengéjét a szürke bajszú vívómesterrel: olykor egymással is szembeállottak a jó barátnők, amikor csaknem elragadta őket a szenvedély egy-egy sikerült cselvágás után, mostanában pedig mind sűrűbben jelentkeznek kisasszonyok, akik a szelíd svédtorna, vetélkedő úszás, jámbor tenisz, mulatságos evezés, ritka céllövészet helyett a sportok királyával, a vívással is megismerkedni óhajtanak. A finom tőr olyan könnyedén leng kezükben, mint tegnap a báli legyező: a furfangos magyar kardot oly szakértelemmel forgatják, mint anyáink a főzőkanalat; tánclépés helyett támadásba ugranak, és bátor tekintettel figyelik az ellenfél kardját.
Tegnap egy kisasszony azzal dicsekedett, hogy már pontosan tudja a derék (traverzoro)-vágást, amelyet a férfiak a szigorú feltételű párbajoknál szoktak megreszkírozni.
*
A legtöbb párbaj manapság is nőkért történik – ezentúl legalább megítélhetik majd a hölgyek, hogy a férfiak korrektül és kellő tudással forgatták a kardot érettük. A menyasszony vívóleckét adhat vőlegényének, mielőtt az a vívóterembe vagy a laktanyába indul a küzdelemre. A menyecske saját kezűleg meggyőződhetik otthonában, hogy férje elvégezte a napi penzumot a vívóiskolában. Az egykori nagyleányok görögöt, latint, algebrát tanultak meg, amíg131 kisöccseiket kihallgatták a másnapi leckéből, most már a vívófeladathoz is értenek. A jövendőbeli mamák az első lépéstől fogva taníthatják gyermeküket a „vívóállásra”, a csodálatos sportra, amelyet megszeretni és véle az egész életen át foglalkozni megóvást jegyez a fiatalkor bánataitól, a férfikor csüggedéseitől és az öregség tehetetlenségétől. A testedző sport szenvedéllyé való fokozása a legjobb örökség, amelyet gyermekeinkre hagyhatunk. Nem kerülhet mélyen az élet válságaiba fiatalember, akinek legjobb barátja a diszkosz és a kard, nem töltheti céltalan siránkozással, önemésztő fájdalommal napjait a boldogtalan szerelem miatt a nő, akinek plasztron fedi a szívét, bús arcát vívókosár. És mily hű barát lehet egy asszony, aki a sportok bajtársi érzelmeit is megismerte a kötelességtudás, a kitartás és a bátorság feladatai mellett! Az alattomos, hízelkedő szó nehezen talál rést egy valódi sportlady szívén, jelentéktelenebb a gyönyör és élv hajhászata, mert az edzett test nem ismeri a csábító álmatlanságot, hidegebb a szív a lángba borulások elől, és az önérzet (amely isteni adományról legelőször mondanak le a megtévedt nők) mindig ébren van, mint hű házőrző.
A sportok a lélek jeges fürdői, a test örökös orvosai. Mily fontosak ők a gyengébb, bajoktól könnyebben ostromolt női szervezet épületében, mily szükséges edző, bátorító hatásuk az ijedős és könnyen csüggedő asszonylélek otthonában, mily mindenért vigasztalók szeretetük, megszokottságuk a nők mai lemondásteljes életében, midőn annyi mindent kell nélkülözni a vagyonosabb társadalmi osztályoknak is a régi életmód kényelmességéből és gondtalanságából! A sporthoz való öltözetek kevésbé érzik a divat szeszélyeit, bár a nőszabók itt is szeretnék az újításokat; a félelemmel rokonságban levő női lélek könnyebben megleli a kivezető utat egy-egy sportcselekedet után, mint a magányos gondolkozó; a női szervezet pedig, amely oly sokban különbözik a férfi hatalmas korpulenciájától, a sportok fejlesztésében mindinkább megközelíti azt az ideális állapotot, amikor szépségéhez, üdeségéhez, virulásához nem a pihenés szükséges, hanem az edzett testi erő.
*
Az ország keserű naplójában mindenki felvillanó szemmel látja azokat a sorokat, amelyek a magyar sport lendületes fejlődését hirdetik. A szürke sporttudósítások közül ma még tarkán, pipacs módjára virít132 a női sportok híradása. A vívónők elszaporodására tán itt-ott megcsóválja fejét egy múlt századbeli magyar. De azok, akik messzibbre néznek, a ma olykor zűrzavaros eseményein túl: csak felvidámodva, nekibuzdulva pillantanak a jövendő felé. A kis ország, amilyen jelenleg Magyarország, valóban testi erejének tökéletes felhasználásával áll a holnapi küzdelembe. A férfiak vállához állnak az új amazonok, a fáradó lelkierőt csodálatosan frissíti a mindenki által megszerezhető testi bátorság, az új asszonytípus nemcsak a szellemi versenypályán leend megbízható fegyvertársa az élet küzdelmeit nehezen viselő magyar férfinak, de együtt van vele ott is, ahol a testeket és izmokat erősítik a még hosszú magyar éjszaka virrasztásához.
(1922)133

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me