A vidéki fogadó elkeseredett lakója

Full text search

A vidéki fogadó elkeseredett lakója
(Utazás Magyarországon 1924-ben)
Megfordultál valaha a „Hársfá”-hoz címzett vendégfogadóban, ahol messze földről jövet is stációt tartottak az utasok a fogadósné nyájasságáért vagy a főztjéért, a gazda boráért vagy barátságáért, egy nótáért, amit itt tudnak a legjobban, egy jó ágyért, amelyben a legkellemesebb dolgokat lehetett álmodni?… Megfordultál valaha a „Bárány”-ban, a „Biká”-ban vagy az „Oroszlán”-ban, ahová aranypiros omnibuszon vittek be az állomásról, oly nyájassággal, mintha esztendők óta mindig téged vártak volna? És emlékszel a „Korona” vagy „Zöldfa” vörös bajszú portására, aki minden dolgodban tanáccsal, felvilágosítással szolgált a vidéki város életéről és lakosairól?
Nos, hát ismét útra keltem, hogy felkeressem ezeket a régi helyeket, ahová csak andalogva szállhatott vissza a fájdalmas gondolat… Mondhatom, hogy kissé meglepődtem, mikor a vasúti állomáson a személyvonat megérkezésekor nem várakozott rám senki, sem a „Bak” portása, aki sapkáját lengetve nevemen szólított, sem az omnibusz, amelynek befagyott ablakaira kukucskálólyukakat lehetett lehelni, hogy megpillantsa az ember azokat a vidéki házakat, amelyekben egykor boldog volt… A fogadó, úgy látszik, becsukott – gondoltam magamban. Nem, mondták, csak az utasvárás ment ki a divatból, hisz úgyis kétszer annyi az utas, mint azelőtt, a régi úton járó embernek kétszer annyit kell utazni, hogy megélhessen.
A bérszolga olyan rongyos és piszkos, mintha szabad óráiban regényhős volna egy betörőregényben. Csak hosszas unszolás után nyúl a poggyászodhoz, mert nyilván ez derogál neki. Méregkeverőnő külsejű szobaasszony gyanakodva néz végig: vajon nem azért jöttél-e, hogy hajnalban ellopjad az ágylepedőt? Az úgynevezett szobalány az egyik fogadóba egyenesen Mária-Nosztráról jött, a másik fogadóból pedig kiseprűzték. A fogadós, aki bizonyos idő múlva előkerül, legelső sorban az ajtóba vagy plafonba fúrt lyukon vesz szemügyre,222 mielőtt kijelentené, hogy szobádat éjszakára meg kell osztani egy úriemberrel, akinek azért kellett eljönni a Tiszántúlról, mert a horkolását nem állhatták.
Az ágyba nézel – tegnap gyilkoltak meg benne valakit. A szekrénybe nézel – fogasnak híre-hamva sincs, mert azt még a háborúban ellopták. Villanykörtét csak hosszas dörömbölés után csavarnak a lámpába, emlékül magukkal szokták vinni az utazók. A vaskályhából, amelybe hosszas könyörgés után befűtenek, valami sohasem érzett szag, füst árad ki – talán éppen egy megölt úriember földi maradványai égnek el ilyenformán a néhai fűtésnél. Az ablakfüggöny valamikor anno ájncban megakadt a felső ablaknál, emberi hatalom azt onnan le nem rángathatja, nyilván azért, hogy az elkeseredett utazónak ne legyen alkalma felkötni magát.
Mikor már elaludtál volna: egyszerre csak füstöt érzel. Nem történt nagyobb dolog, csak annyi, hogy egy valláskülönbségeken felhevült úriember gyufával felgyújtotta alattad a lószőr matracot, mert odalent a kávéházban híre terjedt, hogy megint egy bizonytalan vallású utazó szállott meg a fogadóban.
(1924)223

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me