Tavasz fiai

Full text search

Tavasz fiai
Már jönnek ütemes, takarékos futással ott a nagy fák alatt, hol kanyarodik a sétány. Fejük fedetlen, lábszáruk mezítelen, tüdejük gőzölgve fújja a téli levegőt. Fénylő tekintettel, felpirult orcával, kiszámított tempóval futnak tova az ablak alatt, sarujuk még csattan a hólében, amely nem tudott kellő időre eltakarodni a tavasz fiai, a sportoló ifjak elől. A holt bokrok közül úgy világít színes ingük, mint az eljövendő élet barátságos színe. Futó kedvüket nem zavarja a tél, amely nem vonult még vissza végleg a Szigetről. Boldogan, a sport vallásának igaz áhítatával járják meg az első kört. Mire ismét elügetnek az ablak alatt, már piros a lábszáruk az áramló vértől, rózsaszín az arcuk az erőfeszítéstől, elnyúlik a csapat, mint darvak serege az égbolton, a fiatalabbak visszamaradoznak, lóbálják karjukat, nyelik a levegőt, de ott elöl a szemüveges fiú, akit már évek óta látok futni a Szigeten, oly büszkén, erőteljesen hajt, mintha az olimpiádon volna, boldog büszke, aki versenyt tarthat vele… És színesen, egészségesen, vidáman tűnnek el ismét a kanyarulatnál, mintha egy másodpercig itt megmutatkozott volna a magyar jövendő, hogy vigasztalást hozzon a keserűeknek, ébredést a bús alvóknak, reményt a reményteleneknek. Már messziről hangzik lábaik csattogása, széllel versenyt játszó iramodásuk lélegzetvétele, teli szívű víg kiáltásukra még a téli varjú felel a fatetőről, de már tudjuk, hogy eltávozásuk többé nem végleges. Holnap és holnapután újra feltűnik a tarka kis sereg a néma utakon, a csapat napról napra tömörebb, a kisfiúk nem maradnak el ölnyi messzeségben a vezértől, mind hívebben futnak a kezdők, mind kitartóbb a szív és vígabb a hang, gyorsabb az ütem. Mire az ibolyák is szétnéznek a világban vén fák tövéből, sok tegnapi sápadt arcon állandó a vidámság piros zománca.125
 
Aki gondolkozik Magyarország sorsa fölött – márpedig mindnyájan elborongunk e gondolatnál –, megnyugvást, vigasztalódást, bizalmat tán napi járóföldön sem talál, de fel kell derülni bús szívének, amikor a sportoló, ifjú Magyarország mellett röppen el a gondolata. A jövőnek sötét leple itt némi rést mutat, amelyen át pillantást vethetünk a holnap mezőségeire. És ez a véletlen pillantás sok mindenért megvigasztal, ami egyébként a reménytelenség mély kútjába vonná lelkünket.
A sportoló Magyarország a jövendő Magyarországa. A sport edzi, építi, kovácsolja Vulkán fegyvereit a mélyben, ahová Magyarországot a végzet letaszította. A futó keményíti lábának izmait, hogy megállhasson szilárdan e zokogástól még remegő földön. A diszkoszvető sem a jelennek dolgozik, midőn mind messzibbre veti súlyos eszközét. A vívó szemében a fénysugár az élet zűrzavaros küzdelmeiben megtalálja majd a támadás vagy a védelem pontját. Az evezős repülni tanul a habokon, hogy társtalanul, magára hagyottan is megküzdhessen a hömpölygő veszedelemmel. A testi bátorság, amely a sport elsőszülött gyermeke, számos rokonai: az egészség, vidámság, öröm, vetélkedő nemes kedv mellett királyi testvért is talál, a lelki bátorságot. Soha ennyi bátorságra nem volt szüksége a magyarnak, mint most, amikor maga felett, az egykor mosolygó égboltozaton: mind a négy tájék felé a legbarátságtalanabb fellegeket látja. Soha oly edzett szervezetre, kovácsműhelyként fújtató tüdőre, sziklát mozdító karra, hajtóteher súlyt elbíró vállra, bilincseket tépő lábra nem volt berendezve a legszürkébb mindennapi élet, mint küzdelmes, verejtékes korunkban. A testi erő – a nélkülözést, betegséget, szegénységet lebíró erőteljesség maholnap oly természetes fegyvere lehet a nemzet minden fiának, mint akár abban az időben, amikor Ázsiából ezer veszedelem között idáig jöttünk. A renyhékre, erőtlenekre, gyávákra rossz idők következnek most Magyarországban, amikor a mindennapi élelem megszerzéséhez a vadász szemére, a halász kezére, a harcos elszántságára lehet szükség. Kevés ember engedheti meg magának a kanapén való heverést, még kevesebben a munkátlan betegeskedést, az életben való elfáradást, a küzdelemben való csüggedést. Helyén kell lenni a szívnek és az izmoknak e beláthatatlan vándorlásban, amelyet most tesz a nemzet az ismeretlen jövő felé.
Ha valóban az atléták országa lehetnénk, ha testi egészségünk mellett lelkünk ruganyossága, edzettsége, minden nyomorúságot126 könnyedén elviselő teherbírása volna jellemzője a magyar férfiaknak: belső és külső ellenségeink majd meggondolnák magukat, mielőtt felfricskáznák önérzetünket.
 
A beköszöntő tavasznak drágalátos élménye a testedző sportok nagyszerű fellendülése mindenütt az ország területén. Szinte égi jeladásnak mondhatnánk, hogy ifjúságunk oly csodálatos akaraterővel és lelkes vetélkedéssel lepte el a sportoknak minden fajtáját. Egy-egy vasárnapi délután már temérdek mezőn hangzik a büszke, boldog kiáltás, ezernyi labda méri a felhők alját, számos evezőlapát merül a hullámokba, és a kardok csattognak, mint fiatal sasok.
(1922)127

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me